Κόσμος
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 19:35

Άσαντ: «Εθνική προδοσία μια αποχώρησή μου»

Με «εθνική προδοσία» συνέκρινε μια ενδεχόμενη αποχώρησή του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με «εθνική προδοσία» συνέκρινε μια ενδεχόμενη αποχώρησή του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφερόμενος στη σχετική αξίωση των αντιπάλων του και μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο.

Στη συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναπαράγεται πλήρης από το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, ο κ. Άσαντ προσθέτει πως η σύρραξη πρόκειται να διαρκέσει «επί μακρόν», κατηγορώντας τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση.

«Εάν αποφασίσω να εγκαταλείψω την εξουσία υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία. Όμως το ζήτημα θα άλλαζε εάν μου το ζητούσε ο λαός», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

«Είναι μέσω εκλογών ή μετά κάποιο δημοψήφισμα, που κάποιος μπορεί να μάθει εάν ο λαός θέλει να τον κάνει να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Η θητεία του προέδρου της Συρίας λήγει το 2014. Σε περιόδους κρίσης είναι θεμιτό να μην εγκαταλείπει κανείς τη χώρα του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Άσαντ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες «εκατοντάδες» μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ οι οποίοι δρουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της παρουσίας τους.

«Δεν υπάρχουν τάγματα της Χεζμπολάχ. Έχει στείλει μεν κάποιον αριθμό μαχητών στην παραμεθόριο ζώνη του Κουσέιρ, όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες. Βοήθησαν τον συριακό στρατό να εκκαθαρίσει τη ζώνη», επεσήμανε ο σύρος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το σχέδιο της διεξαγωγής μίας διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία, στην οποία θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι η Μόσχα κι η Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Συρίας απάντησε πως «υπάρχουν εξωτερικά εμπόδια, όπως η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Βρετανία. Αυτές οι χώρες δεν επιθυμούν τον διάλογο και θέλουν να συνεχισθούν οι εχθροπραξίες. Αυτός είναι ο λόγος που μια πολιτική λύση καθυστερεί. Η ευθύνη βαραίνει τους εξωγενείς παράγοντες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο