Κοινωνία
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 21:51

ΣτΕ: «Ναι» στο κλείσιμο, «όχι» στο «μαύρο» στην ΕΡΤ

Επανέρχεται το σήμα της ΕΡΤ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του ΣτΕ με προσωρινή διαταγή αναστέλλει, εν μέρει, την εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ως προς το τμήμα της αυτό που «ρίχνει μαύρο» στην ΕΡΤ μέχρις ότου συσταθεί ο νέος φορέας.

Επανέρχεται το σήμα της ΕΡΤ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του ΣτΕ με προσωρινή διαταγή αναστέλλει, εν μέρει, την εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ως προς το τμήμα της αυτό που «ρίχνει μαύρο» στην ΕΡΤ μέχρις ότου συσταθεί ο νέος φορέας.

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει προσωρινά να επαναλειτουργεί μέχρις ότου συσταθεί ο νέος φορέας, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάσσει να ληφθούν από τον υφυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, αναγκαία οργανωτικά μέτρα «για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση».  

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

  • ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
  • ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣτΕ παρέσχε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφασή του.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διευκρινίσεις, ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας την αναστολή της κυβερνητικής απόφασης. 

Κατά τη διάρκεια της συνακρόασης των δύο πλευρών, ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Δημοσίου να δοθεί προθεσμία προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές

Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως η έκδοση προσωρινής διαταγής δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου του ΣΤΕ αλλά Επιτροπής Αναστολών, ενώ επισήμαναν ότι από τη στιγμή που η εταιρεία «λύθηκε», δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ.

Υποστήριξαν ακόμη πως η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τον Νόμο δεν προβλέπεται νομικά και ουσιαστικά να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση στη χώρα.

«Δεν υπάρχει νόμος όπως είπαν, συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση που να την επιβάλλει. Και για αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο φορέα», φέρεται να είπαν.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξαν πως τίθεται θέμα συνταγματικότητας προσκομίζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καταστρατηγεί θέματα πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας της χώρας. 

Επισήμαναν ακόμη τη ζημία που υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο από τη μη λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ ανέφεραν πως δεν έχουν συντελεστεί οι απολύσεις των εργαζομένων.