Έκκληση «εθνικής συνεννόησης, εθνικής ευθύνης και συναίνεσης», απηύθυνε με ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Ναύπλιο, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Έκκληση «εθνικής συνεννόησης, εθνικής ευθύνης και συναίνεσης», απηύθυνε με ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Ναύπλιο, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «η συνάντησή μας συμπίπτει με την κορύφωση μιας ακόμα πολιτικής κρίσης, που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος και η οποία επιτάσσει αίσθημα και στάση εθνικής ευθύνης για να ξεπερασθεί, αλλά και απαλλαγή από προσωπικές ή κομματικές λογικές και σκοπιμότητες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτήν την ώρα, να αναλωνόμαστε σε άσκοπες κομματικές διενέξεις. Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της συνεργασίας, της συνεννόησης και της ενότητάς μας, ώστε να συνεχισθεί η, με θυσίες και δυσκολίες, σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση...», ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «οι καιροί απαιτούν εθνική συνεννόηση, εθνική ευθύνη και συναίνεση».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «λάθη, εκτροπές και παλινδρομήσεις, πέραν από το κακό που προκαλούν, θα κριθούν αυστηρά, τόσον από τους πολίτες όσο και κυρίως από την ιστορία.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρθηκε στη συνολική πρόταση της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία, όπως τόνισε, «θα θέσει τα θεμέλια της νέας μεταπολίτευσης».
Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «η οικονομική κρίση με τις κοινωνικές και θεσμικές προεκτάσεις της, μας θέτει προ των ευθυνών μας» και υπό το πρίσμα αυτό «η κρίση λειτουργεί και ως μοχλός για μεγάλες αλλαγές και η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι η ατμομηχανή για να περάσουμε το κατώφλι μιας νέας ιστορικής περιόδου».
Αναφερόμενος στις βασικές προτάσεις της αναθεώρησης αυτής, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «επιβάλλεται η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά το πρότυπο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών» και επισήμανε ότι «μέσα στην ίδια λογική της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της Πολιτείας, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει, κατ’ ελάχιστο να επανέλθει στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε επίσης ότι «στη συνταγματική αυτή αναθεώρηση ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, στη δημοσιονομική πολιτική, στις επενδύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις» και στο πλαίσιο αυτό «πρέπει να αναμορφώσουμε το σύνολο των συνταγματικών ρυθμίσεων που αφορούν τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, με τα βασικά κριτήρια, που προβλέπει το σημερινό Σύνταγμα, άρθρο 106 και που υπάκουε σε μία εντελώς διαφορετική λογική, μίας άλλης εποχής».
Συνολικά η πρόταση αφορά 31 θέματα και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα συνταγματικών τροποποιήσεων, που άπτονται της οικονομίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, κ.ά.