Κόσμος
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 08:08

Κατά του τελεσιγράφου των ΗΠΑ η διεθνής κοινότητα, λέει ο Ζακ Σιράκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε σήμερα πως η παγκόσμια κοινότητα δεν πρόκειται να υποστηρίξει το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους στον Σαντάμ Χουσεΐν, για να φύγει από τη χώρα του εντός 48 ωρών.

Σε ανακοινωθέν του το γραφείο της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντίκειται στην κίνηση αυτή, και πως το να αγνοείται η διεθνής κοινή γνώμη είναι μία πράξη που φέρει «μεγάλη ευθύνη».

«Αυτή η μονομερής απόφαση είναι αντίθετη στις επιθυμίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας, που επιθυμεί τη συνέχεια του αφοπλισμού του Ιράκ σε συμφωνία με την απόφαση 1441 του ΟΗΕ», τονίζεται στο ανακοινωθέν των Ηλυσίων.

«Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο στόχος που επιδιώκουμε, η Γαλλία υπενθυμίζει πως μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την δικαιοδοσία να δικαιολογήσει την προσφυγή στη βία», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

«Συρρικνώνοντας τη νομιμότητα του ΟΗΕ, προκρίνοντας τη βία έναντι του δικαίου, αυτό ισοδυναμεί με την ανάληψη μίας μεγάλης ευθύνης», καταλήγει το γαλλικό ανακοινωθέν.