Κοινωνία
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 16:24

Γαλλικός Τύπος: «Βόμβα προς απενεργοποίηση η υπόθεση ΕΡΤ»

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να απενεργοποιήσει τη βόμβα της υπόθεσης ΕΡΤ» κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να απενεργοποιήσει τη βόμβα της υπόθεσης ΕΡΤ» κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μετά το «πρωτόγνωρο χτύπημα της 12ης Ιουνίου» με την ανακοίνωση του «λουκέτου» για τη δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Στο ρεπορτάζ της Le Monde, γίνεται ειδική αναφορά στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε δηλώσεις πηγών του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, καθώς «εάν υπάρξει υποχώρηση, αυτό θα σημάνει ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα είναι εφικτή».

Στις ίδιες πηγές αποδίδεται και η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ευρωπαίων εταίρων της για την κριτική την οποία δέχτηκε για το θέμα της ΕΡΤ. «Όταν κάνουμε επιτέλους μια μεταρρύθμιση, έχουν αντιρρήσεις και αμφιβολίες», φέρονται να δηλώνει το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα σχολιάζει τέλος ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε το συναισθηματικό δέσιμο του συγκεκριμένου ιστορικού θεσμού με τον ελληνικό λαό, αλλά και τις αντιδράσεις από πλευράς Ευρώπης».

Για έναν «πρωθυπουργό υπό πίεση» έκανε λόγο, από την πλευρά της, η εφημερίδα Libération, λόγω της συνέχισης, για τέταρτη συνεχή ημέρα, των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η γαλλική εφημερίδα εστιάζει στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να βρεθεί μια  «κοινά αποδεκτή» λύση για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εντός των ημερών.

Παράλληλα, στέκεται ιδιαίτερα στις αντεγκλήσεις Γιάννη Στουρνάρα και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και στο κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ) με 1.200 εργαζόμενους έναντι 2.700 της ΕΡΤ.

Η εφημερίδα εκτιμά, τέλος, ότι μόνον η αντικατάσταση της «μαύρης οθόνης» με πρόγραμμα, δηλαδή η επανεκπομπή προγράμματος από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μπορεί να αποκλιμακώσει την πολιτική ένταση γύρω από το θέμα της ΕΡΤ.

Η οικονομική Les Échos, τέλος, στέκεται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν νωρίτερα την Παρασκευή τα ηγετικά στελέχη της ένωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης (EBU) στην Αθήνα, αλλά και στην χθεσινή δήλωσή περισσότερων από 50 διευθυντών ευρωπαϊκών μέσων – μελών της Ένωσης, με την οποία ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.