Πολιτική
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 14:15

FAZ: Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω ΕΡΤ

Πληθώρα δημοσιευμάτων για την ΕΡΤ φιλοξενούνται σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπο και επικεντρώνονται στα προβλήματα αλλά και στην ξαφνική πολιτική απόφαση κλεισίματος του οργανισμού.

Πληθώρα δημοσιευμάτων για την ΕΡΤ φιλοξενούνται σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπο και επικεντρώνονται στα προβλήματα αλλά και στην ξαφνική πολιτική απόφαση κλεισίματος του οργανισμού.

Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία από την Αθήνα με ένα τεράστιο γκράφιτι σε τοίχο, το οποίο παρουσιάζει το σήμα ενός τηλεοπτικού σταθμού με την ένδειξη «Νo signal». Στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί σχόλιο με τίτλο «Με το λοστό» και σημειώνει: «Το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δεν έχει τόσο να κάνει με ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, αλλά περισσότερο με τα συνεχιζόμενα ταμπού της πολιτικής στην Αθήνα. Οι δημοσιογράφοι στο δημόσιο γίνονται θύματα διότι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν τόλμησαν να διαχειριστούν το βασικό κακό. Δεν τόλμησαν να κάνουν απολύσεις στο διογκωμένο δημόσιο τομέα, απολύσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας».

Η εφημερίδα, αφού αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 1984 μέχρι το 2010 τριπλασιάστηκαν και ότι βάσει του Συντάγματος οι απολύσεις είναι πολύ δύσκολες, καταλήγει: «Αυτές οι γρήγορες κινήσεις με λοστό δεν είναι δείγμα μιας καλά μελετημένης πολιτικής, κυρίως διότι ήδη ένα μέρος της κυβέρνησης θέλει να ανακαλέσει την απόφαση που ήδη ανακοινώθηκε».

«Η νέα αγάπη στο μη αγαπητό κρατικό ραδιοσταθμό» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Με την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό του συνασπισμό». Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις προθέσεις της κυβέρνησης να συστήσει ένα νέο, μικρότερο σταθμό.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις κακοδαιμονίες της ΕΡΤ γράφοντας: «Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς ιδιαίτερα προσόντα – τα εκάστοτε κυβερνητικά κόμματα χαίρονταν ιδιαίτερα όταν μπορούσαν να δώσουν ένα τέτοιο πόστο σε κάποιον. Όπως ακούγεται, πολλοί υπάλληλοι δεν εμφανίζονται παρά σπάνια στο γραφείο τους. Κάποιοι μάλιστα, που έχουν και ταμπέλα έξω από το γραφείο τους, δεν πήγαν ποτέ».

«Η επόμενη πράξη της ελληνικής τραγωδίας» είναι ο τίτλος του άρθρου της αυστριακής Die Presse, η οποία σημειώνει: «Το ότι η κυβέρνηση επέλεξε ως παράδειγμα για την εξυγίανση την κρατική ραδιοτηλεόραση, δείχνει σε ένα βαθμό έλλειψη ευαισθησίας (θα μπορούσε κανείς να πει και πολιτική ανοησία) γεγονός που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους επόμενους μήνες».

Η Reutlinger General Anzeiger επισημαίνει: «Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία μεταρρυθμίζεις ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, δεν τον κλείνεις».

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung γράφει: «Η υπόθεση της ΕΡΤ δείχνει χαρακτηριστικά αυτό που εδώ και μήνες φαίνεται να πηγαίνει στραβά και αυτό που η τρικομματική κυβέρνηση, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην εξουσία, δεν έχει υπό έλεγχο. Η απαραίτητη εξυγίανση του δημόσιου τομέα γίνεται με μισή καρδιά».

Πηγή: Deutsche Welle