Πολιτική
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 14:04

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει ζήτημα θεσμικής λειτουργίας και δημοκρατίας

Υπέρ της άμεσης και ριζικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά με την ΕΡΤ σε λειτουργία, τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας την απόφαση για διακοπή του σήματος της ΕΡΤ.

Υπέρ της άμεσης και ριζικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά με την ΕΡΤ σε λειτουργία, τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας την απόφαση για διακοπή του σήματος της ΕΡΤ.

Ενδεικτικά ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο δεν μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής καθώς το σήμα του διεκόπη και παρεμποδίζεται στην εκπομπή του επειδή η τεχνική υποδομή του ταυτίζεται με αυτή της ΕΡΤ.

Η πτώση του σήματος της ΕΡΤ, το μαύρο στις οθόνες, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται και η δορυφορική εκπομπή,  δηλ. η επικοινωνία με τους αποδήμους, όπως και η μετάδοση του προγράμματος του ΡΙΚ στην Ελλάδα και πολλών έγκυρων ξένων σταθμών δημόσιου χαρακτήρα.

Εδώ τόνισε, υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας και ζήτημα δημοκρατίας και χαρακτήρισε καταλύτη αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ.

Προφανώς θέλουμε ριζικές τομές στο Δημόσιο, αλλά ο πολίτης θέλει διαφάνεια και όχι εκ των ενόντων και εκ του πλαγίου πρόχειρες λύσεις για να καλύψουμε την υποχρέωση μείωσης του προσωπικού του δημοσίου κατά 2.000, επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε σωστά και έγκαιρα τη λύση, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και κάνοντας και αυτοκριτική για τις περιόδους διακύβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε:

«Θέλουμε πλήρεις θεσμικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας της ΕΡΤ. Έχουμε κάνει κι εμείς πολλά λάθη στο παρελθόν κατά την διάρκεια των κυβερνητικών μας θητειών», είναι όμως, «αστείο στις μέρες μας να επιδιώκει οποιοδήποτε κόμμα και οποιαδήποτε κυβέρνηση παρεμβάσεις στο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, όταν υπάρχει το διαδίκτυο, όταν υπάρχουν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι εφημερίδες, όταν ο κάθε πολίτης μπορεί να είναι ο ίδιος δημοσιογράφος και σχολιαστής».

Άρα, κατέληξε, είναι αίτημα, ανάγκη, υποχρέωση να έχουμε μια θεσμικά ανεξάρτητη, «απογαλακτισμένη» από το πολιτικό σύστημα ΕΡΤ, που υπηρετεί όμως το δημόσιο συμφέρον, τις ανάγκες της αντικειμενικής ενημέρωσης και τις υψηλού επιπέδου επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας ανάγκες του ελληνικού λαού.