Πολιτική
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 06:00

Αγκάθια στην κυβερνητική συνοχή

Ενα παιχνίδι επίδειξης ισχύος, με διακύβευμα την κυβερνητική σταθερότητα και τη διατήρηση της τρικομματικής κυβέρνησης, βρίσκεται από χθες σε πλήρη εξέλιξη, με το ζήτημα της ΕΡΤ Α.Ε. να αποτελεί την ορατή θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Ενα παιχνίδι επίδειξης ισχύος, με διακύβευμα την κυβερνητική σταθερότητα και τη διατήρηση της τρικομματικής κυβέρνησης, βρίσκεται από χθες σε πλήρη εξέλιξη, με το ζήτημα της ΕΡΤ Α.Ε. να αποτελεί την ορατή θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Η απόφαση, προχθές, του κ. Αντώνη Σαμαρά, να βάλει λουκέτο στη Δημόσια Τηλεόραση, συμπληρώθηκε χθες το βράδυ από την ήκιστα φιλική προς τους κυβερνητικούς εταίρους του απόπειρα να τους ταυτίσει με τις συντεχνίες που αντιδρούν στην απόφασή του, δείχνοντάς τους ως απολογητές ενός καθεστώτος προνομιών που καταρρέει.

Αυτή ήταν, ουσιαστικά, η απάντηση του κ. Σαμαρά στην αγωνιώδη έκκληση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη -συναντήθηκαν νωρίτερα το απόγευμα- να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας που ηγέρθησαν από την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει την ΕΡΤ Α.Ε.

Βέβαια, αργότερα από κύκλους του Μαξίμου εστάλη το μήνυμα ότι «ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντοτε επιδιώκει το διάλογο, σήμερα, Πέμπτη, το πρωί θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

«Υπάρχει πολιτική βούληση...»

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο θέμα της ΕΡΤ, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε συντεχνίες.

Παίρνοντας αφορμή από την ΕΡΤ, αναφέρθηκε γενικότερα στα προβλήματα του ελληνικού δημόσιου τομέα, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΒΕΑ στο Μέγαρο Μουσικής,  τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είχε καταντήσει Τζουράσικ Παρκ. Ο κόσμος αναρωτιόταν, κανείς δεν έχει τη βούληση να τα αλλάξει όλα αυτά; Λοιπόν, εγώ θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση».

Οσον αφορά στις αντιδράσεις, τις απέδωσε στις συντεχνίες, επισημαίνοντας ότι «όταν έκλειναν ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες, τέτοιου είδους αντίδραση δεν υπήρχε». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «αυτό που βλέπετε σήμερα είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει».

Απρόβλεπτες συνέπειες

Την εντύπωση ότι η κυβερνητική συνοχή και η παραμονή της τρικομματικής κυβέρνησης στην εξουσία βρίσκεται επί ξυρού ακμής επιδιώκουν να μεταδώσουν και να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το απόγευμα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ Α.Ε., καθώς θεωρούν ότι -εκτός όλων των άλλων- τίθεται και μείζον ζήτημα δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας.

Αντιμέτωποι με πραγματικό πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, καθώς τα μηνύματα από την κοινωνική και κομματική βάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι άκρως ανησυχητικά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ζητούν μετ’ επιτάσεως να συναντηθούν αμέσως με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επανακαθοριστούν οι όροι της συνεργασίας τους.

«Πολλές δυσκολίες»

Παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ ως αρχή του τέλους της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προειδοποιώντας ότι, ακόμα και εάν έρθει «η απελευθέρωση του λαού», υπάρχουν μπροστά πολλές δυσκολίες. «Είναι πολύ ευχάριστο ότι η κυβέρνηση τρίζει και μάλλον πολύ σύντομα θα πάμε σε μια απελευθέρωση για το λαό μας, σε μια μεγάλη ριζοσπαστική δημοκρατική αλλαγή, αλλά να ξέρετε ότι οι δυσκολίες θα είναι μπροστά μας, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες, διότι δεν θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μία κυβέρνηση η οποία θα παράγει ή θα γεννά χρήμα, πρέπει να το δημιουργήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ ανέλαβαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλής με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά της, η ΝΔ επιχείρησε να διαχύσει την ευθύνη για την επίμαχη απόφαση αποκαλύπτοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν ενημερωθεί για το θέμα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, που διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα την επαύριο του σφραγίσματος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, διαπιστώθηκαν για πρώτη φορά οι διαστάσεις του ρήγματος που έχει επέλθει εντός της κυβέρνησης.
Την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ δεν υπέγραψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος φέρεται να προσεγγίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. 

«Καταργείται μια εστία αδιαφάνειας και σπατάλης»

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση στη θέση του», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι καταργείται μια εστία αδιαφάνειας και σπατάλης, κάτι που ενοχλεί όσους θέλουν να διατηρηθεί η αδιαφάνεια και η σπατάλη. «Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία. Ολα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Εφτασαν στο σημείο -είπε- να φιμώνουν, να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψή μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα. Κι αν είναι δυνατόν “κόβουν” στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια που δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξαρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». «Στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανοί και άξιοι. Δεν δούλευαν και οι 677 δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι δούλευαν σαν σκυλιά. Αλλά δούλευε, δυστυχώς, ένα κλάσμα του συνόλου», πρόσθεσε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι η επιλογή των στελεχών της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης ήταν ενήμεροι και είχαν στα χέρια τους το σχετικό νομοσχέδιο από την περασμένη Κυριακή.

Τη θεσμική, εκ του Συντάγματος, αδυναμία του να παρέμβει στο ζήτημα της ΕΡΤ-Α.Ε. και να αναπέμψει τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, πάντως, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος, απαντώντας στο «καλωσόρισμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: «Δεν είμαστε και ευδιάθετοι μετά τα όσα συμβαίνουν. Εχουμε και ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, στους θεσμούς και στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας» και, επεξηγώντας το τελευταίο σχόλιο του, σημείωσε πως «το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας, για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του θεσμού».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παπούλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση της ΠΝΠ και του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο Κοινοβούλιο. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφθηκε και τους απολυμένους της ΕΡΤ-Α.Ε στο ραδιομέγαρο, στον οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του «στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ».