Κόσμος
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 10:47

Τουρκία : Δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λέει ο υπουργός Προεδρίας

Αισιόδοξος ότι υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για να την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις εν όψει των επιχειρήσεων στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Tούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε εάν αναφέρεται στις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία, ή στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος, απ' όπου θα προωθηθούν στο «βόρειο μέτωπο» του Ιράκ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι το πιο πιθανό είναι να επιτρέψει η Τουρκία τις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο και όχι και την παράλληλη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Η τουρκική κυβέρνηση «συνεδριάζει επειγόντως» σε λίγη ώρα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο

αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αρχίζει στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Τακάν Ιλντέμ δήλωσε εξ άλλου ότι η χώρα καλείται να λάβει «επείγουσες αποφάσεις» αναφορικά με την ιρακινή κρίση.