Πολιτική
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 11:29

Δίκη «17Ν» : Απόρριψη ένστασης - Μαρτυρία για την υπόθεση Τσαντ

Απέρριψε το δικαστήριο την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία, κρίνοντας ότι, τόσο οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όσο και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για τα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι από επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, επιφυλάχθηκε ως προς το αν θα γίνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και απολογιών των κατηγορουμένων.

Οπως είπε ο πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί κατηγορουμένων περί ψυχολογικών και άλλων πιέσεων, που δέχθηκαν, το δικαστήριο δε θα αναγνώσει τις καταθέσεις και τις απολογίες.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο το αίτημα για αποβολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της υπόθεσης Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, καθώς κρίθηκε ότι στους κατηγορούμενους αποδίδεται πρόθεση στην πράξη τους, ενώ στους γιατρούς του Ευαγγελισμού, που διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημίωση οι συγγενείς του εκλιπόντως εισαγγελέα, αποδόθηκε αμέλεια για το θάνατό του.

Στο μεταξύ, στο δικαστήριο καταθέτει, ήδη, ο πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση Ρόμπερτ Τσαντ.

Πρόκειται για τον αυτόπτη της απόπειρας δολοφονίας, που έγινε στις 3 Απριλίου 1984 κατά του τότε αρχοσμηνία του αμερικανικού στρατού.

Ο μάρτυρας, που ονομάζεται Ελευθέριος Κοντοδιός, κατέθεσε ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τώρα κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Είπε, ωστόσο, ότι έχει κάποια εικόνα του συνοδηγού της μηχανής, που είχε πλησιάσει το αυτοκίνητο του Αμερικανού στρατιωτικού και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσε, ίσως, να συγκρίνει την εικόνα, που έχει στο μυαλό του με κάποιον από τους κατηγορούμενους, μόνο αν έβλεπε φωτογραφίες για το πως ήταν οι κατηγορούμενοι πριν 20 χρόνια».

Ο κ. Κοντοδιός περιέγραψε τον οδηγό της μηχανής ως «ψηλό και ογκώδη». Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Τσαντ ήταν απών από το δικαστήριο, όταν εκφωνήθηκε το όνομά του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία στην υπόθεση Τσαντ φέρονται να εμπλέκονται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ τον Αμερικανό φέρεται να είχε πυροβολήσει ο νεκρός πλέον Γιάννης Σκανδάλης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων