Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης από το πρωί της Τετάρτης μετά από μία νύκτα συγκρούσεων.
Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης από το πρωί της Τετάρτης μετά από μία νύκτα συγκρούσεων κατά την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Η πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο των κινητοποιήσεων επί 12 ημέρες, είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό άδεια και καθαρισμένη από τα κρατικά συνεργεία.
Διαδηλωτές έχουν ανασυνταχθεί ωστόσο στο πάρκο Γκεζί, εντός της περιοχής της πλατείας.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει από την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε ενδεχόμενη συνέχιση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι θέλουν να κάνουν κακό στην Τουρκία.
Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, κατηγορούν τον κ. Ερντογάν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και ότι προσπαθεί να επιβάλει συντηρητικές ισλαμικές αξίες σε ένα κοσμικό κράτος.
Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας με επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μία ηθοποιός, ένας τραγουδιστής και ένας συγγραφέας, από τους οποίους φιλοδοξεί να μεσολαβήσουν μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών.
Οι οργανωτές της αρχικής διαμαρτυρίας για το πάρκο Γκεζί, πάντως, σημειώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν στην επιτροπή το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τον κ. Ερντογάν εξ ονόματος του αντικυβερνητικού κινήματος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούονταν με διαδηλωτές οι οποίοι εκτόξευαν μπουκάλια, πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία διαλύθηκαν το βράδυ με τη χρήση αντλιών νερού, πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.
Οι διαλυμένοι διαδηλωτές βρήκαν καταφύγιο στους γύρω από την πλατεία Ταξίμ δρόμους και στο πάρκο Γκεζί, στο οποίο η αστυνομία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εισέλθει.
«Να φύγουν τα περιθωριακά στοιχεία»
Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες συμφιλιωτικούς τόνους, διακήρυξε το βράδυ της Τρίτης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αδιάλειπτο τρόπο «μέχρι η πλατεία να αδειάσει από τα περιθωριακά στοιχεία και να ανοίξει ξανά για τους ανθρώπους».
Το Τουρκικό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνει ότι τις ημέρες των κινητοποιήσεων έχουν σκοτωθεί συνολικά τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός.
Τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές έχουν χρειαστεί περίθαλψη από τραυματισμό ή από επιπτώσεις των χημικών αερίων, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο και για τραυματισμό 600 ανδρών της αστυνομίας.
Ανήσυχες οι ΗΠΑ
Την ανησυχία τους για τα γεγονότα στην Τουρκία εξέφρασαν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους διαδηλωτές.
«Θεωρούμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της Τουρκίας θα είναι εγγυημένη καλύτερα μέσω της κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης, της συγκέντρωσης και του συνεταιρισμού, καθώς και της ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας «ενοχλητικές» τις εικόνες καταστολής στην Ταξίμ.
«Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Ερντογάν την αποκλιμάκωση της κατάστασης, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και την επιδίωξη εποικοδομητικού διαλόγου», αναφέρεται σε δήλωση του κ. Βεστερβέλε.
Πρόστιμα σε ΜΜΕ
Εξάλλου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερα μικρά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα σε ό,τι αφορά την κάλυψη από πλευράς τους των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατηγορώντας τα ότι «ενεθάρρυναν τη χρήση βίας».