Πολιτική
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 14:51

Μπαράζ προτάσεων νόμου στη Βουλή

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν τα κόμμματα στη Βουλή με μπαράζ προτάσεων νόμου ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Συνάντηση Βενιζέλου  - Κουβέλη στις 18.00.

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν τα κόμμματα στη Βουλή με μπαράζ προτάσεων νόμου ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την ΕΡΤ κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αρχηγοί των δύο κομμάτων θα έχουν συνάντηση στη Βουλή στις 18.00.

Την κοινή πρόταση νόμου δεν ψηφίζει ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης που τάσσεται υπέρ της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά.

Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση τόσο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου όσο και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης “Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία».

Ευ. Βενιζέλος: Μπορούμε και πρέπει να βρούμε λύση

Την «καθαρή και κρυστάλλινη» θέση του ΠΑΣΟΚ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να γίνει «από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς διαβούλευση, χωρίς έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο και ερήμην της Βουλής».

«Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να διακοπεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναγνωρίζουν το ρόλο της ΕΡΤ, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει στα τυφλά, δεν μπορεί να γίνει με κλείσιμο των πομπών, με μαύρισμα του σήματος», υπογράμμισε.

Επανέλαβε δε ότι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν την ΠΝΠ και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να συζητήσει σε βάθος για όλα αυτά τα θέματα», καθώς, όπως είπε, για το ΠΑΣΟΚ η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι «όρος επιβίωσης, όχι της κυβέρνησης αλλά της χώρας».

«Πρέπει να διαφυλάξουμε δύο μείζονα αγαθά: Το πρώτο αγαθό είναι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το δεύτερο αγαθό είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Υπό το πρίσμα αυτών των δύο μεγάλων αγαθών, που είναι προτεραιότητες του ελληνικού λαού, μπορούμε και πρέπει να βρούμε λύση για το μέλλον της ΕΡΤ», κατέληξε.

«Μπηχτή» ΠΑΣΟΚ περί κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ σημείωνε με νόημα ότι «η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής, το κλείσιμο της ΕΡΤ παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

Ωστόσο, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν αμέσως αρνητικά, ενώ η θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Για το λόγο αυτό, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους.

Αλέξης Τσίπρας: Την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός και όχι «οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά»

Όπως έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ζήτησε απο τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας και με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον Πρωθυπουργό, ώστε η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή. Διότι, όπως είπε, «βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα πραξικόπημα που βάλλει κατά της δημοκρατίας και των θεσμών, έχουμε δηλαδή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή». 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκεται στο «τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού σε αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας», αλλά καλεί τον ελληνικό λαό να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.

«Από δω και στο εξής, και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και  να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, διεμήνυσε και κάλεσε το λαό σε έναν «ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής», καινα συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ.

 «Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, γιατί το τελευταίο που μας έχει μείνει είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία» ,τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αφού σημείωσε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, απάντησε λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός και όχι «οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά». 

Πρόταση μομφής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Σε έκτακτη σύγκληση της Κοινοβολευτικής τους Ομάδας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να καταθέσουν, εκτός από πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής κατατίθεται λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, αναφέρουν και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής. 

Τροπολογία από ΚΚΕ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ, ζήτησε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την ίδια ώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε τέσσερις πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη τη διενέργεια άμεσης συζήτησης στην Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής. 

Στε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανησυχία του για άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου «να πάρουν πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση και να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναφέρει μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε η Νέα Δημοκρατία