Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς» και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας, διότι, όπως επισήμανε, «το να νομίζουν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού».
«Εμείς πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που μας έχει μείνει σ’αυτόν τον τόπο να υπερασπιστούμε είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία. Και νομίζω ότι, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει, αυτό πρέπει να το κάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολίτες: να προστατεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε: «Και έρχομαι σε σας, και βεβαίως διότι έχετε αυτή τη θεσμική ιδιότητα, αλλά και ως ένας αγωνιστής για τη Δημοκρατία με ευαισθησίες στα θέματα αυτά».
Την παρέμβαση του κ. Παπούλια προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ ζήτησε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανησυχία του για άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου «να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Ενημέρωσε επίσης τον κ. Παπούλια για την κατάθεση από το ΚΚΕ της τροπολογίας για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Φίμωση των απόψεών της καταγγέλλει η Ν.Δ.
Την ίδια ώρα, φίμωση των απόψεών της από τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.
Στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του κόμματος, χαρακτηρίζεται ως «πρωτοφανές γεγονός για τη δημοκρατία και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών» η σημερινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, «να απαγορεύουν το λόγο αποκλειστικά και μόνο σε στελέχη της Ν.Δ.».
«Αφού έδωσαν εξαίρεση εκπομπής μόνον στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο". όπου προφανώς αποκλείστηκε οποιαδήποτε άποψη του κόμματος της πλειοψηφίας», υποστηρίζει η Λ. Συγγρού, «στη συνέχεια, άρχισαν να απαγορεύουν οποιαδήποτε παρέμβαση σε βουλευτές της Ν.Δ., σε οποιονδήποτε σταθμό» και ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα του ρ/σ Βήμα FM, που επίσης εκπέμπει με ειδική άδεια, για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τη καταγγελία, στον εν λόγω ραδιοσταθμό επετράπη να ακουστεί μόνον η θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ «στον αέρα, πραξικοπηματικά, κόπηκε με παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ», η συνέντευξη του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη.
«Γνωρίζαμε ότι οι συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι κομματικά χειραγωγούμενες. Γνωρίζαμε ότι κάθε φορά που ξένος ηγέτης επισκεπτόταν τη χώρα μας ήταν γι αυτούς η καλύτερη μέρα για απεργία. Θα ευχόμασταν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να ήταν προσηλωμένες στους κώδικες δεοντολογίας όπως ισχύει παγκοσμίως. Όμως, όπως φαίνεται, για αυτούς δημοκρατία, ελευθεροτυπία και αντικειμενικότητα αποτελεί μόνον η άποψη της μειοψηφίας», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. και ζητεί από τον Βήμα FM να επιτρέψει στον Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράσει και την άποψη της ΝΔ, «όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν, σε έκτακτη σύγκληση της κοινοβολευτικής τους ομάδας, να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς και πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
«1. H κατάθεση πρότασης νόμου, με ένα μόνο άρθρο, για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αντισυνταγματικά κατέθεσε ο πρωθυπουργός.
2. H κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, με την υπογραφή των 18 βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής».
Όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.
Πρόταση νόμου καταθέτει η ΔΗΜΑΡ
Πρόταση νόμου, με την οποία καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ψηφίσουν, να μην κυρώσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλά και η μη κύρωση να έχει αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ, καταθέτει στη Βουλή και η Δημοκρατική Αριστερά.
«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε τη ριζική αντίθεσή του με την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, να εκδώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ.
Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ θα δώσει τη μάχη να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, «ανεξάρτητα από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει ανορθολογισμός, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπορέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλει η ουσιαστική ενημέρωση και επικοινωνία».
«Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αυτό από την απαράδεκτη επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατίας», τόνισε.