Η Google, το Facebook και η Microsoft ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση την άδεια να αποκαλύψουν τα αιτήματα παροχής δεδομένων χρηστών τα οποία δέχονται, κατόπιν επικλήσεων λόγων ασφαλείας.
Η Google, το Facebook και η Microsoft ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση την άδεια να αποκαλύψουν τα αιτήματα παροχής δεδομένων χρηστών τα οποία δέχονται, κατόπιν επικλήσεων λόγων ασφαλείας.
Οι τρεις εταιρείες προβαίνουν σε αυτή την κίνηση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της διαδικτυακής δραστηριότητας εκατομμυρίων χρηστών από την αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν αποκαλύψεις περί συνεργασίας τους με τις αρχές στο πρόγραμμα Prism.
Ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Google απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την άδεια δημοσιοποίησης του συνολικού αριθμού των αιτημάτων στο πλαίσιο της εθνικής ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται και αιτήματα στο πλαίσιο της Foreign Intelligence Surveillance Act.
«Οι αριθμοί της Google δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συμμόρφωσή μας με αυτά τα αιτήματα απέχει από τους ισχυρισμούς που γίνονται. Η Google δεν έχει τίποτα να κρύψει» αναφέρει σχετικά. Η θέση της Microsoft είναι ότι μεγαλύτερη διαφάνεια στα αιτήματα αυτά θα βοηθούσε στην περαιτέρω κατανόηση και συζήτηση αυτών των «σημαντικών ζητημάτων», ενώ ο Τεντ Ούλιοτ, στέλεχος του Facebook, δήλωσε πως ο «κυρίαρχος» του χώρου των κοινωνικών δικτύων επιθυμεί να παραθέσει μία «ολοκληρωμένη εικόνα των κυβερνητικών αιτημάτων που λαμβάνουμε και πώς απαντούμε».
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και το Twitter, με τον επικεφαλής δικηγόρο του, Άλεξ Μακ Γκίλιβρεϊ, να γράφει σε tweet πως «θα επιθυμούσαμε μεγαλύτερη διαφάνεια, και το Twitter υποστηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση». Καθώς οι ανησυχίες των εταιρειών του χώρου τεχνολογίας για τις επιπτώσεις της υπόθεσης στην εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού απέναντί τους αυξάνονται, το Twitter φαίνεται να βγαίνει κερδισμένο, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των εταιρειών που συνεργάστηκαν με το πρόγραμμα Prism.