Κοινωνία
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 07:00

«Σοκ και δέος» με το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σίγησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το σήμα της ΕΡΤ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο Δημόσιο. Η εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - και την απόλυση 2.656 εργαζομένων- και όσα επακολούθησαν από το απόγευμα χθες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία.

Σίγησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το σήμα της ΕΡΤ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο Δημόσιο. Η εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - και την απόλυση 2.656 εργαζομένων- και όσα επακολούθησαν από το απόγευμα χθες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία.

Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης απειλεί σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δεν υπέγραψαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο άκουσμα της κυβερνητικής ανακοίνωσης πλήθος κόσμου κατέκλυσε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπήρξαν στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης, σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν φορείς, συνδικάτα, η Εκκλησία και ο απόδημος ελληνισμός, ενώ το θέμα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προώθησε την ΠΝΠ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να ορίζεται η διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης Οργανισμού του Δημοσίου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά σε όλους τους φορείς, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Πλήθος συζητήσεων προκάλεσε το γεγονός ότι η ΠΝΠ υπογράφηκε μόνο από τους υπουργούς της ΝΔ και όχι από αυτούς του ΠΑΣΟΚ (Ευαγ. Λιβιεράτος, Αθαν. Τσαυτάρης) και της ΔΗΜΑΡ (Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης), πράγμα το οποίο δημιουργεί ζήτημα περί της ισχύος της, καθώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, που θα πρέπει να την εφαρμόσουν, δεν την υπογράφουν.

Η Πράξη προέκυψε, αφού διευκρινίστηκε, χθες, στην τρόικα ότι η απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων -στους οποίους στηριζόταν μεγάλο μέρος του «προγράμματος» μείωσης προσωπικού- δεν είναι δυνατή με συνοπτικές διαδικασίες, αφού για κάθε ξεχωριστή περίπτωση θα χρειαζόταν να τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίστηκε ότι οι 2.000 υπάλληλοι, που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Ειδικότερα, στο ΠΝΠ, το οποίο αντικαθιστά μέρος του ν. 3429/2005, προβλέπεται ότι: κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει τι θα γίνει με τα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, των εργαζομένων σ’ αυτά, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους κ.λπ. σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται το μέλλον των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, ΚΥΑ θα προσδιορίσει το μέλλον της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ κ.λπ.

Με βάση αυτή την Πράξη, ο αρμόδιος υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε, χθες, το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ΕΡΤ είναι «χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», ενώ στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση της, προνομίων για εργαζομένους, τεράστιων ποσών σε εξωτερικές παραγωγές και πολλά άλλα.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου, η ΕΡΤ κλείνει -από χθες το βράδυ στις 12-, οι εργαζόμενοί της θα αποζημιωθούν και στη θέση της θα λειτουργήσει νέος φορέας, με το 1/3 του προϋπολογισμού της σημερινής εταιρείας και συγκεκριμένα με 100 εκατ. ευρώ.

Οξύτατες αντιδράσεις για τον «ξαφνικό θάνατο»

Θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που όπως επισημαίνεται, δημοσιεύθηκε χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι όμως, που όπως αναφέρει, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα.

Αργά το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό στην οποία διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων για το θέμα.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ η οποία ξεκαθάρισε πως «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, ωστόσο όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί να επιχειρείται «πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο».

Οι Ανεξάρτητοι Eλληνες έκαναν λόγο για ανακρίβειες και προσβολές από την πλευρά του κ. Κεδίκογλου.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ μπορεί να  ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, «δεν σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Ελληνες πολίτες που υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή».

Για προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, κάνει λόγο το ΚΚΕ, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο».

Αντίθεση φορέων

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, εξέφρασαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αφήνεται το τηλεοπτικό πεδίο βορά στα συμφέροντα των ιδιωτών καναλιών.

Επίσης την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αρκετές φορές είχε κατηγορηθεί ως ο εμπνευστής «σχεδίου κατάργησης της ΕΡΤ».  

Δηλώσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης έκαναν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές Ενώσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κινητοποιήθηκαν άμεσα και σήμερα σχεδιαζόταν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά και συνέχιση της εκπομπής. 

Ποια είναι η δομή του φορέα

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόρασης αποτελείται από 5 τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERTworld και ERT HD), 7 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, «Κόσμος», «Φιλία», ΕΡΑ Σπορ και Πέμπτο Πρόγραμμα - Φωνή της Ελλάδος), 3 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο), 19 Περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα, Μουσικά Σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία), Εκδόσεις (περιοδικό Ραδιοτηλεόραση), Διαδικτυακό τόπο www. ert.gr, Ψηφιακό Αρχείο (www. ert-archives.gr ), web tv (www.ert.gr/ webtv). Η εταιρεία απασχολεί 2.656 εργαζόμενους. Από αυτούς, οι 677 είναι δημοσιογράφοι.

Διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα για το κανάλι της Βουλής, καθώς η ΕΡΤ εκεί διαχειρίζεται μόνο το τεχνικό μέρος με αποσπασμένο προσωπικό.

Η ΕΡΤ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό είχε έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 318,8 εκατ. ευρώ, και παρουσίασε καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 41,9 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια είχε ισοσκελίσει τις ζημιογόνες χρήσεις των τελευταίων ετών, αποτέλεσμα ωστόσο της πολιτικής εκτεταμένου εξορθολογισμού ήταν την τελευταία τετραετία να μην παρουσιάζει νέο πρόγραμμα.
Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι το υπουργείο Οικονομικών.  

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]