Πολιτική
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 22:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (18/3/2003) Μέρος 2/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πυροβόλησε στο πίσω μέρος; Γιατί μου είπατε για σπασμένο παρμπρίζ.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Το πίσω παρμπρίζ, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο πίσω μέρος.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ναι, γιατί ο Αμερικάνος φαίνεται, με το που άναψε πράσινο το φανάρι είδε απ’ τον καθρέφτη ίσως, γιατί από πιο νωρίς που τον είχα συναντήσει, απ’ τη Δάφνη, στη Βουλιαγμένης πάλι, τον είχα δει ότι ήταν νευρικός και πήγαινε κάπως βιαστικά. Δηλαδή άλλαζε λωρίδες και τέτοια.

Ίσως να είχε κάποια υποψία, να είδε το μηχανάκι που μπήκε απ’ το πλάι του και έφυγε λίγο πιο νωρίς ίσως, πριν ανάψει καλά-καλά το πράσινο το φανάρι. Και άλλαξε και πορεία. Αντί να πάει στη μεσαία λωρίδα που πήγαινε, άλλαξε πορεία και μπήκε μπροστά από μένα και άλλαξε κατεύθυνση. Γι’ αυτό και πυροβόλησαν, δεν πρόλαβαν να τον πυροβολήσουν την ώρα που ήταν σταματημένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γνωρίζετε κανέναν απ’ τους κυρίους κατηγορουμένους; Μπορείτε να τον πάτε με το μυαλό σας ότι μπορεί να ήταν κανένας από αυτούς τους δύο; Εγώ δεν σας λέω ποιοι ήταν αυτοί, σε ποιον αποδίδεται η κατηγορία, αλλά αν γνωρίζετε κανέναν απ’ αυτούς. Να δούμε πώς μπορούν να συνδεθούν, διότι εμείς δεν ψάχνουμε μόνο ότι έγιναν αυτά τα αδικήματα κι ότι έγιναν εκ μέρους της 17Ν, αλλά ψάχνουμε συγκεκριμένα πρόσωπα που έκαναν τα εγκλήματα. Αυτό μας ενδιαφέρει σήμερα.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Για τον πίσω, εάν είχα κάποια φωτογραφία πριν 20 χρόνια, θα μπορούσα να το πω. Αυτή τη στιγμή έχω κάποια ζωγραφιά στο μυαλό μου την οποία όμως δεν την έχω δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε να πείτε για κανέναν να πείτε ότι είναι.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Για τον οδηγό, το μόνο που ξέρω να πω, είναι ότι ήταν πολύ ψηλός, φαινόταν δηλαδή ογκώδης και χοντρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο πίσω δεν ήταν ψηλός.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, ο πίσω ήταν γύρω στο μπόι μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί οι οποίοι πυροβόλησαν μέσα, τί νομίζετε σκοπό είχαν, να σκοτώσουν κάποιον, να τραυματίσουν, να εκφοβίσουν κάποιον και συγκεκριμένα αυτόν τον Αμερικανό; Τί λέτε; Ποια είναι η εντύπωση η δική σας;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Η εντύπωσή μου είναι ότι αν ήταν δεύτερος ο Αμερικανός στο φανάρι, θα είχε μείνει εκεί. Ήθελαν απ’ το πλάι να τον εκτελέσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο εγώ.

Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν έβλεπες τον οδηγό της μοτοσικλέτας τώρα, θα τον γνώριζες;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, γιατί δεν είδα το πρόσωπό του. Ήταν στο πλάι και δεν κοίταζε προς τα εμένα. Κοιτούσε περισσότερο προς τα δεξιά του. Το πρόσωπο που είδα ήταν περισσότερο του πίσω παρά του οδηγού της μοτοσικλέτας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τη φιγούρα του.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ναι, τη φιγούρα του εντάξει, ήταν ψηλός και ογκώδης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για ρίξτε μια ματιά κάτω.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Δεν μπορώ να αναγνωρίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι τακτικοί κ.κ. Δικαστές δεν έχουν τίποτε.

Ο κ. Αναπληρωματικός Πρόεδρος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς πείτε μας, μετά το «μπαμ-μπαμ› που ακούτε, την εικόνα που μας περιγράψατε με το αυτοκίνητο, ο οδηγός και ο επιβάτης της μηχανής τί κάνουν;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Δεν έκαναν προσπάθεια να κυνηγήσουν τον Αμερικάνο. Μπορώ να πω ότι εκείνο που εγώ είδα, ήταν ότι έκρυβε το όπλο με το σώμα του. Δηλαδή ο μόνος που μπορούσε να το δει το όπλο ήμουν εγώ, από το αριστερό πλευρό του. Εγώ απόρησα εκείνη την ώρα και κοίταξα και στο λεωφορείο. Ακριβώς δίπλα τους ήταν το λεωφορείο που είχε και όρθιους επιβάτες και δεν είδα κάποιον που να δείχνει εντυπωσιασμό. Δηλαδή να προσέξει προς τα κάτω. Σα να μη συνέβαινε τίποτα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ξαφνιαστήκατε.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Βέβαια ξαφνιάστηκα. Το μόνο που κοίταξα να πάρω ήταν τον αριθμό κυκλοφορίας που είχε η μοτοσικλέτα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον πήρατε;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ναι βέβαια, τον είχα δώσει στην κατάθεσή μου, δεν τον θυμάμαι τώρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λοιπόν ξαφνιαστήκατε. Έχετε επίσης και την εικόνα της μηχανής με τους ανθρώπους που είναι πάνω. Αυτοί τί κάνουν; Πώς αντιδρούν;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Αυτοί ήταν εντελώς απαθείς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σταμάτησαν εκεί με απάθεια;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, αλλά πήγαν τόσο σιγά, που το λεωφορείο τους πέρασε, ήταν δεξιά τους το λεωφορείο, πήγαινε σιγά γιατί ξεκίνησε, για να ξεκινήσει ένα λεωφορείο ξέρουμε ότι δεν μπορεί να αναπτύξει γρήγορα ταχύτητα, παρ’ όλα αυτά, περίμεναν να τους προσπεράσει το λεωφορείο και μετά από πίσω να στρίψουν δεξιά και να μπουν σε κάποιο παράδρομο εκεί της Βουλιαγμένης.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο μακριά από εκεί που έγινε;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Γύρω στα 80-100 μέτρα μπήκαν μέσα. Αλλά εκεί που πήγαν, είναι μέρος με πολύ πληθυσμό κτλ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω κάτι: Αν θυμάστε, ο Αμερικανός φορούσε πολιτική ή στρατιωτική ενδυμασία;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Νομίζω πολιτική φορούσε, γιατί με τον Αμερικάνο αλλάξαμε βλέμμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είπατε ότι τον είδατε να κάνει ζιγκ-ζαγκ, να φεύγει κτλ., αν θυμάστε την εικόνα του, φορούσε πολιτική ή στρατιωτική ενδυμασία;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Η εντύπωσή μου τώρα είναι ότι φορούσε πολιτικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πλευράς της Πολιτικής Αγωγής νομίζω έχει παραστεί, ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω το εξής να σας ρωτήσω: Είπατε ότι το αυτοκίνητο αυτό το οδηγούσε ένας Αμερικανός. Το ότι αυτό το αυτοκίνητο ανήκε σε αλλοδαπό και δη Αμερικανό, πώς το συμπεράνατε;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Από την πινακίδα την πίσω. Ήταν κίτρινη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξένη αποστολή, έτσι; Το αυτοκίνητο αυτό ήταν επίσης Αμερικανού κατασκευαστή; Δηλαδή ήταν αμερικάνικη μάρκα;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Τα RELIAN, αυτά τα μεγάλα τα αυτοκίνητα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αμερικάνικο λοιπόν αυτοκίνητο και με πινακίδες που έγραφαν «ξένη αποστολή›. Απ’ αυτό καταλάβατε ότι πρόκειται για αλλοδαπό. Εκ των υστέρων βέβαια προέκυψε ποιος ήταν εκείνος που το οδηγούσε. Στο αυτοκίνητο ήταν μόνος του;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ναι, μόνος του.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρήσατε στην οδό εκεί όπου είχε σταθμεύσει λόγω του κόκκινου φαναριού ο κ. Τσαντ, να υπάρχει οποιοσδήποτε που να τον συνοδεύει, να τον προστατεύει ή οτιδήποτε;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, δεν είδα τίποτα τέτοιο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα αυτοκίνητο αφύλαχτο ήταν.

Θέλω εδώ να σας δείξω το σχεδιάγραμμα της Τροχαίας, δεν είναι στα αναγνωστέα κ. Πρόεδρε, αλλά θα ζητήσω να θεωρηθεί αναγνωστέο, να επισκοπηθεί καθώς και ορισμένα άλλα έγγραφα. Θα ήθελα να δείξω στον κ. μάρτυρα το σχεδιάγραμμα της Τροχαίας, με τα οχήματα όπως τοποθετούνται για να μας πει αν πράγματι αυτή είναι και η εικόνα που ο ίδιος απεκόμισε από την πορεία του δικύκλου, ο συνεπιβάτης του οποίου πυροβόλησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν προσθέτει αυτό κάτι αποδεικτικώς επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων πείτε το.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κ. Πρόεδρε το αυτοκίνητο του κ. Τσάντ, ξένη αποστολή, αυτή είναι η μοτοσικλέτα και εδώ δείχνει η Τροχαία ότι πήγε ο Τσάντ στο αντίθετο ρεύμα. Και από δω διέφυγε η μοτοσικλέτα και μπήκε στην οδό Σουλίου.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Το λάθος είναι ότι υπάρχουν 3 λωρίδες εδώ. Ο Αμερικάνος ήταν στην μεσαία, εγώ ήμουν εδώ αριστερά ?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει, 3 δείχνει. Ίσως δεν το βλέπετε καλά.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Το λεωφορείο ήταν στη δεξιά λωρίδα και ανάμεσα από το λεωφορείο και τον Αμερικάνο, δεν ήρθε απ’ αυτήν. Εδώ το δείχνει σαν να είναι αριστερά, γι’ αυτό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και φεύγει προς την οδό Σουλίου.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ο Αμερικάνος όπως ήταν στην μεσαία λωρίδα έφυγε έτσι, η δε μοτοσικλέτα που ήταν εδώ περίμενε το λεωφορείο και ήρθε από δω και ?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και έφυγε δεξιά στον παράδρομο.

Κύριε μάρτυς, στο αυτοκίνητο - νομίζω το είπατε - είχε σπάσει ολόκληρο το πίσω;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Το πίσω παρμπρίζ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η εντύπωση σας είναι ότι ο κ. Τσάντ αντιλήφθηκε ότι αυτοί που έχουν σταθεί με την μοτοσικλέτα πρόκειται να τον πυροβολήσουν, οπότε θα τον σκοτώσουν και έφυγε με το αυτοκίνητο;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Πιστεύω ότι μάλλον τους είδε από τον καθρέφτη και γι’ αυτό ίσως έφυγε ένα δευτερόλεπτο πριν ανάψει το πράσινο φανάρι και έκανε αυτή την κίνηση για να αποφύγει πιθανή περίπτωση να τον κυνηγήσουν από πίσω. Γι’ αυτό έφυγε αντίθετα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κ. Πρόεδρε το αυτοκίνητο. Είναι φωτογραφίες του φαξ. Σπασμένο πίσω τζάμι εξολοκλήρου. Της Αστυνομίας είναι αυτές. Δεν έχω άλλη ερώτηση εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πλευρά της Υπεράσπισης φυσικά εκείνων που τους αποδίδονται. Κατ’ αρχήν Ξηρού.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Καμιά ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στη συνέχεια του κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καμιά ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του κ. Τσελέντη. Θέλετε; Έχετε τον λόγο.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να μου πείτε αν θυμάστε την μάρκα της μοτοσικλέτας την οποία είδατε κοντά σας όταν έγινε αυτή η απόπειρα δολοφονίας.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, δεν την θυμάμαι.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να ξεχωρίσετε αν ήταν μια μοτοσικλέτα τύπου βέσπας ή αν ήταν από τις άλλες;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, δεν ήταν βέσπα.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κατηγορηματικά δεν ήταν βέσπα;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Δεν ήταν βέσπα.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και του κ. Παπαναστασίου. Θέλετε κάτι;

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εκτός από αυτούς τους δύο τους συγκεκριμένους, οι οποίοι επέβαιναν σ’ αυτή την μοτοσικλέτα, υπέπεσε στην αντίληψη σας κανείς άλλος ο οποίος είχε σχέση με την απόπειρα αυτή της δολοφονίας;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Όχι, δεν είδα τέτοιο πράγμα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Τίποτα. Τι ώρα ήταν όταν έγινε αυτό το συμβάν;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Γύρω στις 16.30 το απόγευμα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Επειδή δεν είναι ο ίδιος ο κ. Τσάντ να μας πει ορισμένα πράγματα, ξέρετε από πού ερχόταν ο κ. Τσάντ κλπ.; Έχετε καμιά γνώση;

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Εγώ εκεί που τον συνάντησα την πρώτη φορά ήταν στη διασταύρωση στη Δάφνη στο φανάρι. Ερχόταν όπως κι εγώ από τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Αυτή την κατεύθυνση είχε στη Βουλιαγμένης και το είχα δει επειδή είναι και η πινακίδα του πίσω.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε από τις στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι το σημείο εκείνο που έγινε η απόπειρα αυτή πόσο χρονικό διάστημα είχε περάσει; Αν θυμάστε.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Είναι μια διαδρομή που την έκανα τακτικά γιατί η εργασία μου ήταν κοντά στο Σύνταγμα. Είναι γύρω στα 20 λεπτά.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μεσημεριανή ώρα.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ναι, γιατί έχει κίνηση.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όταν λέμε στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, λέμε μετά την Ατλαντίδα. Μετά τους Καλογήρους, αυτό εννοώ.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Εγώ τον συνάντησα σ’ αυτό το φανάρι. Απλώς είχα αυτή τη διαδρομή εγώ από το Σύνταγμα προς τα εκεί και τον συνάντησα, είδα το αυτοκίνητο αυτό, στο φανάρι που είναι ακριβώς στη Δάφνη. Πριν την Ατλαντίδα. Που είναι ο σταθμός τώρα της Δάφνης, σ’ εκείνο το φανάρι τον συνάντησα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι συνήγοροι φυσικά του κ. Γιωτόπουλου, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως γιατί απ’ ότι είδα τον έχουν για όλα ηθική αυτουργία. Να ξέρετε, κι αν ξεχνάω θα τον παίρνετε τον λόγο. Όποτε τον θέλετε φυσικά. Σας είναι δεδομένος διαρκώς ο λόγος εσάς. Γιατί γα τους άλλους θα περιοριζόμαστε αντίθετα. Κύριε μάρτυς, μπορείτε να πηγαίνετε.

Ε. ΚΟΝΤΟΔΙΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Νικόλαος Κωστάκος. Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια. Το χέρι σας.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι γνωρίζετε να μας πείτε; Μιλάμε τώρα για μια απόπειρα κατά το βούλευμα ανθρωποκτονίας κατά του Ρόμπερτ Τσάντ, που έγινε στον Αγ. Δημήτριο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αν ξέρετε κάτι γι’ αυτό μπορείτε να μας το πείτε.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Αναφέρομαι στην κατάθεση μου κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν αναφέρεστε σε τίποτα. Δεν την ξέρω εγώ την κατάθεση. Εγώ ξέρω τι μου λέτε εδώ.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Που να θυμάμαι τώρα; 20 χρόνια έχουν περάσει. Λεπτομέρειες δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι και τόσο περιστατικά που τα βλέπουμε κάθε μέρα. Δεν βλέπουμε τέτοια περιστατικά κάθε μέρα. Αν μου πεις κι εμένα που πάω κινηματογράφο πολλές φορές, δεν θυμάμαι τι είχα δει την άλλη φορά. Αλλά εδώ δεν είναι κινηματογράφος, εδώ είναι ζωή. Δεν θυμάστε;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Από πληροφορίες διάφορες όπου και κατετέθησαν εις την κατάθεση μου. Δεν μπορώ να θυμάμαι τις λεπτομέρειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι πληροφορίες δηλαδή;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Κάτι πυροβολισμοί που έπεσαν στην οδό Βουλιαγμένης. 4-5 πυροβολισμοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπεσαν πυροβολισμοί στην οδό Βουλιαγμένης. Ποιοι σας το είπαν; Φίλοι σας, γνωστοί σας προφανώς.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Γνωστοί και ειδικότερα από την Υπηρεσία της ΥΑΠΠ, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Προαστίων Πρωτευούσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν αστυνομικός τότε;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Ναι. Που ανέλαβε την υπόθεση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιληφθήκατε τότε προσωπικά εσείς να δείτε πως έγιναν;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Όχι βέβαια να τη διευθύνω εγώ, διότι μόλις είδα το κλιμάκιο εκείνο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχικά δηλαδή λόγω του ότι ήσαστε στο τοπικό Τμήμα εκεί.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Ναι, στο παράρτημα Ασφαλείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγατε εκεί και μέχρι να πάτε ήρθαν οι ?

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Όχι, δεν πήγα εγώ, γιατί τότε που έγινε αυτό εγώ έλειπα στο σπίτι. Όταν πήγε το περιπολικό, βρήκε 5 κάλυκες εκεί και τους έφερε πίσω. Κάποιος μάρτυρας είπε ότι έπεσαν πυροβολισμοί και χτύπησαν έναν επιλοχία της Αμερικανικής Βάσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον ακούσαμε αυτόν τον μάρτυρα. Μας το είπε. Αλλά τι έγινε τώρα, υπό ποίες συνθήκες, εσείς δεν ήσασταν παρών, δεν ξέρετε. Έχετε κάτι να εισφέρετε; Ποιοι έκαναν τέλος πάντων αυτή την απόπειρα όπως θα τη λέγαμε; Διότι δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποια απόπειρα δεν έγινε. Τώρα το θέμα είναι από ποιους έγινε. Ξέρουμε;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Όχι, δεν ξέρουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μια κατηγορία κατά ορισμένων προσώπων, οι οποίοι είναι εδώ. Εσείς δεν ξέρετε για κανέναν από αυτούς αν έκανε κάτι τέτοιο, ούτε αν μετείχε σε κάτι τέτοιο.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Δεν ξέρω. Προσωπικά δεν ξέρω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο εγώ. Ο κ. Εισαγγελέας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι κάλυκες από τι όπλο ήταν;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Νομίζω αν θυμάμαι καλά όπως ελέχθη από 45άρι. Των 45 mm.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε αν είχε χρησιμοποιηθεί το 45άρι στο παρελθόν για άλλη πράξη; Αν το 45άρι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες πράξεις.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Εκτός από τους κάλυκες βρέθηκε τίποτα άλλο εκεί στον τόπο το απόγευμα;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Όχι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Λέω εκτός από τους κάλυκες αν βρέθηκε τίποτα άλλο.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Ακούστηκε από άντρες της ΥΑΠΠ ότι σε μια μοτοσικλέτα βρέθηκαν κάτι προκηρύξεις. 5 προκηρύξεις της 17Ν.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μάλιστα. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αναπληρωτής Πρόεδρος; Ο κ. Εισαγγελεύ; Ο αναπληρωτής; Οι κύριοι συνάδελφοι οι αναπληρωματικοί; Όχι. Η σειρά της Πολιτικής Αγωγής. Έχετε κ. Αναγνωστόπουλε να ρωτήσετε κάτι;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κωστάκο, οι προκηρύξεις βρέθηκαν σε μια μοτοσικλέτα. Το θυμάστε αυτό;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Ναι, στη μοτοσικλέτα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μοτοσικλέτα αυτή που βρέθηκε;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Κάνα δυο χλμ. όπως ελέχθη παραπέρα από τον τόπο που έλαβε χώρα το περιστατικό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοντά σ’ αυτή τη μοτοσικλέτα, βρέθηκε άλλο δίκυκλο;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Νομίζω ότι είχε ακουστεί και κάποια βέσπα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχω εδώ και την κατάθεση σας, το λέτε.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Έχω να τη δω 20 χρόνια.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι βρέθηκε εγκαταλελειμμένη μια βέσπα με πινακίδα κυκλοφορίας ΟΗ173.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Δεν θυμάμαι το νούμερο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας διαβάζω εσείς τι έχετε πει. Έχουμε λοιπόν μια μοτοσικλέτα μάρκας SUZUKI λέτε εδώ και είναι ο αριθμός κυκλοφορίας που κατέθεσε και ο κ. Κοντοδιός ότι είχε δει και μια βέσπα που βρέθηκε επίσης εκεί εγκαταλελειμμένη.

Θυμάστε σας παρακαλώ αν οι πινακίδες τόσο της μοτοσικλέτας όσο και της βέσπας ήταν πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί από άλλα δίκυκλα; Ήταν οι δικές τους πινακίδες αυτές;

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Είχε ακουστεί πως ήταν κλεμμένες.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι δύο πινακίδες. Μάλιστα. Τώρα, 5 κάλυκες βρέθηκαν εκεί που ρίφθηκαν οι πυροβολισμοί. Ενθυμείσθε αν βρέθηκαν και βολίδες; Υπάρχει βέβαια η έκθεση, θα διαβαστεί.

Ν. ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Νομίζω ότι είπαν από την ΥΑΠΠ ότι 3 βολίδες εδέχθη ο επιλοχίας.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Η πλευρά της Υπεράσπισης αν έχει κάποιος από αυτούς που είπαμε βέβαια, που κατηγορούνται. Όχι, όχι, όχι. Πηγαίνετε στο καλό. Ο κ. Ξενοφών Βασίλειος Μάτης.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Μια ερώτηση έχω. Έγγραφα δεν θα διαβάζονται ανά υπόθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να το κάνουμε έτσι;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε να σας δώσουμε και έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πιο σκόπιμο ό,τι έχουμε για την κάθε υπόθεση να τα διαβάζουμε. Ότι έχετε να μου τα δώσετε. Νομίζω ότι κρατάει πιο συνεκτική την εξέταση της κάθε υπόθεσης, διότι όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να πούμε άντε είναι ένοχοι για όλα, είναι αθώοι για όλα. Μία – μία εξετάζουμε τις πράξεις.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε θα πρέπει να αναγνώσετε τα έγγραφα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έγγραφα που έχετε ?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά θα προσφέρουμε και ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι απολογίες. Απολογίες στο τέλος αν δεν αποδειχτούν αυτά τα οποία είπαν. Γιατί αν αποδεχτούν αυτά, οι απολογίες ξεχάστε τες.

Οι απολογίες δεν θα αναγιγνώσκονται σ’ αυτό το σημείο. Σ’ αυτό το στάδιο δεν θα διαβάσουμε απολογίες κανενός. Τα έγγραφα όμως θα τα διαβάσουμε. Για λόγους οικονομίας, να μην χάνεται η συνοχή της κάθε υπόθεσης, γιατί είναι ένα βιοτικό συμβάν ξεχωριστό το ένα από το άλλο.

Σκεφτείτε τώρα να πάμε όλα μαζί και μετά να καθόμαστε να λέμε «εκεί μας είχαν πει εκεί, εκείνο, το άλλο›. Νομίζω ότι θα διευκολύνει όλους. Αν θέλετε έτσι. Αν δεν θέλετε, πάμε με την τυπική αυστηρή δικονομία και λέμε τα έγγραφα όλα στο τέλος. Όπως θέλετε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα κ. Πρόεδρε να αναγιγνώσκονται τα έγγραφα ανά υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να μην είναι και stand by όλη εδώ η Πολιτική Αγωγή. Όταν τελειώσει η δική της υπόθεση δεν είναι ανάγκη να κάθονται οι άνθρωποι εδώ πέρα συνέχεια. Δεν θέλω να τους κρατάω. Βέβαια και να λείψουν κάποια στιγμή και να έρθουν μετά, δεν έχει τελειώσει η υπόθεση, πάλι θα έρθετε να μας πείτε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να ακούσουμε και την Υπεράσπιση πάνω σ’ αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Τι λέει η Υπεράσπιση; Κύριε Ραχιώτη, τι λέτε εσείς;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν γίνει έτσι, που εγώ κατ’ αρχήν δεν έχω αντίρρηση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων της δικογραφίας και μετά να υποβληθούν. Εδώ βλέπω έχουμε 3 αναγνωστέα έγγραφα σ’ αυτή την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως πρέπει να πούμε αυτά;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Για να ζητήσετε από την Υπεράσπιση ή από την Πολιτική Αγωγή άλλα έγγραφα πρέπει πρώτα να ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια. Νομίζω ότι αυτό μάλλον θα βοηθήσει όλους σας και να μην είστε συνέχεια εδώ, καταλαβαίνετε;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα και το εξής κ. Πρόεδρε αν δεν υπάρχει αντίρρηση και από την Υπεράσπιση. Αφού αναγιγνώσκονται τα έγγραφα που είναι αναγνωστέα σύμφωνα με τον εισαγγελικό κατάλογο, να υποβάλλονται και από την Πολιτική Αγωγή ή την Υπεράσπιση, όσα άλλα έγγραφα αφορούν ειδικώς αυτή την υπόθεση. Ενώ τα γενικά έγγραφα να υποβληθούν στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτως ώστε να δημιουργείται ένας ειδικός υποφάκελος για την κάθε υπόθεση κι εσείς θα βοηθηθείτε μετά στην αγόρευση σας έτσι. Θα την έχετε συγκεντρωμένη την κάθε υπόθεση. Γιατί δεν δικάζουμε εδώ πέρα έτσι αγεληδόν, δικάζουμε ένα – ένα βιοτικό συμβάν. Αλίμονο να πούμε όλοι τα έκαναν ή όλοι δεν τα έκαναν. Είναι τελείως μανιχαϊστικές αυτές οι λύσεις.

Επομένως πριν πούμε για τον κ. Μάτη, ο οποίος τον παρακαλούμε να περιμένει, αναγνωστέα έγγραφα είναι η υπ’ αριθμόν τάδε ιατροδικαστική έκθεση.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Είναι η από 4 Απρίλη του 1984 ιατροδικαστική έκθεση του ιατρού που αφορά τον Ρόμπερτ Τσάντ.

«Σήμερα και περί ώρα 11.45 μεταβάς εις την δοθείσαν Διεύθυνσιν του ασθενούς Θεραπευτήριον «ΥΓΕΙΑ› δεν ανεύραμε τούτον εκεί. Ως δε πληροφορήθην αρμοδίως και βάση του επιδειχθέντος ατομικού δελτίου χρεώσεως ασθενούς, Νο 200706, προκύπτει ότι ο εν λόγω ενοσηλεύθη την 19.40 ώρα της 3.4.84 δια τραυματισμόν του με πυροβόλο όπλο.

Εγενέτο δε αφαίρεση βλήματος αριστεράς ωμοπλάτης και συρραφή του τραύματος και μετά ταύτα περί την 11.30 της 4.4.84 διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Αμερικανικής Βάσεως Ελληνικού›.

4.4.84. Ο Ιατροδικαστής.

Υπάρχει προκήρυξη, η οποία όμως από την φωτοτυπία είναι δυσανάγνωστη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι σημείο θέλετε διαβάστε το, σας ακούμε. Θέλετε να τη διαβάσουμε όλη; Όλη. Φέρτε την εδώ να τη διαβάσουμε όλη. Κανένα πρόβλημα. Είδατε, άνευ αντιρρήσεως τη διαβάζουμε.

???..: Να είναι ολόκληρη για να φαίνεται και όλο το σκεπτικό της εκτελέσεως.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΖΑΪΡΗΣ: «Επαναστατική Οργάνωση 17Ν. Οι βάσεις δεν φεύγουν με εκλογές και Κοινοβούλιο. Μόνο ο δυναμικός μαζικός αγώνας και η δίκαια λαϊκή επαναστατική βία θα τη διώξουν.

Στο κείμενο διεκδίκησης της τελευταίας μας ενέργειας χαρακτηρίσαμε την αμερικάνικη στρατιωτική αποστολή σαν έναν από τους κυριότερους στρατιωτικούς μηχανισμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας που μαζί με το σύνολο των αμερικάνικων κρατικών δυνάμεων και τις άλλες μυστικές Υπηρεσίες αποτελούν μια δύναμη κατοχής και τρομοκράτησης σε πελώρια κλίμακα του λαού μας.

Βαρύνεται με απειράριθμα εγκλήματα σε βάρος του και με συνεχείς επεμβάσεις μέσω της 5ης φάλαγγας, τους ντόπιους πράκτορες του μέσα και έξω από τον κρατικό μηχανισμό, επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας.

Σήμερα προσθέτουμε: Όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν μισθοφόροι στις κύριες λειτουργίες αυτής της στρατιωτικής δύναμης κατοχής και όχι σαν σκουπιδιάρηδες ή οδοκαθαριστές των βάσεων και συντελούν έτσι στην εύρυθμη λειτουργία τους, έχουν πλήρη συνείδηση του εγκληματικού και τρομοκρατικού χαρακτήρα της, του ρόλου της και επιπλέον του ότι παίζουν με τη ζωή ολόκληρων λαών της περιοχής με τους πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των αμερικάνικων μονοπωλίων και του διεθνούς δυτικού ιμπεριαλιστικού κατεστημένου γράφοντας τους λαούς στα παλιά τους τα παπούτσια.

Κατά συνέπεια, όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την δύναμη έχουν συγκεκριμένη ευθύνη, όπως είχαν όσοι συμμετείχαν στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής των Ναζί και θα τους χτυπάμε χωρίς προειδοποίηση είτε είναι ανώτερο, είτε μέσο, είτε κατώτερο προσωπικό εκτός από το κατώτερο ελληνικό και αμερικάνικο προσωπικό των βάσεων.

Σ’ αυτούς τους τελευταίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες οδηγοί της «Ζασμά› των πρακτόρων της CIA κλπ., της Πρεσβείας, των Διοικητών και Ανώτερων Αξιωματικών των Βάσεων, οι οποίοι όχι μόνο είναι όλοι πράκτορες της CIA και της DΙΑ και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, αλλά μερικοί απ’ αυτούς είναι σημαντικά στελέχη των κατασκοπευτικών δικτύων τους που αλωνίζουν την Αθήνα.

Χτυπώντας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό δεν αγωνιζόμαστε για να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις και να συνεχιστεί το ίδιο κοινωνικό καθεστώς όπως ενδεχόμενα νομίζουν ή πάνε να παρουσιάσουν μερικοί. Το πρόβλημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας μας και δεν είναι ζήτημα εξωτερικό ή εθνικό και όχι κοινωνικό, όπως πάλι παρουσιάζουν άλλοι, παρ’ ότι έχει και μια εθνική διάσταση, που όσο δεν πρέπει να αγνοείται, άλλο τόσο δεν πρέπει να απομονώνεται και να προβάλλεται αποκλειστικά.

Αντίθετα είναι το κατ’ εξοχήν κοινωνικό πρόβλημα της χώρας μας, από το οποίο πηγάζουν μια σειρά άλλα άμεσα κοινωνικά προβλήματα, όχι με την έννοια ότι οι Αμερικάνοι τα δημιουργούν, αλλά ότι είναι αναγκαίες συνέπειες της θέσης που δίδεται στην Ελλάδα μέσα στον διεθνή ιμπεριαλιστικό καταμερισμό της εργασίας και του συγκεκριμένου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που της επιβλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το δυτικό ιμπεριαλιστικό κατεστημένο υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και με την άμεση επιχείρηση του χωροφύλακα που είναι οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρέπει επίσης να αναφερθούμε στο ζήτημα του Σταλινισμού, που κυριαρχεί στην πρακτική των Κομμάτων της Αριστεράς και όχι μόνο της παραδοσιακής. Γράφοντας για το ΠΑΣΟΚ, λέγαμε ότι όσοι μιλάνε για Συνέδριο κοροϊδεύουν και μη θέλοντας να μπούμε σε λεπτομέρειες μιλάγαμε γενικά για διαγραφές.

Κάποιος δημοσιογράφος κάνοντας το κορόιδο μας απάντησε: «πως ξέρετε ότι δεν θα γίνει Συνέδριο;› Εμείς όμως δεν είπαμε αυτό. Λέγαμε και ξεκαθαρίζουμε σήμερα ότι ένα Συνέδριο που γίνεται μετά από δεκάδες διαγραφές τοπικών Οργανώσεων, μετά από τη διαγραφή Παναγούλη σαν αποστάτη, μετά την σκευωρία φασιστικού τύπου ενάντια στον Χριστοδουλίδη, την πολιτική του εξόντωση και την εκπαραθύρωση του από το Εκτελεστικό Γραφείο, τη διαγραφή Καργόπουλου, ένα τέτοιο Συνέδριο δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Γιατί όλοι αυτοί παρ’ όλες τις ιδιομορφίες του ο καθένας τους, έχουν έναν κοινό χαρακτηριστικό, ότι ασκούν κριτική: «στην πολιτική συμβιβασμών με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που επιλέχθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκε ερήμην τους?.

Αποτελούσαν μια αριστερή πολιτική τάξη και ενώ ήταν τουλάχιστον μια πολύ σημαντική μειοψηφία που αμφισβητούσε την ορθότητα αυτής της επιλογής, βρέθηκαν έξω από το Κόμμα χωρίς να έχουν το δικαίωμα που έχει κάθε μέλος, να ελέγξει την ηγεσία, να εκφράσει τις απόψεις του και ενδεχόμενα να πείσει τους υπόλοιπους.

Παράλληλα με τη μέθοδο της επιλογής από τα πάνω και έξω από τις κομματικές διαδικασίες τεχνοκρατών που πολλές φορές δεν ήταν καν μέλη του Κόμματος, μέθοδος πρωτοφανής όχι για σοσιαλιστικό αλλά και για δημοκρατικό και του διορισμού του σε καίρια πόστα τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και του κομματικού όπως προετοιμασία συνεδρίου, μεταβάλλεται ο συσχετισμός των πολιτικών ρευμάτων μέσα στο Κόμμα.

Αυτά όλα όμως είναι γνωστά. Έχουν ένα όνομα και λέγονται Σταλινική πρακτική και ποδηγέτης των μελών και του Κόμματος, Σταλινική προετοιμασία στημένου συνεδρίου. Τέτοια συνέδρια έχουμε δει πολλά και εδώ και σε άλλες χώρες. Γιατί βέβαια μπορεί να ακούσουμε ηχηρές εκφράσεις και κούφια λόγια για αλαζονείες, δυσλειτουργίες κλπ, κανείς όμως δεν θα τολμήσει να κριτικάρει και να αμφισβητήσει τις κύριες και βασικές επιλογές της ηγεσίας όσο επικρέμεται πάνω από το κεφάλι της δαμόκλειος σπάθης της διαγραφής συνοδευόμενη με μπόλικη λάσπη κλπ.

Και όσοι Αριστεροί δημοσιογράφοι ή ανένταχτοι συνεργαζόμενοι με ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα σοσιαλισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να κατακεραυνώνουν άλλους για το παραμικρό, κατάπιαν την γλώσσα τους μπροστά στον παραπάνω τερατώδη, ας ρίξουν μια ματιά στις μεγάλες χώρες όπου οι μειοψηφίες υπάρχουν ακόμα και στα μεγάλα Κομμουνιστικά Κόμματα και όχι μόνο στα Σοσιαλιστικά Κόμματα με δημόσια έντυπα όπου εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να τους διαγράφει κανείς και τι σκάνδαλο θα γινόταν αν κάποιος αγωνιστής σαν τον Παναγούλη διαγράφονταν σαν αποστάτες.