ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003
ΔΙΚΗ 17Ν
ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Β΄ ΜΕΡΟΣ
10:53 – 12:34
κ.ΖΑΪΡΗΣ: Όσον αφορά την ηγετική κλίκα του ΚΚΕ που εφαρμόζουν την «παλιά τους τέχνη κόσκινο›, μας χαρακτήρισε ύποπτους επαγγελματίες, εκτελεστές και πράκτορες θα τους θυμίσω με τα παρακάτω: Πράκτορες του ΝΑΤΟ ο Μασιάντος για την ηγεσία του ΚΚΕ ή του ’50 για να δικαιολογηθούν τα λάθη των συμφωνιών «Λίβανου, Μπαζάρτ και Βάρκιζας›. «Μιζέριες›, δήλωσε ο ... που διαγράφεται, απομονώνεται και οδηγείται στο θάνατο για να περάσει η λαθεμένη γραμμή της ηγεσίας, κι ενώ ο ¶ρης είχε δίκιο όπως απέδειξαν τα κατοπινά γεγονότα, αλλά και η παγκόσμια ιστορική πείρα - Κούβα, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νικαράγουα, Αγκόλα.
Τροτσκιστής πράκτορας του Τίτο ο Μάρκος για να χτυπηθούν οι απόψεις του για τους όποιους αντιπάλους του στον εμφύλιο, ο στρατηγός Ζαφειρόπουλος έγραφε το ‘56: «Ευτυχώς για τον καλό Θεό της Ελλάδας που ο Ζαχαριάδης διέγραψε τον Μάρκο σαν πράκτορα, γιατί αν εφαρμόζονταν οι απόψεις του, κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα›. Πράκτορας της Ασφάλειας, τέλος, ο τραγικός αγωνιστής Μπλουμπίδης που ενώ έπεφτε από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, η ηγεσία του ΚΚΕ διέδιδε ότι είχε φυγαδευτεί με χρήματα και ψεύτικα χαρτιά στις ΗΠΑ.
Μετά βέβαια από αυτά τα προηγούμενα στη 17Ν θα ξεσπάσουν: «Ο Στάλιν μπορεί να πέθανε, ο σταλινισμός όμως ζει και βασιλεύει›. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την πολιτική ευθύνη για την σημερινή εκτέλεση ενός μεσαίου στελέχους της αμερικάνικης προεδρικής αποστολής και βροντοφωνάζουμε μαζί με τον λαό: «Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, δεν σας θέλει ο λαός. Πάρτε τις βάσεις και μπρος! Ο αγώνας συνεχίζεται. Απρίλης ’84. Επαναστατική Οργάνωση 17Ν.›
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στη συνέχεια έχει αναγνωσθέν ένα έγγραφο της Ελληνικής Χωροφυλακής. Αυτά αναγιγνώσκονται τώρα με το ισχύον δικονομικό καθεστώς; Τα συνοδευτικά έγγραφα αν δεν υπάρχει αντίρρηση βέβαια.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το έγγραφο συνοψίζονται τα πορίσματα των εργαστηριακών ερευνών. Είναι η έκθεση αυτοψίας. Καθόσον με αφορά θα προτιμούσα να αναγνωστούν τα πρωτότυπα έγγραφα τα οποία υπάρχουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω και η Υπεράσπιση τι θα πει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να δούμε τι θα πει και η Υπεράσπιση. Κύριε Ραχιώτη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ αντιλέγω στο να αναγνωσθούν γενικώς τα διαβιβαστικά όπως λέγονται αυτά τα έγγραφα κ. Πρόεδρε με την έννοια ότι δεν αποτυπώνουν ούτε μία έκθεση που συντάχθηκε από κάποιο αρμόδιο όργανο, ούτε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη. Είναι ένα έγγραφο που ουσιαστικά περιέχει συμπεράσματα. Αλλά εδώ το ζητούμενα δεν είναι τα συμπεράσματα της Ανακριτικής Αρχής, είναι το υλικό που συνέλεξε, τις εκθέσεις που συνέταξε. Από αυτήν την άποψη νομίζω ότι δεν μπορούν γενικώς να αναγιγνώσκονται διαβιβαστικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κα Κούρτοβικ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, έχω κι εγώ αντιρρήσεις διότι πρόκειται περί εγγράφων τα οποία περιέχουν, ούτε καν συμπεράσματα, εκτιμήσεις των Αρχών, των Αστυνομικών οι οποίες δεν προκύπτουν να καταθέτονται στα στοιχεία της δικογραφίας, που έχουν οι ίδιες οι Αρχές συλλέξει. Επομένως νομίζω ότι θα δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα για τα πραγματικά περιστατικά και για τις αποδείξεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον σχηματισμό της δικονομικής επιτροπής. Έχω κι εγώ αντίρρηση στην ανάγνωσή τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέει ο κ. Εισαγγελεύ Τακτικός και Αναπληρωματικός; Υπάρχει κάποια διάταξη νομίζω. Υπάρχει κ. Εισαγγελεύ κάποια διάταξη που λέει γι’ αυτά. Νομίζω κάτι λέει μια διάταξη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στο ακροατήριο διαβάζονται οι εκθέσεις των ανακριτικών υπαλλήλων που συντάχθηκαν σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά την διάρκεια της αρχικής διαδικασίας και δεν αμφισβητείται η πιστότητά τους. Αν χρειάζεται κάποιος από τους μάρτυρες ή του κατηγορουμένους να αναγνωρίσει ένα έγγραφο ή πειστήριο, ο Πρόεδρος το αντιδικεί σε αυτόν. Αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τίποτε άλλο δηλαδή. Δεν έχουμε καμία απαγόρευση δικονομική. Σας το λέγω, επειδή ένα νομοσχέδιο είχε τεθεί υπόψη μου, τώρα καινούριο που εισάγει και νέες διατάξεις. Λέει ότι διαβάζονται αυτά τα έγγραφα. Από αυτό συνήγαγα μήπως τώρα δεν επιτρέπεται να διαβάζονται. Πρέπει να το δούμε. Αν έχουμε ρητή απαγόρευση και τα διαβάσουμε παρεισάγεται μια ακυρότητα στην διαδικασία μας χωρίς λόγο.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρότασή μου είναι κ. Πρόεδρε ακριβώς γι’ αυτό. Το 364 ομιλεί περί εκθέσεων και το διαβιβαστικό της Χωροφυλακής δεν είναι έκθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβιβαστικά λέτε της Χωροφυλακής. Μήπως είναι διαβιβαστικό αυτό; Πώς ενεγράφεται;
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβιβαστικό είναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν είδατε τι του λέει;
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό επομένως δεν είναι έκθεση. Έχω την γνώμη ότι παρά ταύτα δεν υπάρχει ανεπίτρεπτο της αναγνώσεώς του αλλά θα πρότεινα σε κάθε περίπτωση και πιστεύω ότι η Υπεράσπιση συμφωνεί, αντ’ αυτού να αναγνωσθούν οι εκθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν οι εκθέσεις όλες. Θα τις δώσω εγώ να αναγνωσθούν κ. Πρόεδρε.
Β.ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή κ. Πρόεδρε άμα έχω καταλάβει κι εγώ καλά, καταλαβαίνω την γενική αντίρρηση της Υπεράσπισης αλλιώς από το συγκεκριμένο διαβιβαστικό το μόνο χρήσιμο θα είναι ότι βρέθηκαν δύο μοτοσικλέτες και έγινε μια εξέταση και διαπιστώθηκε ότι αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε κάπου αλλού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα. Υπάρχουν λοιπόν αυτά τα στοιχεία. Διαβάζουμε απευθείας τις εκθέσεις αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβάσουμε τις εκθέσεις αυτές και τελειώνουμε. Θα τις βρείτε κ. Εισαγγελεύ αυτές τις εκθέσεις. Θέλω να μου βρείτε αυτές τις εκθέσεις να τις διαβάσουμε αυτές, διότι αυτές πράγματι είναι. Αλλά τα διαβιβαστικά δεν ξέρω κι εγώ κατά πόσο πρέπει.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκθέσεις εξετάσεως, ότι είναι από το ίδιο πιστόλι ας πούμε, που δεν μας πολύ-ενδιαφέρει όταν η ίδια η Οργάνωση βγάζει μανιφέστο και λέει ότι «ναι, εμείς την κάναμε αυτή›. Εμείς ψάχνουμε για πρόσωπα τώρα. Η ταυτοποίηση δηλαδή είναι αν η Οργάνωση έλεγε «εγώ δεν το έκανα αυτό ενώ έχω κάνει τα άλλα›. Θα ψάχναμε να βρούμε. Τώρα τι χρειάζεται;
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν τα διαβάσουμε θα ενημερωθείτε όλοι. Αλίμονο! Είδατε, ο ίδιος δεν τα έθεσα. Δεν θέλω κανενός τα δικαιώματα ούτε να τεθούν εν κινδύνω. ¶μα δεν κάνει να διαβάσουμε μία έκθεση, θα την διαβάσουμε;
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι κ. Πρόεδρε η έκθεση που αφορά την προκήρυξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, έκθεση που αφορά την προκήρυξη. Ότι είναι γνήσια;
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχει διάφορα ενδιαφέροντα πιστεύω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάζω: Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Προαστίων κλπ, κλπ. Γράφει επάνω, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών προκειμένου να αποφανθούμε για το είδος τύπου μάρκα, για τον τύπο του χάρτου και της σύνθεσης μελάνης, για τυχόν σχέση των προκηρύξεων με άλλες να πούμε εκεί που υπάρχουν στο αρχείο μας των Οργανώσεων ΕΛΑ, ΙΟΥΝΗΣ ΄78 κλπ. Για οτιδήποτε άλλο προκύψει κλπ. Περιγραφή.
Αντίτυπα της προκήρυξης αναπαράχθηκαν από ένα πρωτότυπο που είναι καλής ποιότητος πράγμα που μας δυσχεραίνει για την έκφραση απολύτων συμπερασμάτων. Αποτελείται από 2 σελίδες. Η γραφή είναι με το μονοτονικό σύστημα και έχει σημεία στίξεως. Είναι δε μικρογράμματα, πεζά με εξαίρεση –αυτά τα είδαμε– τύπος γραφομηχανής με βάση τα στοιχεία. Μια γραφομηχανή η οποία έχει βήμα δύο 2,60 και χαρακτήρες «pica›.
Ο ακριβής τύπος της γραφομηχανής δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί υπάρχουν αρκετοί τύπου με τα ίδια στοιχεία. Είναι δυνατόν να είναι μάρκας ABC, RUAGIAL, TRIUMPHU, ADLER κλπ. Συγκριτική εξέταση ότι η εξεταζόμενη προκήρυξη λίαν πιθανώς δακτυλογραφήθηκε με την ίδια, που δακτυλογραφήθηκαν οι σελίδες 1, 7 ως 25 της προκήρυξης γιατί είμαστε υπέρ της λαϊκής βίας, Μάης ΄81, της Οργάνωσης 17Ν και της 7σέλιδης προκηρύξεως «οι βάσεις δεν φεύγουν με εκλογές και Κοινοβούλιο›. Οκτώβρης ΄83. Δολοφονία Τσάντες-Βελούτσου της ίδιας Οργανώσεως.
Ότι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση από γραφολογικής πλευράς με προκηρύξεις, έντυπα κλπ. Διερεύνηση μελάνης. Έγινε χημική εξέταση. Εντάξει. Προσδιορισμός μέσου αναπαραγωγής αντιτύπων. Αυτή είναι εργαστηριακή. Προέκυψε ότι αυτά αναπαρήχθησαν με πολύγραφο οινοπνεύματος.
Εξέταση χάρτου. Είχαν γραφεί σε χαρτί διαστάσεων τόσο επί τόσο. Το χαρτί σε διερχόμενο δεν παρουσιάζει λευκές παράλληλες γραμμώσεις. Εντάξει. Δεν ήταν και τόσο σπουδαία. Αφού οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι δική τους, τι μας χρειάζεται αυτή τώρα, να μας το πει και η Αστυνομία. Λένε «είναι δική μας›. Δεν το είπατε; Κύριε Κουφοντίνα, νομίζω το άκουσα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου επιτρέπετε, δεν έχει αναφερθεί ο κ. Κουφοντίνας ούτε στην συγκεκριμένη ενέργεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, είπε ότι όλες προσέξτε «οι προκηρύξεις όλες είναι δικές μας εκτός από τάδε και τάδε›. Ετούτη εδώ δεν την είχε αμφισβητήσει.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω όμως ότι δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα το λέει και πάλι. «Αυτή είναι δική μας› τώρα λέει ο άνθρωπος. Τι να κάνω εγώ τώρα. Όταν λέει ότι είναι δική του αυτός, να τους πω εγώ δεν είναι. Με συγχωρείτε θα του πω κ. Κουφοντίνα, λάθος κάνετε, δεν είναι δική σας. Ο ίδιος το λέει. Πού να ξέρω εγώ ποιες είναι οι δικές του. Γι αυτό τον ρωτάμε.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι η εξέταση των τριών βολίδων. Μία βρέθηκε, ήταν στο σώμα του Τσάντ και δύο...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, οι βολίδες οι οποίες συμπέρασμα, σύγκριση καλύκων και βολίδων μεταξύ τους, σύγκριση ιχνών βολίδων κλπ, με τα ίχνη από άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Μάλλον αυτό μας ενδιαφέρει. Στο επόμενο στάδιο της εξέτασης, την συγκριτική εξέταση των ιχνών των ανωτέρω καλύκων και βολίδων προς τα ίχνη των καλύκων και βολίδων εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί πιστόλι ίδιου διαμετρήματος με τα ίδια χαρακτηριστικά για να διαπιστωθεί κλπ.
Για τον σκοπό έγινε συγκριτική εξέταση των ιχνών των καλύκων και των βολίδων σε πρώτο στάδιο με τα ίχνη των καλύκων και βολίδων της πιο πρόσφατης υποθέσεως την οποία χρησιμοποιήθηκε πιστόλι στου Αμερικανού Πλοιάρχου Τσάντες και του οδηγού του Βελούτσου. Από την συγκριτική εξέταση των ιχνών των 5 καλύκων και 3 βολίδων προς τα αντίστοιχα ίχνη των 7 καλύκων και 7 βολίδων της δολοφονίας Τσάντες-Βελούτσου διαπιστώθηκε ταυτότητα αντίστοιχων ιχνών.
Αυτό σημαίνει ότι το όπλο της απόπειρας κατά του Ρόμπερτ Τσάντ το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί κατά των Τσάντες-Βελούτσου όπως δε προκύπτει από την έκθεση που συντάξαμε της οποίας φωτοαντίγραφο κλπ έχει χρησιμοποιηθεί για την δολοφονία του Αμερικανού Διπλωμάτη Γουέλς, του Αστυνόμου Μάλλιου και ήταν ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκε για τον δολοφονία του Αστυνόμου Πέτρου και Αστυφύλακα Σταμούλη.
Σύνοψη συμπερασμάτων. Οι τρεις βολίδες εβλήθησαν από το αυτό όπλο το οποίο είναι πιστόλι. Οι κάλυκες προέρχονται από φυσίγγια ελληνικής κατασκευής. Έχουν βάση τις ίδιες ενδείξεις με τους κάλυκες των δολοφονιών Τσαντ, Βελούτσου, Πέτρου και Σταμούλη. Το πιστόλι είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε όπως τα είπαμε πιο πάνω. Ο τύπος δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια για τους ειδικούς λόγους που ανωτέρω αναφέρονται. Σαν πιο πιθανοί θεωρούνται «Gold, USA Military›. To άλλο δεν ξέρω πώς λέγεται. «SX› είναι το άλλο. Δεν το ξέρω αυτό το πιστόλι. «bales termolina›. To άλλο δεν φαίνεται καλά. «Mantasa› δεν το ξέρω. Και «star›. Τα πειστήρια κρατούνται στο Τμήμα Εργαστηρίου.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης κ. Πρόεδρε, η έκθεση αυτοψίας ανευρέσεως και κατασχέσεως που έγινε στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί αναγράφονται όλα τα ευρήματα μαζί με το σχετικό σχεδιάγραμμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεύρεσης και κατάσχεσης. Ένας κάλυκας 0,45, τέσσερις κάλυκες πιστόλι 0,45, αριστερά της δεξιάς κυκλοφορίας του ρεύματος βρέθηκαν και ένα σχεδιάγραμμα εδώ της Αστυνομίας. Ανεγνώσθησαν και αυτά. Γίνεται μνεία ότι ήρξατο την ενεργουμένη 17.50΄ τις 3-4. Δηλαδή την άλλη μέρα; Όχι, την ίδια μέρα.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αυθημερόν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ίδια μέρα μετά από κανά δυο ώρες. Και το σχεδιάγραμμα. Ανεγνώσθησαν και αυτά και νομίζω τελειώσαμε τώρα.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε κι άλλα;
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και έχουν σημασία. Η έκθεση αυτοψίας στο αυτοκίνητο γιατί από αυτή φαίνεται πού βρέθηκαν οι βολίδες, πώς δηλαδή ακριβώς ερίφθησαν οι πυροβολισμοί και όλα αυτά βέβαια έχουν αξία και για να διερευνηθεί το πού αποσκοπούσαν οι δράστες αυτής της πράξεως. Είναι η έκθεση αυτοψίας στο αυτοκίνητο και οι βολίδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η έκθεση αυτοψίας. Το αυτοκίνητο φέρει πινακίδες, αυτά εντάξει. Η οπίσθια πινακίδα κυκλοφορίας το Α, υπήρξε στρογγυλή οπή.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί πήγε η μία σφαίρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά οι σφαίρες συνήθως πρέπει να χτυπάμε εκεί για να πηγαίνει στα πόδια.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην συνέχεια σφήνωσε στον ταχυδρομικό σάκο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγε κάτω η μία.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσαντ μετέφερε την αλληλογραφία. Ταχυδρόμος ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπή ιδίας διαμέτρου υπήρχε και στο εσωτερικό μεταλλικό τοίχωμα του port bag gag του αυτοκινήτου εν αντιστοιχία προς στην εξωτερική τοιαύτη. Ως άνω οπή της αυτής διαμέτρου υπήρξε στον υφασμάτινο σάκο αλληλογραφίας ο οποίος ήταν ταχυδρόμος αυτός είπαμε.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ταχυδρόμος μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οποίος ήταν τοποθετημένος στο port bag gag του αυτοκινήτου. Εντός του σάκου ανευρέθη μια βολίδα πυροβόλου όπλου ελαφρώς παραμορφωμένη η οποία δεν δημιούργησε τις οπές στην πινακίδα, port bag gag και σάκο. Δηλαδή ήταν μία η βολίδα που πέρασε και παραμορφώθηκε. Υπήρχε μόνο μικρό τμήμα στο δεξιό μέρος όταν κοιτάξω εκ των όπισθεν κλπ, κυκλική οπή 3-4 εκατοστών. Ο υαλοπίνακας ήταν τελείως θραυσμένος.
Στο εσωτερικό του παρατηρήθηκαν τα εξής: η όρθια πλευρά του οπισθίου καθίσματος και σε νοητή ευθεία υπήρχε διαμπερής οπή διαμέτρου ενός και ημίσεως εκατοστού του μέτρου περίπου, η οποία δέον να εδημιουργήθη από βολίδα πυροβόλου όπλου. Από το κέντρου του τιμονιού του αυτοκινήτου έλειπε ένα εξάρτημα, σχήματος περίπου παραλληλογράμμου το οποίο εβρίσκετο στο δάπεδο του αυτοκινήτου έμπροσθεν της θέσεως του οδηγού και έφερε ίχνη ελαφράς παραμορφώσεως προερχόμενα προφανώς από πρόσκρουση έπ’ αυτού κάποιου σκληρού αντικειμένου. Πιθανόν βολίδα πυροβόλου όπλου.
Στο δεξιό τμήμα του καθίσματος του οδηγού και στο αντίστοιχο μέρος του δαπέδου υπήρχαν διάσπαρτες κηλίδες αίματος, προφανώς προερχόμενες από τον τραυματισμό του οδηγού του αυτοκινήτου. Στο δάπεδο του αυτοκινήτου και κάτω από το κάθισμα του οδηγού ανευρέθη βολίδα όπλου πολύ παραμορφωμένη. Εν συνεχεία ερευνήσαμε επιμελώς όλο τον εσωτερικό χώρο πλην όμως ουδέν έτερο πειστήριο ανευρέθη σχετικά με την υπόθεση έρευνας. Κατόπιν τούτο προέβην στην κατάσχεση των περιγραφομένων βολίδων κλπ. Γίνεται μνεία ότι έγινε και αναγνώρισαν βέβαια και τούτες τις φωτογραφίες.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντέλει κ. Πρόεδρε είναι οι εκθέσεις ανευρέσεως και κατασχέσεως των δύο δικύκλων, της μοτοσικλέτας δηλαδή μάρκας SUZUKI και της βέσπας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Και να μην διαβάζουμε της Αστυνομίας είδατε πόσα διαβάσαμε.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε σχέση με τις πινακίδες οι οποίες ήταν κλεμμένες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν κλεμμένες. Ανεγνώσθησαν η έκθεση ανεύρεσης και κατάσχεσης, δίκυκλος μοτοσικλέτας με αριθμό ΒΧ 381, σταθμευμένη στον οδό Γρηγορίου Μουρίκη έναντι του οικοδομικού αριθμού 40. Μετέβημεν, διαπιστώσαμε κλπ. Στην σέλα της μοτοσικλέτας....
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προκηρύξεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην οδό πάλι Γρηγορίου κλπ βρήκαμε τις προκηρύξεις. Πέντε, πολυγραφημένες από δισέλιδα η κάθε μια της Επαναστατικής Οργάνωσης 17Ν. Επίσης ΒΧ 381 κρατική πινακίδα κυκλοφορίας. ΟΗ 173 πινακίδα κυκλοφορίας επί βέσπας και ΟΗ 173 που βρέθηκε στην βέσπα. Δεν τα διαβάζω έτσι, περνάνε όλα στο μυαλό.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι κ. Πρόεδρε και το διαβιβαστικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, δεν μπορώ να πω τίποτα. ¶λλο είναι να διαβάζουμε το διαβιβαστικό και άλλο να διαβάζουμε τούτα. Η Υπεράσπιση έχει κάτι έγγραφα τα οποία θα παρακαλούσα να μου τα δώσει γι’ αυτή την υπόθεση. Εκτός αν είναι γενικά, να τα πούμε στο τέλος. Αν έχετε κάτι σχετικά με τούτη εδώ.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Η υπεράσπιση του Νίκου Παπαναστασίου έχει δυο έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, ο Ανέστη; δεν έχει καμία δουλειά τότε, δεν κατηγορείται ο άνθρωπος.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχει δυο έγγραφα τα οποία θέλει να σας εγχειρήσει. Το ένα έγγραφο αφορά το γεγονός ότι είναι η κατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών του κ. Παπαναστασίου από την οποία προκύπτει ότι τον Απρίλιο του 1984 δούλευε στην εταιρεία «ΒΙΜΑΡ› και είχε 25 ένσημα. Δηλαδή όλες τις μέρες εργασίας του μηνός Απριλίου του 1984.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σημαντικό. Να το φέρετε.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχουμε λοιπόν αυτή την κατάσταση και μία βεβαίωση της εταιρείας «ΒΙΜΑΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε› η οποία εδρεύει στο Μαρούσι και η οποία ορίζει ότι το χρονικό διάστημα του 1974 το ωράριο του προσωπικού της εργασίας της «ΒΙΜΑΡ› ήταν από 07.00 το πρωί μέχρι 15.00 το μεσημέρι από Δευτέρα ως Παρασκευή. Αυτά θα σας εγχειρήσω γιατί θα γίνουν χρήση αργότερα ανάλογα με την εξέλιξη της υποθέσεως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Έχει σημασία αυτό. Ανεγνώσθησαν και αυτά τα έγγραφα της Υπεράσπισης που αφορούν όπως είπαμε του κ. Παπαναστασίου Νικολάου ότι εκείνη την ημέρα εργαζόταν και το ωράριο το οποίο είχε εκείνη την ημέρα.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ολόκληρο το έτος. Αυτό προκύπτει από την βεβαίωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας ενδιαφέρει εκείνη την ημέρα, το λέω. Αφού είναι ολόκληρο το έτος τελείωσε.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ολόκληρο το έτος. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια βεβαίωση. Την ζητήσαμε αλλά δεν μπορεί να υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι λίγο δύσκολα. Τι εργασία έκανε αν έχετε την καλοσύνη τότε ο κ. Παπαναστασίου; Ρωτάει ο κ. Εισαγγελεύς.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ήταν υπάλληλος γραφείου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ας μας πει ο ίδιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαναστασίου, αν έχετε την καλοσύνη.
Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Υπάλληλος του λογιστηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάλληλος του λογιστηρίου. Δεν πάμε νωρίτερα έξω. Όλο το ωράριο είναι ωράριο.
Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Βεβαίως. Ήταν και εργοστάσιο και χτυπούσαμε και κάρτα αλλά δεν μπορεί να βρεθεί πια.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν μπορεί να βρεθεί. Έγινε η αναζήτηση και της κάρτας αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι κάρτες είναι συνήθως για να τις παραβαίνουμε. Η πειθαρχία στον τόπο, αλλά θα τα δούμε. Όλα συνεκτιμώνται.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν το λέτε γενικά το δέχομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γενικά.
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Αν όμως το λέτε ειδικά, δεν το δέχομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Μα πώς να πω για τον άνθρωπο;
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δυνατόν να πω κάτι για ένα άνθρωπο;
???.: (Εκτός μικροφώνου) Ο χώρος εργασίας ποιος είναι;
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Η «ΒΙΜΑΡ› είναι στο Μαρούσι.
???.: 04.25 έγινε η απόπειρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Δικαστής όπως ξέρετε είναι τελείως αδιάφορος εάν θα αποβεί υπέρ ή κατά. Τον ενδιαφέρει αυτή την κρίση την οποία θα μορφώσει να είναι αντικειμενική και αυτά τα οποία στα στοιχεία να είναι υπέρ της καταδίκης 100%. Αλίμονο!
Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να αναλύσω γιατί τα δίνω θα πρέπει να υπάρχουν άλλα στοιχεία. Σήμερα δεν τα αναλύω αυτά ενόψει του γεγονότος ότι πιστεύω ότι τελικά δεν θα ληφθούν υπόψη κάποια κατάθεση η οποία είναι επιβαρυντική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε στο τέλος αυτά. Κάτι θέλει να πει ο κ. Οικονομίδης. Έχω καιρό να τον ακούσω.
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Θέλω να πω το εξής: ο κ. Τσελέντης όπως θα γνωρίζετε έχει παραδεχθεί τα πάντα εκτός από δύο πράξεις. Αυτήν και του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ την ιστορία. Θα ήθελα να παρακαλέσω επειδή εγώ δεν μπόρεσα να εντοπίσω γιατί είναι και χιλιάδες τα έγγραφα αυτά που είχαμε, εάν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματά του στην βέσπα διότι φαίνεται ναι μεν ότι δεν μετείχε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.
Α.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δεν υπάρχουν. Τότε είχαν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα όπως θα ήταν στοιχειώδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε τέτοιο εις βάρος του, τίποτα. Δεν έχουμε τίποτα εις βάρος του τέτοιο σαν αυτό που ρωτάτε.
Α.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Αν είχε η Αστυνομία έπαιρνε πάλι τα δακτυλικά αποτυπώματα ως ήτο φυσικότατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν έχουμε τότε γιατί; Να προχωράει η διαδικασία. Παρακαλώ μην χαλαρώνουμε. Ο κ. Ξενοφών Βασίλειος Μάτης, αν έχει την καλοσύνη.
Εσείς είστε; Έχετε παραστεί ως Πολιτική Αγωγή;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Ναι, ο κ. Γεωργίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει παραστεί ως Πολιτική Αγωγή, επομένως δεν τον ορκίζουμε, γι αυτό το ρωτώ. Λοιπόν, χωρίς να ορκιστείτε, εδώ θα μιλήσουμε για ένα συμβάν στα ¶νω Πετράλωνα, 24/12/84. Τί ήταν εκεί; Ήταν Τράπεζα;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Τράπεζα ήταν, σκοπός ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί έγινε ένα περιστατικό, ένα συμβάν. Μπορείτε να μας το περιγράψετε; Καταρχήν δεν ήσαστε εσείς παρών τότε.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Η γυναίκα μου στις 20 Δεκεμβρίου γέννησε το δεύτερο αγοράκι. Είχα πάει στο γιατρό, μου είπε ο γιατρός ότι δεν θα βγει, λέω «θα βγει την Πρωτοχρονιά, δεν πειράζει›. Εγώ δεν ήξερα τίποτα. Το έμαθα 2:30 το μεσημέρι. Τραγούδαγα στο δρόμο χωρίς να ξέρω τίποτα. Και ξαφνικά πάω στο σπίτι, βρίσκω την κουνιάδα μου, μου λέει «το και το, πάρε την αστυνομία, έγινε αυτό›.
Παίρνω την αστυνομία μου λένε «ναι, είναι μοιραίο›. Κι εκεί που βρισκόμουν στον ουρανό, βρέθηκα 8 μέτρα μέσα στη γη. Θέλω να ρωτήσω: Τί ήταν ο αδερφός μου, πολιτικός; Ένας απλός εργάτης, ξεκίνησε απ’ το χωριό, φτωχός, με μισό παπούτσι, πρώτα ήρθα εγώ, μετά έφερα την αδερφή μου και μετά έφερα τον αδερφό μου. ¶νθρωπος με το χαμόγελο στα χείλη. Χατίρι δε χάλαγε ποτέ. Γιατί; Θέλω να ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το χωριό σας ποιο είναι;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Θεσπρωτικό Πρεβέζης. Τί να θυμηθεί αυτή η μάνα –τώρα βέβαια είναι πεθαμένοι και ο πατέρας μου και ο αδερφός μου......
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε τώρα λίγο για το συμβάν. Τί δουλειά, τί εργασία είχε εκεί στο Κατάστημα; Ήταν φρουρός;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Φρουρός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φρουρός, μισθωτός της Τράπεζας ή της Αστυνομίας;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Της Αστυνομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν λοιπόν στην Ελληνική αστυνομία τότε. Και ήταν ένοπλος φρουρός, έτσι; Τί όπλο κρατούσε;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Αυτόματο και πιστόλι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόματο όπλο και πιστόλι.
Σε ποιο σημείο του Καταστήματος έμενε;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Κοντά στον Διευθυντή. Ήταν ο Διευθυντής έτσι η έδρα και δίπλα καθόταν αυτός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αποστολή του ήταν η ασφάλεια του Καταστήματος. Γιατί γίνονται ληστείες, γίνεται το ένα, γίνεται το άλλο. Τί μάθατε τώρα; Πώς έγινε; Μπήκε μια ομάδα και τί έκανε;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Όπως άκουσα, 4 ή 5 άτομα μπήκαν μέσα....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: 4 με 5 άτομα, έτσι όπως έγραφαν οι εφημερίδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δηλαδή ό,τι ξέρετε από τις εφημερίδες, δεν ήσασταν μπροστά.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Δεν ήμουν μπροστά. Μάθαμε ότι ήταν ένα μηχανάκι έξω, ένας με στολή αστυνομικού, κρατούσε και γλυκά στα χέρια, ένα κόκκινο κουτί. Γιατί τον σκότωσαν τον αδερφό μου; Για ποιο λόγο; Τί ήταν ο αδερφός μου, δεν μπορώ να καταλάβω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος τον σκότωσε απ’ όλους; Μάθατε;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Δεν έμαθα. Κανένας δε λέει. Και περιμένω να μάθω ποιος σκότωσε τον αδερφό μου και να τον ρωτήσω γιατί, παραμονή Χριστουγέννων που είχε τη γιορτή του, μπήκαν στη Τράπεζα και τον σταύρωσαν σαν τον Ιησού Χριστό. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο για να δημιουργεί, όχι να σκοτώνει και να λέμε «ιδεολόγοι και αγωνιστές›. Από πότε είναι ιδεολόγοι και αγωνιστές οι ψυχροί δολοφόνοι και να σκοτώνουν για πλάκα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνω,
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Δηλαδή αυτή η μάνα όταν το είχε στην κοιλιά, ελιές μάζευε στην Πρέβεζα για να μας μεγαλώσει εμάς και τώρα είναι εκεί, στο νεκροταφείο, στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, οι φωτογραφίες στη σειρά. Κι όποιος περάσει από κει, εάν δεν έχει πάνω του τσίπα, δεν τους γέννησε μάνα, θα δακρύσει, θα προσκυνήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ ότι κι εγώ εκφράζω μια λύπη για τους θανάτους όλων, αλλά εδώ, σκοπός του παρόντος Δικαστηρίου δεν είναι αυτός. Σκοπός είναι να βρει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Ευθύνες και να τιμωρηθεί αυτός που σκότωσε τον αδερφό μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό όμως δεν βοηθά σε τίποτα το Δικαστήριο, να πούμε απλώς ότι τον λυπόμαστε. Να ξέρουμε ποιος ήταν αυτός που τράβηξε το πιστόλι και τον σκότωσε. Αυτό ψάχνουμε, καταλάβατε;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Αυτό περιμένω κι εγώ. Υπεύθυνοι είναι αυτοί που έπεσαν πάνω του, υπεύθυνοι οι τρεις, και οι υπόλοιποι συμμετείχαν στη ληστεία και στη δολοφονία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη ληστεία δεν την έχουμε πια, νομίζω έχει παραγραφεί η ληστεία.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Εδώ σκότωσαν άνθρωπο λες και ήταν μπεκάτσα. Τί άνθρωποι είναι αυτοί όταν αφαιρούν ζωές για καλαμπούρι; Και ο αδερφός μου δεν ήταν τίποτε, κανένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας απλός εργάτης ήταν, έπαιρνε ένα μεροκάματο. Πιστεύω το Δικαστήριο να βρει την άκρη και να δικαστούν οι υπεύθυνοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ό,τι βλέπετε, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Δεν σκότωσαν μόνο έναν άνθρωπο, σκότωσαν όλη την οικογένεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμμερίζομαι τη λύπη σας και πάλι, αλλά εγώ εδώ πέρα είμαι υποχρεωμένος να είμαι τελείως αμερόληπτος, να μη φορτίζομαι προσωπικά κατά κανενός, για να τους κρίνω σωστά, εάν και ποιος έκανε και σε ποιο μέτρο έχει συμμετοχή.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Απλώς λέω το παράπονό μου, τον πόνο μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς το λέτε και γι αυτό σας άφησα λίγο παραπάνω να το πείτε διότι ξέρω ότι ο καθένας που έρχεται εδώ, είναι βαριά η ατμόσφαιρα. Δεν είναι οι ενστάσεις που είχαμε μέχρι τώρα, ήταν και λίγο Πανεπιστήμιο εδώ μέσα, τώρα πια είναι βαριά. Δεν μπορώ εγώ ούτε να σας διακόψω σ’ αυτά τα λίγα που είπατε ούτε όμως και να δεχθώ ότι αυτά επιδρούν πάνω στην απόφασή μου.
Η Πολιτική Αγωγή, έχετε τον λόγο κ. Γεωργίου.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Μάρτυς, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εκτός από τις εφημερίδες, μέχρι και σήμερα, με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, δεν μιλήσατε; Με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού της δολοφονίας του αδερφού σας.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Ναι, μιλήσαμε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτοί οι αυτόπτες μάρτυρες που μιλήσατε και από τους οποίους γνωρίζετε ορισμένα πράγματα, σας είπαν ότι πυροβόλησε ποιος τον αδερφό σας; Αυτός που φόραγε τη στολή την ψεύτικη του αστυνομικού, ή κάποιος άλλος με πολιτική περιβολή;
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Με πολιτική περιβολή.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με πολιτική περιβολή ήταν αυτός που πυροβόλησε τον αδερφό σας.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Έτσι λένε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω και το εξής γιατί δεν ξέρετε νομίζω τίποτα περισσότερο. Η συμπεριφορά της πολιτείας για τον άδικο χαμό ενός φτωχού αστυφύλακα, ποια ήταν; Να το πείτε και να ακουστεί.
Ξ. ΜΑΤΗΣ: Έγινε η κηδεία όπως έγινε, μετά βγήκε κάποια σύνταξη στον πατέρα μου, καταρχήν 18.000 δραχμές και μέχρι που πέθανε η μάνα μου, το ’99, γιατί είχε πεθάνει ο πατέρας μου το ’93, γύρω στις 110-120.000 δραχμές μαζί με το ΟΓΑ. Αυτά ήταν τα λεφτά απ’ την πολιτεία. Και από τότε δεν ξέραμε τόσα χρόνια τί είχε συμβεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση. Έχετε να ρωτήσετε κάτι;
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Δεν έχουμε.