Κοινωνία
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 12:56

Έρχονται καταιγίδες από το απόγευμα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από το απόγευμα ο καιρός με καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από το απόγευμα ο καιρός με καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται κατά περιόδους στην ηπειρωτική χώρα καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Στην Αττική οι καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, πιθανώς θα είναι ισχυρές.

Την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά από τις βραδινές ώρες στις ανατολικές και νότιες περιοχές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται:

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.