Υγεία
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 11:16

Νέο χάπι προστατεύει από τα μολυσματικά βακτήρια στις τροπικές χώρες

Τη λύση για τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν οι μολύνσεις από βακτήρια για όσους ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες, βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Τη λύση για τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν οι μολύνσεις από βακτήρια για όσους ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες, βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανέπτυξαν ένα νέο χάπι που καταπολεμά τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν στο γαστρεντερικό σύστημα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. Coli.

Τα βακτήρια αυτά εισέρχονται στον οργανισμό από μολυσμένο νερό και τροφές, προκαλώντας κοιλιακές κράμπες, διάρροια, εμετό, αφυδάτωση κτλ, εξασθενώντας σοβαρά τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητή Nigel Slater, το χάπι δοκιμάστηκε σε ζώα και αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα κλασικά εμβόλια.

Όπως είπε στη Daily Telegraph, οι επιστήμονες ανέπτυξαν το χάπι αφού βρήκαν τον τρόπο να δημιουργήσουν ανοσία στο πεπτικό, όπου η μόλυνση εμφανίζεται για πρώτη φορά, κάνοντας το ανοσοποιητικό να αναπτύξει από την αρχή την άμυνά του.

 «Το εμβόλιο που παρασκευάσαμε σε μορφή σκόνης είναι πολύ σταθερό και δεν χρειάζεται να διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος», είπε προσθέτοντας ότι το νέο χάπι δεν μεταφέρει κανένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της βελόνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλινικές δοκιμές του χαπιού αναμένεται να ξεκινήσουν το πιθανότερο μετά το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής Slater είναι επικεφαλής του τμήματος βιοχημικής μηχανικής και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και όπως είπε στην Daily Telegraph, βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα προσβάλλουν κάθε χρόνο περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους που ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες όπως η Ινδία.