Κόσμος
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 13:44

Αμερικανικές δυνάμεις μετακινούνται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Κουβέιτ και Ιράκ

Πηγές της κουβεϊτιανής ασφάλειας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ εισήλθαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη μεθόριο ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέϊτ, προφανώς λόγω της προετοιμασίας για μια επικείμενη επίθεση στο Ιράκ.

«Στρατεύματα πέρασαν σήμερα το πρωΐ γύρω στις 11 π.μ. τοπική ώρα, 10 π.μ. ώρα Ελλάδας, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του Κουβέϊτ στην περιοχή Ουμ Κασρ στο ανατολικό τμήμα της ζώνης. «Αμερικανικές αυτοκινητοπομπές εξακολουθούν να κινούνται προς την Ουμ Κασρ».

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην έρημο του Βόρειου Κουβέϊτ και προετοιμάζονται για την επίθεση.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι στρατεύματα εισήλθαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού δήλωσε μόνο πως στρατιώτες πήραν «προκεχωρημένες θέσεις μάχης».

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εκτείνεται πέντε χιλιόμετρα μέσα στο Κουβέϊτ και 10 χιλιόμετρα μέσα στο Ιράκ. Δεν είναι σαφές πόσο έχουν προχωρήσει τα στρατεύματα. Μικρές ομάδες μηχανικού είχαν διεισδύσει την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξουν διόδους στο φράκτη, αλλά τώρα έχουν πάρει θέσεις εκεί μάχιμες μονάδες, δήλωσαν οι πηγές.