Κόσμος
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 14:01

«Το Ιράκ έχει θέσει σε κίνδυνο όλη τη Μέση Ανατολή», λέει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

«Το Ιράκ έχει θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ και προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή.

«Ελπίζω ότι η ιρακινή κυβέρνηση αναγνωρίζει σε πόσο επικίνδυνη κατάσταση έχει θέσει εαυτήν και εμάς και επίσης ελπίζω ότι οι διεθνείς δυνάμεις αναγνωρίζουν πόσο επικίνδυνες συνέπειες για την σταθερότητα και την ασφάλεια όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής θα έχει

οιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια», τόνισε ο Χόσνι Μουμπάρακ απευθυνόμενος από την τηλεόραση στον αιγυπτιακό λαό.

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά είχε αυξήσει τις πιέσεις της προς τη Βαγδάτη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές για να αποτρέψει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Αίγυπτος επισημαίνει ότι το Ιράκ φέρει μεγάλη ευθύνη, σε μια προσπάθεια να προοετοιμάσει την αιγυπτιακή κοινή γνώμη για έναν πόλεμο και να κατηγορηθεί η κυβέρνησή του από τον αιγυπτιακό λαό ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση.

Σύμφωνα με τον Μουμπάρακ, η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς λαθών που άρχισαν με την ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ το 1990.

«Το πρώτο και σοβαρότερο λάθος ήταν η εισβολή στο Κουβέϊτ, ενέργεια που προκάλεσε φόβους ασφαλείας των χωρών της περιοχής και η οποία άνοιξε διάπλατα τις πύλες σε μια ισχυρή ξένη παρουσία στην περιοχή», τόνισε ο Μουμπάρακ.

«Το δεύτερο λάθος ήταν η απουσία οιασδήποτε ειλικρινούς προσπάθειας του Ιράκ να αντιμετωπίσει την κρίση εμπιστοσύνης που επήλθε ως αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής και των συνεπειών της», πρόσθεσε.

Ο Μουμπάρακ τόνισε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα τα τελευταία 12 χρόνια για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Αράβων γειτόνων του καθώς και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το καλύτερο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή και για να προστατεύσει τον ιρακινό λαό και τους πετρελαϊκούς πόρους.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος «κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης στο βαθμό αυτό».