Πολιτική
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 14:44

Φοροδιαφυγή άνω των έξι εκατ. από συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

Αποκρυβείσα φορολογική ύλη 6.304.688 ευρώ διαπιστώνει το ΣΔΟΕ από τον έλεγχο που έκανε στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου για την περίοδο 1997 – 2011, σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αποκρυβείσα φορολογική ύλη 6.304.688 ευρώ διαπιστώνει το πόρισμα του ΣΔΟΕ από τον έλεγχο που έκανε στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου για την περίοδο 1997 – 2011.

Συγκεκριμένα, για τον Α. Ρωσσώνη  η φοροδιαφυγή φτάνει τα 1.457.210,48 ευρώ, για την Μ. Παπακωνσταντίνου τις 193.499,47 ευρώ για τον Σ. Σικιαρίδη το 1.666.318,05 ευρώ και για την Ελ. Παπακωνσταντίνου τα 2.987.660,08 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ εκτιμά ότι η μη δήλωση των ποσών αυτών «αποτελεί αδίκημα φοροδιαφυγής» και έχουν κληθεί οι τέσσερις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου για παροχή εξηγήσεων.

Το πόρισμα των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, φωτοτυπείται προκειμένου να παραδοθεί σε όλα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Επιτροπή έχει καλέσει για να καταθέσουν τις εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα στέλνεται στον πρώην υπουργό ο φάκελος με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Επιτροπή προκειμένου να προετοιμαστεί για την κατάθεσή του.

Δήλωση διαμαρτυρίας από τους τέσσερις

Τα τέσσερα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλαν από την πλευρά τους δήλωση διαμαρτυρίας προς το ΣΔΟΕ, διότι -όπως υποστηρίζουν- δεν τους δόθηκε προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τα έσοδά τους.

Σημειώνεται ότι από το ΣΔΟΕ τούς είχε δοθεί αρχικά προθεσμία δέκα ημερών και ζήτησαν να παραταθεί για άλλους δύο μήνες.

Στη δήλωση - διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν και οι τέσσερις, αναφέρουν:

«Επιφυλασσόμεθα όλων των δικαιωμάτων μας. Παρά τον νόμο δεν μας δώσατε επαρκή προθεσμία απάντησης. Αναγκαστήκαμε έτσι, εκ των ενόντων, στην ανάδειξη από μνήμης στοιχείων εκτεινομένων σε βάθος πολλών ετών. Κατά τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε. Συμπερασματικά, αρνούμαστε κάθε πορισματική απόληξή σας, υπό την ειδικότερη δήλωση ότι οι λογαριασμοί μας έχουν τηρηθεί κατά την λογιστική τάξη που εκάστοτε ίσχυε, κατά νόμον, στη διαδρομή των εδώ κρισίμων ετών».

 naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ