Κόσμος
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 14:15

ΗΠΑ : Ανησυχεί το Κογκρέσο για επίθεση σε εργοστάσιο χημικών

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού φοβούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, το αμερικανικό Κογκρέσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε κάποιο από τα 123 πιο επικίνδυνα χημικά εργοστάσια της χώρας.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Μπίλι Τόζιν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί ο κίνδυνος αυτός δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας στην περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Μέχρι σήμερα ουδείς αξιολόγησε σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων αυτών», μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται μέσα στις πόλεις και σε περίπτωση επίθεσης θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, υπογραμμίζεται στην έκθεση της διερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 15.000 χημικά εργοστάσια, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων. Μια επίθεση σε ένα από τα 123 πιο επικίνδυνα εργοστάσια θα μπορούσε να προκαλέσει ένα εκατομμύριο θύματα, νεκρούς και τραυματίες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριντζ, παραδέχτηκε ότι οι ανησυχίες του Κογκρέσου «είναι δικαιολογημένες» και ότι το θέμα αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι κυβερνήτες των Πολιτειών τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι εργασίες είναι σε εξέλιξη «για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στα εργοστάσια αυτά τις προσεχείς ημέρες. Και άλλα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν».