Πολιτική
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 23:08

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/3/2003) Μέρος 8/9

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ένας δράστης είναι αυτός που λέτε στον κ. Ανακριτή αυτό και λέτε είναι ο άλλος. Να σας πω λοιπόν για τον δεύτερο δράστη, τον δεύτερο δράστη που περιγράφετε στις 22/2/8: «Στη συνέχεια ο δεύτερος που βρισκόταν στο αριστερό μέρος της MERCEDES και βρισκόταν στο ύψος της τζαμαρίας, όπου έσπασε, όπως με βεβαίωσε η υπάλληλος του καταστήματος, έριξε δύο ή τρεις πάλι ακόμη πυροβολισμούς και ξεκίνησε για το FIAT ήρεμα και αργά και μπήκε στο πίσω αριστερό κάθισμα. Ήταν αυτός 1,75 περίπου, λίγο παχύς, με γένια›.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δε λέω παχύς, τον περιγράφω, ήταν άνθρωπος 1,75 με γενάκι, μουσάκι λεπτό και λεπτός, ευκίνητος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Λίγο παχύς› κ. Πρόεδρε, το γράφει η κατάθεση, αν θέλετε βρείτε την.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό είναι ο μάρτυρας εδώ, να πει. Τότε να τη διαβάσουμε όλη. Σας είπα απ’ την αρχή ήδη, οι καταθέσεις γίνονται και για υποβοήθηση και για αντιφάσεις, αλλά δεν είναι το απόλυτο βέβαια αυτές οι καταθέσεις. Γι αυτό τον φέρνουμε εδώ τον μάρτυρα, ο οποίος ορκίζεται κτλ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιοπιστία του μάρτυρος ελέγχεται κ. Πρόεδρε και σε ένα βασικό σημείο το οποίο θα αναδείξω με τις ερωτήσεις και θα το αξιολογήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά πράττετε εσείς.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέει λοιπόν ο κ. μάρτυς στις 22/2/85 συνεχίζοντας, ότι «ο οδηγός του DATSUN που εκινείτο, κατέβηκε και έριξε μια ματιά και όταν είδε τον δεύτερο εκτελεστή να επιστρέφει στο FIAT, μπήκε στο αγροτικό και έφυγε με ταχύτητα›. Λέει λοιπόν, συνδέει ότι όταν είδα τον δεύτερο εκτελεστή, μπήκε και έφυγε με ταχύτητα, χωρίς να κάνει καμία άλλη αναφορά.

Εμφανίζεται λοιπόν στον κ. Ανακριτή 22/2/85 και λέει –και θα ήθελα να ρωτήσω μετά απ’ αυτό που θα σας διαβάσω: «Επίσης ένα ευτραφές άτομο με γένια το οποίο πήγε επίσης στη δεξιά πλευρά της MERCEDES του Μομφεράτου, πυροβόλησε τον Μομφεράτο και έκανε 3-4 βήματα πίσω και φθάνοντας στο ύψος του εμπροσθίου μέρους του αυτοκινήτου του Μομφεράτου. Αυτό το άτομο γύρισε και κοίταξα στα μάτια και το είδα καλά, αναγνωρίζω δε ότι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός›. Αυτό λέει στον κ. Ανακριτή.

Η ερώτησή μου είναι: α) Πώς βρέθηκε μπροστά στο ύψος του GOODIVA ο δράστης που περιγράφει στην κατάθεση 22/2/85, όταν το αυτοκίνητο είχε μπει μέσα; Πώς βρέθηκε στο έμπροσθεν μέρος του αυτοκινήτου ο δράστης, όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν μέσα στη βιτρίνα; Απαντήστε μου. Λέτε ότι «είδα τον δεύτερο δράστη να κάνει αυτό›. Πώς βρέθηκε;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όταν λέμε για ύψος, μιλάμε στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το μπροστινό μέρος ήταν μέσα στη βιτρίνα χωμένο.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ήταν όλο χωμένο μέσα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εδώ είναι η φωτογραφία.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ήταν. Ο οδηγός ήταν έξω από τη βιτρίνα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο έμπροσθεν μέρος του αυτοκινήτου λέτε κ. μάρτυς.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου δεν ήταν μέσα στη βιτρίνα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού ήταν;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Έξω από τη βιτρίνα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το παρμπρίζ το μπροστινό ήταν έξω από τη βιτρίνα;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ τον οδηγό τον είδα έξω από τη βιτρίνα, άνοιξα την πόρτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε άλλες φωτογραφίες να το δούμε καλύτερα; Δείτε εκεί πέρα να δούμε ήταν μέσα ή έξω τέλος πάντων, αφού τόσο πολύ σας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες και σ’ αυτό που θα σας πω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο μέτρο που σας ενδιαφέρουν, εμείς θα τις ερευνούμε, δεν υπάρχει θέμα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι το θέμα σημαντικό. Εγώ θέλω να μου εξηγήσει ο κ. μάρτυς, να μου δώσει μια εξήγηση, πώς είναι δυνατόν στην κατάθεση 22/2/85 να μιλά για τον δεύτερο δράστη που περιέγραψε ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Συνήγορε, έχετε την ευγενή καλοσύνη να δείτε μια φωτογραφία εδώ πέρα για να ξέρουμε και για τί λέμε όλοι μας; Δείτε την κι εσείς κ. Παπαδάκη, να δείτε μέχρι πού μπήκε το αυτοκίνητο.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ένας τροχός ήταν στον αέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είναι έτσι, όπως και η φωτογραφία είναι ακριβής, λέω τη λέξη «αν›.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θα σας πω: Ένας τροχός, επειδή το πεζοδρόμιο έχει εκεί ένα πέρασμα, ένας τροχός ήταν στον αέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας τροχός ήταν στον αέρα δηλαδή τί; Είχε μπει μέσα στη βιτρίνα ο ένας τροχός;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι. Εκεί ο δρόμος είναι κατηφορικός. Όπως μπήκε μέσα το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ο ένας τροχός έμεινε στο κενό, στο πεζοδρόμιο δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή είναι κατηφορικός εκεί πέρα λέτε ο δρόμος και ο ένας τροχός ήταν στο κενό. Ο πίσω τροχός;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ο μπροστινός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μπροστινός δεξιός ήταν;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν είμαι σίγουρος. Πάντως ο ένας τροχός ήταν στον αέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από εκεί βγάζετε το συμπέρασμα ότι δεν είχε μπει μέσα στη βιτρίνα.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι το συμπέρασμα κ. Πρόεδρε. Κατέβηκα κάτω, άνοιξα τις πόρτες, μίλησα με τον οδηγό, προσπάθησα να μιλήσω στον Μομφεράτο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε δίνει μια εξήγηση.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να πω τώρα; Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αναπαράσταση του παρελθόντος με ό,τι θυμούνται οι μάρτυρες και με ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία που λέγονται φωτογραφίες, οι οποίες αξίζουν, όπως λένε οι Κινέζοι «μια φωτογραφία όσο χίλιες λέξεις›.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι τί αποτυπώνουν κ. Πρόεδρε. Πότε τραβήχτηκε και τί αποτυπώνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέω, αν είναι γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες..... Κάντε την ερώτησή σας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην κατάθεσή σας λοιπόν, 22/2/85, λέτε ότι μόλις ο τελευταίος δράστης έπραξε ό,τι έπραξε όπως το περιγράφετε και ενώ γύριζε στο αυτοκίνητο, τότε βγήκε ο οδηγός και έκανε αυτό που λέτε. Στην κατάθεσή σας στον κ. Ανακριτή λέτε: «Επίσης είδα ένα άτομο να έρχεται τρέχοντας και να καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου....› -μη τη διαβάσω όλη-, όπου περιγράφει αυτό που είπε ότι μοιάζει με τον Σάββα Ξηρό και για πρώτη φορά περιγράφει τότε, αφού περιγράφει ένα πρόσωπο που προσομοιάζει στο Σάββα Ξηρό....

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σε φωτογραφία του Σάββα Ξηρού.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε φωτογραφία, θέλετε έτσι; Στην προανακριτική κατάθεση έχει δύο περιγραφές κ. Πρόεδρε. Εδώ έχει μια άλλη περιγραφή, περιγράφει ένα τρίτο πρόσωπο, έναν τρίτο δράστη που πυροβόλησε που δεν έχει περιγράψει στην προανακριτική κατάθεση, αλλά το σημαντικό κ. Πρόεδρε, είναι το εξής –αυτό ακούστε: «Η χρονοβόρα δραστηριότητα›, αφού περιγράφει τί έκανε αυτό το τρίτο καινούργιο πρόσωπο καθ’ ημάς, «του τελευταίου ατόμου για την οποία κατέθεσα, ανάγκασε τον οδηγό του μικρού φορτηγού για το οποίο επίσης κατέθεσα, να βγει από το αυτοκίνητο, να φτάσει μέχρι τη γωνία, ακριβώς κάτω από μένα και με χειρονομίες και φωνές να υποδείξει στο τελευταίο αυτό άτομο να μπει στο αυτοκίνητο και να φύγουμε›.

Δηλαδή συνδέει με το τρίτο αυτό πρόσωπο, την αντίδραση του οδηγού του DATSUN. Ερωτώ λοιπόν: Αυτό το γεγονός της σύνδεσης της συμπεριφοράς του τρίτου προσώπου που ανάγκασε τον οδηγό να κατέβει για να κάνει χειρονομίες, γιατί δεν το έχει πει στην προανακριτική του κατάθεση που είναι 22/2/85 και είναι πρόσφατη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας μας το πει.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το γράφω ότι κατέβηκε αυτό το άτομο κάτω. Εκείνο που δεν έχει γραφεί στο δημοσίευμα και στην προανακριτική κατάθεση, είναι η περιγραφή και το «πάμε, πάμε μέσα›. Αυτές οι εκφράσεις.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πού το γράφει στην προανακριτική του κατάθεση την οποία έγραψαν άλλοι; Πού το γράφει; Να μου το δείξει. Να του τη δώσω να τη διαβάσει να μου το δείξει. Διότι ελληνικά ξέρουμε, στοιχειωδώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην προανακριτική κατάθεση το γράφετε αυτό το πράγμα; Δεν το γράφετε. Το γράψατε όμως λέτε στην εφημερίδα.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στην εφημερίδα το είχα γραμμένο......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το έκοψαν. Πριν από την κατάθεση στον Ανακριτή.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πριν από την κατάθεση στον κ. Ανακριτή δεν υπάρχει πουθενά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως δεν υπάρχει πουθενά και περιγραφή του προσώπου, ούτως ώστε να έχουμε οι Δικηγόροι αλλά και ο κ. Γιωτόπουλος που κατηγορείται, το δικαίωμα να του πει «έλα δω, πώς με αναγνωρίζεις;› Δεν υπάρχει πουθενά η περιγραφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που ρωτούσαμε προηγουμένως και λέγαμε γιατί οι αστυνομικοί δεν ρωτούσαν περιγραφή προσώπου, μα δεν ανέφερε λέτε πρόσωπο στο ανοιχτό αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε αναφορά λέμε ούτε στο δημοσίευμα ούτε στην κατάθεση. Έτσι είναι κ. μάρτυς; Να μην τα ξαναδιαβάζουμε. Αναφορά δεν υπάρχει; Εμείς τη διαβάσαμε και υπάρχει κάποια αναφορά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Υπάρχει αναφορά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάπου υπάρχει αναφορά. Και στην ανακριτική υπάρχει; Παρακαλώ να αναγνωσθεί σε αυτό το σημείο αυτή η περικοπή για να ξέρουμε τί λέμε. Ο κ. Εισαγγελεύς να το βρει και να μας πει τί ακριβώς λέει στην κατάθεση και στο δημοσίευμα. Αν δηλαδή ανέφερε για αυτοκίνητο λευκό και για άνθρωπου που κατέβηκε. Αν τώρα είναι ατελής η κατάθεσή του....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν έκανε και τις χειρονομίες όπως το λέει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν έκανε τις χειρονομίες. Αν αναφέρει, εσείς είπατε δεν αναφέρει καθόλου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να το διαβάσω κ. Πρόεδρε; «Περί το τέλος της προανακριτικής αναφέρω το εξής: Ο οδηγός του DATSUN που προηγείτο, κατέβηκε, έριξε μια ματιά κι όταν είδε τον δεύτερο εκτελεστή να επιστρέφει στο FIAT μπήκε στο αγροτικό και έφυγε με ταχύτητα, ακολουθούμενος από το FIAT›. ¶ρα λοιπόν, κάτι γράφει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εφημερίδα το γράφει;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι ο δεύτερος εκτελεστής κ. Πρόεδρε; Ποιος είναι; Τον περιγράφει στην κατάθεσή του τον δεύτερο εκτελεστή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ενδιαφέρει τώρα ο δεύτερος εκτελεστής ή ο τρίτος ή ο τέταρτος ή αν αναφέρει για οδηγό του DATSUN; Κάτι θέλει ο κ. Γιωτόπουλος.

ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό: Στην πρώτη κατάθεσή του, οι δύο εκτελεστές έχουν μπει μέσα στο FIAT. Διαβάστε το, έχουν μπει μέσα και οι δύο. Δηλαδή δεν υπήρχε κανένας λόγος να κατεβεί αυτός, ο υποτιθέμενος. Στη δεύτερη, κανένας από τους τρεις εκτελεστές δεν έχει μπει. Είναι και οι τρεις όρθιοι με το πιστόλι. Υποτίθεται ότι αυτός, ο Γιωτόπουλος, λέει σε κάποιον «μπες μέσα› ενώ στην πρώτη δεν υπάρχουν αυτά. Και ο δεύτερος για τον οποίο μίλησε ο κ. Χρυσικόπουλος δεν είναι αυτός τον οποίο αναφέρει ο μάρτυς την πρώτη φορά. Είναι λίγο παχύς και έφυγε με αργά βήματα.

Στη δεύτερη λέει ότι χόρευε, έτρεχε κτλ. Αργοπορούσε και γι αυτό κατέβηκε ο Γιωτόπουλος. Κατά συνέπεια, συνδέει κάποιον που δεν υπήρχε στην πρώτη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό. Συνδέει με πρόσωπο που δεν υπήρχε και που δεν περιγράφει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά την τοποθέτηση που έκανε ο κ. Γιωτόπουλος, πάνω σ’ αυτό το θέμα, τί θεωρεί ο μάρτυς ότι δεν είναι εντάξει;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τόσο το δημοσίευμα όσο και η προανακριτική κατάθεση αναφέρουν τα εξής: «Ένα άτομο με γένια, ψηλό, εύσωμο, έρχεται στο δεξί μέρος του αυτοκινήτου της MERCEDES›. Αναφέρει επίσης ότι «ένα άτομο από το πίσω μέρος της MERCEDES με λεπτό μούσι και σγουρά μαλλιά, ύψους 1,75, λεπτός και ευκίνητος, έρχεται στο αριστερό μέρος του αυτοκινήτου και πυροβολεί από κει›.

Αυτά γράφονται τόσο στο δημοσίευμα όσο και στην προανάκριση. Επίσης, για το DATSUN γράφεται: «Ένα λευκό DATSUN κατεβαίνει ο οδηγός του, έρχεται μπροστά, βλέπει τους τρεις›, οι τρεις είναι τελικά έξω, εγώ τους δύο περιγράφω, τον τρίτο δεν τον είχα καν στο μυαλό μου, δηλαδή εκείνη την ώρα η εικόνα δεν ήταν ξεκαθαρισμένη για τον τρίτο που πήγε πίσω. Ύστερα αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει και τρίτος του οποίου δεν μπορώ να περιγράψω τα χαρακτηριστικά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε είναι το αμέσως κ. Πρόεδρε;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Των δύο εκτελεστών περιγράφω τα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά του ενός με τα γένια τα πολλά, τον εύσωμο που βρέθηκε στο δεξί μέρος του αυτοκινήτου και του άλλου που πήγε από την κάτω μεριά με το μουσάκι, τον λεπτό και τον ευκίνητο. Αυτοί είναι οι δύο εκτελεστές, για μένα.

Ως προς τον οδηγό του DATSUN, βγαίνει έξω, κοιτάζει τί γίνεται, είναι και οι τρεις έξω, τους λέει «μέσα γρήγορα› και απευθύνεται στον άνθρωπο που είναι απ’ την κάτω μεριά του αυτοκινήτου, τον λεπτό με το μουσάκι, επαναλαμβάνω, οι άλλοι δεν πυροβολούν, μένουν και παρακολουθούν το χώρο. Εκείνος ρίχνεις τους πυροβολισμούς τους τελευταίους και αφού τους φωνάζει «μέσα, μέσα›, φεύγουν όλοι ήρεμα, μπαίνουν στο αυτοκίνητο ήρεμα και οι τρεις και στη συνέχεια μπαίνει μπροστά και ο οδηγός και φεύγει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενόψει τούτου λοιπόν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ενόψει τούτου να ρωτήσω τότε: Πείτε μου κ. μάρτυς, και στην κατάθεσή σας την προανακριτική και στο δημοσίευμα, δε λέτε τίποτα για τη χειρονομία που έκανε το «μπες μεσα›, την οποία έκανε στον δράστη, σε έναν από τους δράστες, ο κ. Γιωτόπουλος. Για ποιο λόγο δεν το αναφέρατε ούτε στην κατάθεση ούτε στο δημοσίευμα

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σας είπα, το έγραφα στο κείμενό μου, αλλά πετάχτηκε από το κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας το είπε, δεν μπορώ να το ακούω πάλι. Σας παρακαλώ δηλαδή. Κάθε άνθρωπος έχει ένα βαθμό ευφυίας έστω και μέτριας. Εάν τα ρωτάμε συνέχεια και τα λέμε, είναι σα να υποτιμάτε και τη δική μας τέλος πάντων. Δεν το καταλάβαμε; Το είπε τόσες φορές, ότι «εγώ το είχα γράψει στο δημοσίευμα αλλά φαίνεται η εφημερίδα για λόγους χώρου το έκοψε›. Το είπε μια φορά. Τί να κάνω τώρα; Αν θα το πιστέψουμε ή όχι, θα το αξιολογήσουμε μετά, στο τέλος, σε κάποιο άλλο στάδιο, όχι εδώ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην κατάθεσή του που δεν το είπε, πάλι δεν τον ρώτησαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν νομίζετε ότι προσθέτει κάτι βέβαια, τί να πω;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό που προσθέτω είναι ότι συνδέει τη συμπεριφορά αυτού που αναγνωρίζει ως παρουσία Γιωτόπουλου, στη μεν πρώτη φορά με άλλον δράστη, τη δε δεύτερη φορά με άλλο δράστη. Και περιγράφει τελείως διαφορετικά τα γεγονότα. Και θα κάνω και σχόλια στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δικαίωμα να κάνει τις τοποθετήσεις του.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εκείνος λέει ότι είναι άλλος ο δράστης και άλλοι άνθρωποι, εγώ λέω ότι αυτός είναι ο δράστης και αυτοί οι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού έτσι το λέτε, τί να κάνουμε τώρα; Όμως η Υπεράσπιση έχει δικαίωμα να κάνει άλλες τοποθετήσεις και άλλες αξιολογήσεις και της ίδιας κατάθεσης. Θα το κρίνουμε εμείς οι Δικαστές στο τέλος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τί λέει ο μάρτυς. Δεν μπορώ να καταλάβω η τελική του τοποθέτηση ποια είναι. Με ποιον δράστη μίλησε; Να μου πει σε σχέση με την πρώτη και δεύτερη κατάθεση. Με ποιον δράστη; Αφού εμφανίζει ένα τρίτο πρόσωπο που καθ’ ημάς είναι ανύπαρκτο.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει συνέντευξη με δράστη στην εφημερίδα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εφημερίδα μιλάτε για δύο δράστες.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μου είπατε με ποιον μίλησα και σας λέω, δεν έχω συνέντευξη με δράστη στην εφημερίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοεί με ποιον μίλησε ο κ. Γιωτόπουλος.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είπα, ο οδηγός του κατέβηκε και είπε «μέσα, μέσα›, απευθυνόταν στον τελευταίο δράστη, δηλαδή τον λεπτό, τον ψηλό που ήταν από την αριστερή μεριά της MERCEDES, δηλαδή από την κάτω μεριά και του είπε «μέσα, μέσα›, γιατί καθυστερούσε ρίχνοντας πυροβολισμούς.

ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρώτη φορά σε ποιον μίλησε;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στον ίδιο.

ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέτε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, έδωσε την εξήγηση ότι, πρώτον η μεν εφημερίδα το είχε γράψει αλλά του το έκοψε λόγω ύλης, στον δε Ανακριτή δεν τον ρώτησε. Τί να κάνουμε τώρα; Αν θέλουμε το πιστεύουμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ κ. Πρόεδρε σας λέει διαφορετικό απ’ αυτό που έχει πει στην προανακριτική του κατάθεση, διότι εδώ λέει ότι ήταν αυτό που ήταν ο λεπτός, ο ευκίνητος από τα αριστερά, ενώ στην κατάθεσή του έχει πει ότι αριστερά ήταν ο παχύς δράστης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην αξιολόγηση θα μας τα πείτε αυτά. Δεν μπορώ να τον κρατήσω άλλο τον μάρτυρα, τον ακούω να λέει τα ίδια και τα ίδια κι εγώ έχω βαρεθεί δηλαδή.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν απαντά σε λογικές ερωτήσεις που κάνουμε κατά τη γνώμη μας κ. Πρόεδρε, εσείς θα το αξιολογήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε μετά, από κάποιο σημείο και πάνω, αρχίζουμε και υπερβαίνουμε κάποιο όριο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω ότι υπερβαίνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα, από κάποιο σημείο και πέρα, μην το υπερβούμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω: Αυτοκίνητο DATSUN λευκό βρέθηκε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το FIAT βρέθηκε.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εμένα ρωτάτε; Την αστυνομία να ρωτήσετε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αστυνομία λέει ότι δε βρέθηκε και δεν έχει βρει κανένα αυτοκίνητο. Τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου γιατί δεν τον είδατε; Για το DATSUN μιλώ.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Γιατί ήταν τόσα πολλά που έγιναν μέσα σ’ αυτά τα δευτερόλεπτα, που δεν τον είδα. Γιατί ποτέ δε θα είχα ασχοληθεί με το DATSUN και ποτέ δεν θα είχα καταλάβει ότι το DATSUN καθοδηγούσε την όλη ιστορία, εάν δεν είχε κατέβει ο οδηγός να τους πει «μέσα, μέσα›. Ποτέ δεν θα είχε συμβεί αυτό.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, αφού μόλις κατέβηκε και το είδατε ότι κατέβηκε κι έκανε αυτό, μετά δεν κοιτάξατε να πάρετε το νούμερο του αυτοκινήτου;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εάν έπαιρνα δύο νούμερα αυτοκινήτου και άλλες μάρκες αυτοκινήτου, προφανώς και θα έχανα τον ειρμό μου. Δεν τον πήρα, δεν τον έδωσα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε, βράδυ ήταν όταν έγιναν τα γεγονότα αυτά;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: 7 η ώρα ήταν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φλεβάρης μήνας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λοιπόν είδατε από ψηλά, βράδυ, με τα φώτα του δήμου όλο το σκηνικό. Με τα φώτα που έχουν τα μαγαζιά και ο δήμος, έτσι δεν είναι;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τί θέλετε να ρωτήσετε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επιβεβαιώσετε αυτό. Πώς είδατε τη σκηνή; Ήταν μέρα, ήταν νύχτα;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το Κολωνάκι έχει άπλετο φωτισμό, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, είχαν άπλετο φωτισμό και φαίνονταν τα πάντα σα να ήταν μέρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση έχω να κάνω: Και στις καταθέσεις σας και στο δημοσίευμα αυτό για το οποίο αναφερόμαστε, μιλάτε για τους δράστες και λέτε για τον οδηγό αυτού του DATSUN. Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν επισημάνατε καθόλου την ηλικιακή διαφορά;

Ο κ. Γιωτόπουλος σε σχέση με αυτούς οι οποίοι φέρονται ως δράστες και αυτούς που περιγράφετε, έχει μια διαφορά ηλικίας. Αυτή τη διαφορά ηλικίας για ποιο λόγο δεν επισημάνατε σε καμία σας κατάθεση; Ούτε στο δημοσίευμα ούτε στην κατάθεσή σας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είναι ένα σημείο που δεν θυμάμαι εάν το έγραφα ή όχι. Αλλά η ηλικιακή του διαφορά ήταν εμφανέστατη, δεν υπήρχε περίπτωση, το είχα πει και είχα μιλήσει με τους συναδέλφους μου και με όλον τον κόσμο εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη έχετε τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς το πρώτο που ήθελα να διευκρινίσω, όχι να ρωτήσω, είναι αν θεωρείτε ότι τα γεγονότα όπως τα αποτύπωσε η μνήμη σας και τότε και σήμερα που μας μιλάτε και τον περασμένο Οκτώβρη, είναι εξίσου διαυγή και σαφή ή πρέπει να μου δώσετε μια οδηγία να στηριχθώ περισσότερο στην προανακριτική σας κατάθεση ή σε τί νομίζετε εσείς.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν κατάλαβα τί εννοείτε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι τα γεγονότα σας εντυπώθηκα στη μνήμη τόσο έντονα που αυτά που είπατε στον Ανακριτή τον Οκτώβρη και αυτά που μας λέτε σήμερα, είναι ακριβώς η πραγματικότητα, ή διαμεσολαβήθηκαν από τα 18 χρόνια και ως εκ τούτου.....

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τώρα κατάλαβα. Τα γεγονότα αυτά, όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο καλύτερα έρχονταν και πιο ανάγλυφη η εικόνα των γεγονότων αυτών στη μνήμη μου. Δηλαδή, 2-3 μέρες μετά απ’ αυτό το γεγονός, είχα πολύ καλύτερη εικόνα μέσα μου, του τί ακριβώς είδα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 18 χρόνια μετά;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Να σας πω πώς λειτούργησε αυτό το πράγμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν μου απαντάτε κ. μάρτυς θα καταλαβαίνω. Μου λέτε δηλαδή ότι τα γεγονότα είναι εξίσου διαυγή 18 χρόνια μετά. Θα το σεβαστώ αν μου πείτε ναι, αλλά θέλω να μου πείτε ένα ναι ή ένα όχι.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είναι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαυγή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα λοιπόν, εγώ πρέπει να θεωρήσω εξίσου ισχυρή και πλήρη ως προς την περιγραφή αυτών που είδατε και την κατάθεση που δώσατε στον Ανακριτή πριν από δυο μήνες

Απαντήστε μου, λοιπόν, είναι σωστό, για να ξέρω;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη έχει πει, ότι εκείνα ήταν ελλιπή.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας μας το διευκρινίσει. ¶ρα, λοιπόν, το πιο πλήρες είναι στον Ανακριτή που λέτε κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όγδοη φορά.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αυτό μου λέτε, ότι το πιο πλήρες κείμενο που έχετε δώσει είναι αυτό που έχετε δώσει στον Ανακριτή;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει. Για πέστε μου τώρα, να περάσουμε σε ένα ζήτημα. Είπατε ότι κάνατε ένα ρεπορτάζ τότε, το έχουμε εξαντλήσει αυτό το θέμα, είπατε και προηγουμένως ότι σ’ αυτό το ρεπορτάζ εμπεριέχονται και πληροφορίες που συλλέξατε από τρίτα πρόσωπα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε και με βάση αυτό το ρεπορτάζ μια συμπύκνωση αυτού του ρεπορτάζ ήταν η προανακριτική κατάθεση. Μπορείτε απ’ αυτό το ρεπορτάζ και απ’ αυτή την κατάθεση να μας περιγράψτε τι είναι εικόνες τρίτων προσώπων και τι είναι δικό σας;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Οι εικόνες οι δικές μου είναι αυτές που περιέγραψα στο Δικαστήριο και στον Ανακριτή. Οι εικόνες των τρίτων προσώπων είναι πολλές και διαφορετικές. Δεν θυμάμαι τι έχω γράψει απ’ όλα αυτά, αλλά θα σας πω αυτά που θυμάμαι περίπου.

Ρώτησα τις κυρίες εκεί στην Κοντίβα αν τον είδαν και από πόσο κοντά τον είδανε, πόσους πυροβολισμούς νομίσανε εκείνες ότι έριξε, λίγα πράγματα, ήταν πολύ μπερδεμένοι, περισσότερα είχα δει από το μπαλκόνι, παρά ο κόσμος ο οποίος ήταν δυο μέτρα από τα πρόσωπα αυτά.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ότι είπατε για είπατε για πυροβολισμούς είναι δικιά σας εικόνα ή προέρχεται από άλλα πρόσωπα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Για τους πυροβολισμούς έχω την εικόνα αυτή που έπιασε το αυτί μου περισσότερο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό περιγράφετε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν είδα σφαίρες να φεύγουν. Έχω μία αίσθηση κάποιων σφαιρών που φεύγανε ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν άκουσα, δεν το κατάλαβα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Έχω μία αίσθηση κάποιων σφαιρών που φεύγανε από πιστόλια ή από πιστόλι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για τους αριθμούς των πυροβολισμών και αυτά που μας είπατε, είναι η δικιά σας αίσθηση των πραγμάτων;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι, η δικιά μου αίσθηση των πραγμάτων.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για το DATSUN;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ, το είδα εγώ.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας το επιβεβαίωσε κάποιος άλλος και ποιος;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ενθυμούμαι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν θυμάστε να σας το επιβεβαίωσε ή δεν έγινε επιβεβαίωση;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ενθυμούμαι – δεν ενθυμούμαι. Δεν ενθυμούμαι αν το επιβεβαίωσε άλλος ή όχι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τη συμπεριφορά του προσώπου που βγήκε από το DATSUN αυτά σας τα επιβεβαίωσε άλλος και ποιος;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι – όχι, δεν μίλησα γι’ αυτό με κανέναν, δεν μου το επιβεβαίωσε κανείς.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν σας φάνηκε σοβαρό να μιλήσετε; Βλέπετε τον αρχηγό της επιχείρησης εκεί, δεν σας φάνηκε σοβαρό στο ρεπορτάζ να το συμπεριλάβετε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν σας φάνηκε σοβαρό;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θα σας πω πολύ απλά. Περισσότερη εικόνα την πρώτη στιγμή κάνει σε έναν που βρίσκεται παρών σε ένα τέτοιο γεγονός, αυτοί που κρατάνε τα πιστόλια και βγάζει η κάνη τους φωτιά. Αυτά τα γεγονότα είδα και περισσότερο δε τους ανθρώπους που κείτονται νεκροί απ’ αυτές τις σφαίρες. Αυτά τα γεγονότα μου αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα, είναι οι δύο δράστες οι οποίοι πυροβολούν και αυτοί είναι στη μνήμη μου περισσότερο καθαροί απ’ οποιονδήποτε άλλον.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή μου λέτε λοιπόν, ότι ο Γιωτόπουλος είναι μια χαλαρή εντύπωση στο μυαλό σας, οι άνθρωποι με τα πιστόλια είναι η έντονη εντύπωση και οι νεκροί, αυτό μου λέτε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτό θα κάνατε και εσείς νομίζω.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, εγώ λέω τι κάνατε εσείς, γιατί με τη δικιά σας μαρτυρία θα κριθούν πράγματα, όχι με τη δικιά μου.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σε εκείνη τη στιγμή που έβλεπα οι τρεις άνθρωποι που κρατούσαν τα πιστόλια και κυρίως οι δύο που πυροβολούσαν ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι τράβηξαν όλη μου την προσοχή σε συνδυασμό με το χρώμα του αυτοκινήτου, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τον αριθμό του αυτοκινήτου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συγκεντρώθηκε η προσοχή εκεί σ’ αυτά στα 5-7 δευτερόλεπτα και δευτερευόντως είδατε και έναν να δίνει εντολές να φύγουν.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μισό λεπτό. Και είπα, ότι ποτέ δεν θα έδινα σημασία στο DATSUN που ήταν μπροστά, ποτέ δεν θα έδινα, ποτέ δεν θα περιέγραφα ότι υπήρχε αυτοκίνητο μπροστά εάν δεν είχε κατέβει ο οδηγός του για να μαζέψει ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το είπατε αυτό, μην επαναλαμβάνεστε. Για πέστε μου τώρα κάτι άλλο. Το μπαλκόνι στο οποίο βγήκατε εκεί από το γραφείο των «ΝΕΩΝ› που έχει μέτωπο, σε ποιον δρόμο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στην Τσακάλωφ. Έχει και μέτωπο ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς, στο μπαλκόνι που βγήκατε εσείς;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ στην Τσακάλωφ βγήκα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στο μπαλκόνι της Τσακάλωφ. Το DATSUN ήταν στην Τσακάλωφ ή στη Βουκουρεστίου όταν το είδατε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στην Τσακάλωφ.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχε περάσει τη διασταύρωση με τη Βουκουρεστίου ή όχι;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Βέβαια είχε περάσει. Από το σημείο που σας έδειξα στη φωτογραφία εγώ ήταν αριστερά από εμένα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε σχέση με το σημείο που ήσασταν εσείς, κατακορύφως δηλαδή το DATSUN ήταν αριστερά σας, δεξιά σας ή ακριβώς από κάτω σας;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αριστερά μου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήταν αριστερά σας. Σε τι απόσταση από την κατακόρυφη; Από την κατακόρυφη τη δικιά του και έχει σημασία κ. Πρόεδρε η οπτική γωνία, δεν έχει σημασία στο μόνο αυτόπτη μάρτυρα μεταξύ 350 του Γιωτόπουλου; Έχουν σημασία όλα αυτά, ένας στους 350 είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι είδατε ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή το έχω δει και εγώ και το έχετε κι εσείς.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το DATSUN ήταν αριστερά από μένα. Εάν κατέβασα έναν πήχη κάτω και έβαζα την απόσταση με το DATSUN πρέπει να ήταν δύο μέτρα από εμένα όλο και όλο. Από τη γωνία επάνω δεν ξέρω να σας πω πόσα μέτρα ήταν η πόρτα που βγήκε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οπότε εσείς το βλέπατε σε μια κατακόρυφη πρακτικά ...

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Η πόρτα του οδηγού ήταν πιο μπροστά από εμένα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι – ναι, λίγο πιο μπροστά. Ουσιαστικά δηλαδή έχετε την εικόνα που έχει ένας που βλέπει ένα όχημα από πάνω προς τα κάτω.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι ακριβώς, διότι ήταν στη μέση του δρόμου, στη μέση και μπροστά μου. Η πόρτα του οδηγού ήταν στη μέση και μπροστά μου. Το πίσω μέρος από εμένα ήταν δυο μέτρα πέρα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το πίσω μέρος από εσάς ήταν δυο μέτρα από το αριστερό σας χέρι. Η καρότσα του ήταν δυο μέτρα ?

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ακριβώς – ακριβώς.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήσασταν και 4-5 μέτρα πάνω, α’ όροφο εκεί, τα είπαμε αυτά, μην επανερχόμαστε στο πόσο ψηλά ήσασταν ή πόσο χαμηλά. Εν πάση περιπτώσει βλέπατε το από πάνω.

Η καρότσα του ήταν άδεια;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: ¶δεια, ναι. Αυτή την αίσθηση έχω ότι ήταν άδεια.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε να μας πείτε ένα οποιοδήποτε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του οχήματος;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ότι ήταν πικάπ, τίποτε άλλο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι θα πει πικάπ;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Η καρότσα του ήταν αυτή που λέμε ανοιχτή.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, ένα κοινό DATSUN με μία ανοιχτή καρότσα.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ούτε τέντα, ούτε τίποτα, ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας έχει μείνει στη μνήμη τίποτα απ’ αυτό το αμάξι, να μας συνεισφέρετε ένα στοιχείο, γιατί τώρα μας λέτε ένα λευκό αυτοκίνητο στην Τσακάλωφ, μπορεί να είναι χιλιάδες.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τίποτε άλλο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τίποτα δεν σας έχει μείνει απ’ αυτό;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τίποτε άλλο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για πέστε μου κάτι, στο αυτοκίνητο αυτό υπήρχε ένας ή δύο άνθρωποι;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ έναν είδα που κατέβηκε. Αν υπήρχε δεύτερος, δεν ξέρω.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν το ξέρετε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Γιατί από την πέρα μεριά, τη δεξιά μεριά του αυτοκινήτου δεν έβλεπα, δεν μπορούσα να δω, αν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν μπορούσα να τον δω. Εδώ δεν μπόρεσα να δω τον οδηγό του μπλε αυτοκινήτου που ήταν μπροστά μου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για περιγράψτε μας τώρα την κίνηση του οδηγού του DATSUN. Βγαίνει λέτε από το αυτοκίνητο και πόσα βήματα κάνει;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Κάνει 4-5 βήματα σε πρώτη φάση, περνάει εμένα, στην πρώτη φάση να σας πω, πέρασε μπροστά από εμένα, ελάχιστα μπροστά από εμένα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπροστά από την κατακόρυφή σας πάντα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι - ναι. Πέρασε μπροστά από μένα λίγο και του είπε να φύγει. Εκεί φαίνεται δεν τον κατάλαβε και ενώ πήγε να κάνει πίσω, ξαναγυρνάει άλλο δύο βήματα, τρία πιο μπροστά ακόμη απ’ ότι ήταν και του είπε: «Μέσα – μέσα› με φωνή δυνατή τη δεύτερη φορά, πολύ δυνατή φωνή.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά που μου λέτε, σημαίνει από την κατακόρυφή σας μάξιμουμ απόσταση προς τα δεξιά 4 βήματα και 4 βήματα αριστερά από την κατακόρυφή σας. Αυτή είναι η διαδρομή που διήνυσε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν τα μέτρησα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα μετράω εγώ τώρα που μιλάτε, μετράω αυτό που λέτε εγώ.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πήγε 2-3 μέτρα πιο δεξιά από εμένα, έφτασε και 3 μέτρα μπροστά από εμένα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου τι φορούσε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μου ζητάτε λεπτομέρειες, δεν θα μπορέσω να σας πω.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Α, όχι, δεν είναι λεπτομέρεια για ισόβια μιλάμε κύριε, δεν μιλάμε για λεπτομέρειες.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μου ζητάτε λεπτομέρειες, σας λέω και εγώ, σας επαναλαμβάνω.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για ζωές ανθρώπων μιλάμε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Οι ζωές των ανθρώπων κύριε είναι οι απέναντι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς κύριε και πρέπει να είστε σοβαρός και απέναντι σ’ αυτό. Δεν είναι λεπτομέρεια η περιγραφή του δράστη. Είστε ασεβής από την αρχή τη μέρα και αυτό καταδεικνύει αρκετά πράγματα.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ωραία, οι επιτιθέμενοι αριστερά κατά τη δική σας άποψη ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφαιρείται ο λόγος σας, δεν μπορείτε να πείτε εσείς ούτε για επιτιθέμενες, ούτε για αμυνόμενες. Ήρθατε εσείς να απαντάτε στις ερωτήσεις. Αν οι ερωτήσεις ?

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς θα προστατεύσετε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας προστατεύω απ’ ότι βλέπετε, αλλά όταν είναι μέσα στα όρια της δικονομίας και σας ρωτάει, δεν μπορώ να του αποκλείσω το λόγο. Και εδώ δεν τα έχει υπερβεί τα όρια της δικονομίας, ούτε την ευπρέπεια ο κ. Ραχιώτης. Παρακαλώ μην φορτίζεστε προσωπικά με τίποτα. Εάν αυτοί είναι επιτιθέμενοι ή δεν είναι, ας τα πούμε εμείς.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο τόνος της κατάθεσής σας μ’ αυτά που λέτε, σχετίζονται με δικές μου τοποθετήσεις;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είστε επιθετικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη αυτή τη στιγμή αποπροσωποποιούμαστε όλοι, είστε ο συνήγορος της υπεράσπισης και ενεργείται ένα πολύ ιερό λειτούργημα και κατά συνέπεια αποπροσωποποιηθείτε τελείως από τα δικά σας και δεν υπάρχει λόγος ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ διερευνώ μόνο την αξιοπιστία του μάρτυρα και σε σχέση μ’ αυτό που είπε. Είδατε ότι εγώ ούτε προσεβλήθην από τίποτα, ούτε το αξιολόγησα προσωπικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να σταθμίζουμε και τα κριτήρια του μάρτυρα με τα οποία καταθέτει. Απ’ αυτή την έννοια εγώ τοποθετούμαι και από τίποτα παραπάνω και ευχαριστώ το μάρτυρα γι’ αυτή τη διευκρίνιση.