Πολιτιστικά
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 11:28

Συλλεκτική ξενάγηση «εφ’ όλης της ύλης» στην Επίδαυρο

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εικαστικός και συλλέκτης Βασίλης Καββαθάς παρουσιάζει την έκθεση, με τον γενικό τίτλο «Η Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο μαγικός και, ταυτόχρονα, γνωστός – άγνωστος σε όλες του τις πτυχές ιερός τόπος της Επιδαύρου, βγάζει στο φως την ιστορία του και τα μυστήριά του μέσα από μία συλλεκτική εργασία ζωής.

Με στόχο τη βαθιά επαφή του κοινού και ιδιαίτερα των νέων με αυτό το ξεχωριστό μέρος, που αποτελεί σημείο αναφοράς από την αρχαιότητα,  ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εικαστικός και συλλέκτης Βασίλης Καββαθάς παρουσιάζει την έκθεση, με τον γενικό τίτλο «Η Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη μοναδική συλλογή από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα του θεάτρου, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες επιδαύριας θεματολογίας και το αρχείο του Βασίλη Καββαθά, ο οποίος, εδώ και 5 δεκαετίες,  ερευνά με ζήλο και αφοσίωση την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Επιδαύρου και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη, που θα περιλαμβάνει «ό,τι Επιδαύριον». 

Την εναρκτήρια ημέρα της έκθεσης, ο Βασίλης Καββαθάς θα παρουσιάσει  συλλεκτικά συγγράμματα - εκδόσεις του για την Επίδαυρο και θα μιλήσει για τον αρχαιολόγο Παναγή  Καββαδία και την ανασκαφή  στο Ιερό, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ιδιότυπες συνεντεύξεις (ανοιχτές για το κοινό) με προσωπικότητες του θεάτρου, πανεπιστημιακούς και  αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν βιώσει την εμπειρία της Επιδαύρου. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης (καθημερινά: 19.00 – 21.30), θα προβάλλονται  ντοκιμαντέρ από το Αρχείο – Μουσείο της ΕΡΤ.

Έχοντας αναλάβει και την επιμέλεια της έκθεσής του, ο Βασίλης Καββαθάς επιθυμεί να μας γνωρίσει με ουσιαστικό τρόπο αυτόν τον γεμάτο νόημα τόπο, που συνδέει άμεσα τη μαθητεία, τη σπουδή και την εκπαίδευση με το Ιερό του Ασκληπιού, όπου κάποτε συνέρρεαν οι προσκυνητές - ασθενείς  από όλα τα γνωστά μέρη της εποχής,  για να βιώσουν την εμπειρία του θαύματος και να ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως, που τους «οδηγούσε» ενώπιον του θεού, ο οποίος «και νεκρούς ανάσταινε».
Πριν ξεκινήσεις για  κει,
φρόντισε να μάθεις
τι εστί Επίδαυρος,
τι εστί Ασκληπιείο,
τι σημαίνει «θεραπεία κατ’ όναρ»…

Ανοιχτές συζητήσεις
Με απαραίτητη την κράτηση θέσεων, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, ο Βασίλης Καββαθάς θα συνομιλήσει με τον Στέφανο Γερουλάνο (Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) για την «Ιατρική στην Επίδαυρο», ενώ την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, θα συνομιλήσει «Εφ’ όλης της ύλης», αντίστοιχα με τους Κώστα Γεωργουσόπουλο (φιλόλογος - κριτικός θεάτρου - Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ) και Πλάτωνα Μαυρομούστακο (θεατρολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ).

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 - 22:00. Εναρκτήρια εκδήλωση Τρίτης 11 Ιουνίου: απαραίτητη η κράτηση θέσεων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) στο τηλ.: 210 3418579 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00). Οι επισκέπτες του Ιδρύματος δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 – 22:00.