Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 08:14

Ετοιμες για ευρεία αεροπορική επίθεση οι αμερικανικές δυνάμεις

ΕΤΟΙΜΕΣ να εξαπολύσουν ευρεία αεροπορική επίθεση και στη συνέχεια χερσαία επέμβαση κατά του Ιράκ είναι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο, λίγες ώρες μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη.

Περίπου 280.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 174.000 στο Κουβέϊτ, περιμένουν τη διαταγή για να επιτεθούν με στόχο να διαλύσουν τις ιρακινές δυνάμεις και να εξασφαλίσουν τη νίκη το συντομότερο δυνατό, δήλωσαν συμμαχικές στρατιωτικές πηγές.

«Τώρα που άρχισε η σύγκρουση, ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τη διάρκειά της είναι να εφαρμόσουμε μιά αποφασιστική δύναμη και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα είναι μιά εκστρατεία ημιμέτρων», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό 40 λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης.

Το πρώτο κύμα των βομβαρδισμών άρχισε στη Βαγδάτη στις 04:35' ώρα Ελλάδος, για να ακολουθήσουν άλλα δύο κύματα επιθέσεων μέσα στην επόμενη ώρα.

Οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν λιγότερο από δύο ώρες μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου του προέδρου Μπους προς τον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει τη χώρα και σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς ήταν «περιοσμένης φύσης» και αποτελούσαν το πρελούδιο μιάς πιό ευρείας εκστρατείας.

Οι χερσαίες δυνάμεις παραμένουν έτοιμες να εισβάλουν στο Ιράκ αλλά μέχρι στιγμής «δεν έχουν λάβει ακριβείς επιχειρησιακές διαταγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής δύναμης στο Κουβέϊτ, αντισυνταγματάρχης Λάρι Κοξ.

Πρώτος στόχος των αμερικανο-βρετανικών χερσαίων δυνάμεων θα είναι η κατάληψη της Βασόρας, πριν προελάσουν προς τη Βαγδάτη.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ελπίζουν ότι αρκετοί ιρακινοί στρατιώτες θα επιλέξουν να παραδοθούν αντί να πολεμήσουν εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.