Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 09:14

Ιράκ : Μετέχουν στις μάχες οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας

Οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας που έχουν σταθμεύσει στον Κόλπο άρχισαν να μετέχουν στις μάχες στο Ιράκ, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζων Χάουαρντ.

«Μπορώ να πληροφορήσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον αυστραλιανό λαό γενικά ότι οι δυνάμεις άρχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Χάουαρντ στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση της Εργατικής αντιπολίτευσης. Ο Χάουαρντ δεν θέλησε να δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες για το ρόλο των Αυστραλών στρατιωτών.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Μάικ Χάναν είχε δηλώσει νωρίτερα στον Τύπο ότι οι κομάντος των ειδικών αεροπορικών δυνάμεων (SAS) προετοιμάζονταν για επίθεση.

Η Αυστραλία έχει στείλει 2.000 άνδρες στον Κόλπο εκ των οποίων οι 150 είναι επίλεκτοι άνδρες της SAS, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, παρ'ότι η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της είχε ταχθεί κατά του πολέμου εάν δεν είχε την έγκριση του ΟΗΕ. Η συμμετοχή της Αυστραλίας στον πόλεμο αντιπροσωπεύει μικρό μέρος μόνο στους περίπου 290.000 αμερικανούς και βρετανούς στρατιώτες.

Οι δηλώσεις του Χάουαρντ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Σάϊμον Κριν που δήλωσε ότι πρόκειται για ημέρα τραγική για την Αυστραλία και θλιβερή για όλο τον κόσμο. «Εχουμε εμπλακεί σε μια σύγκρουση στην οποία ουδέποτε έπρεπε να βρεθούμε. Και θ'αποτελέσουμε στόχο εξαιτίας αυτού», είπε ο ηγέτης των Εργατικών προειδοποιώντας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται σαν «μαθητής δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για μεγάλο διεθνές θέμα», υπογράμμισε.