Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 13:29

Ο πρόεδρος της Γαλλίας για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία λυπάται για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και διαβλέπει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον ανεξάρτητα απο τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Σε δήλωση του ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι η Γαλλία, η οποία αντιστάθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας να αποσπάσουν την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις στο Ιράκ, παραμένει πεπεισμένη ότι μόνο η παγκόσμια κοινότητα έχει δικαίωμα να αναλαμβάνει συλλογική δράση για την ειρήνη.

«Η Γαλλία λυπάται για τις ενέργειες που έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζω αυτές οι επιχειρήσεις να είναι όσο πιο σύντομες γίνεται, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και να μην καταλήξουν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ανεξάρτητα απο το πόσο θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το μέλλον. Πρέπει από κοινού με τους συμμάχους μας και με όλη τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που μας περιμένει», τονίζει ο Ζακ Σιράκ στην ανακοίνωσή του.

Ο Σιράκ, που το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάζει κοινή άποψη για τα παγκόσμια προβλήματα και να εφαρμόσει κοινή αμυντική πολιτική.