Πολιτιστικά
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 18:30

Ανοίγει για το κοινό η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου

Στο κτήριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, «φιλοξενείται» πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στο κτήριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, «φιλοξενείται» πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

8.500 τόμοι βιβλίων

Η συλλογή της βιβλιοθήκης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε δωρίσει στον Δήμο Χανίων η Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλιές εκδόσεις από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1833 και το προσωπικό σημειωματάριο του Εθνάρχη.

Η βιβλιοθήκη που είναι πλέον ανοικτή για το αναγνωστικό κοινό δεν αποτελεί μονάχα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές αλλά και ένα καθρέφτη της ευρυμάθειας του Ελευθερίου Βενιζέλου που, όπως προκύπτει από την πλουσιότατη συλλογή των βιβλίων υπήρξε δεινός βιβλιοφάγος.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος συλλογής είναι ξενόγλωσσα βιβλία, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν και τίτλοι βιβλίων στα τουρκικά και τα ρώσικα. Πολλά από τα βιβλία της συλλογής Βενιζέλου φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους.

1η Δεκεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια

«Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί τη σπουδαιότερη δωρεά προς τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική βιβλιοθήκη» δήλωσε ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που αναμένεται στα Χανιά για τις κεντρικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε, επίσης, πως η βιβλιοθήκη αποτελεί μια μοναδική μουσειακή συλλογή αλλά παράλληλα είναι και μια «ζωντανή» βιβλιογραφική συλλογή, αφού τα περισσότερα βιβλία της καλύπτουν θέματα κλασικής φιλολογίας, ιστορίας, ποίησης, λογοτεχνίας, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, θέματα που ενδιαφέρουν και τον σημερινό αναγνώστη, μελετητή και ερευνητή.