Με ευρύτατη πλειοψηφία υιοθετήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν.
Με ευρύτατη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν.
Η έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.
Σε δηλώσεις του, ο εισηγητής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, υπογράμμισε τις «ιδιαίτερα θετικές αναφορές» που περιέχει για την Ελλάδα η τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την λειτουργία του χώρου Σένγκεν.
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ως σημαντικότερα για τη χώρα μας, τα εξής σημεία:
Πρώτον την ενδυνάμωση των συνοριακών ελέγχων των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, δεύτερον την μεταξύ τους ενίσχυση της αλληλεγγύης, τρίτον την σαφή διατύπωση και πρόβλεψη των πολιτικών για την διέλευση, παραμονή και αναχώρηση από τον χώρο Σένγκεν πολιτών τρίτων κρατών, τέταρτον τη διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια της διέλευσης σκάφους εντός των χωρικών υδάτων του οικείου κράτους μέλους, πέμπτον την συμπερίληψη της αναφοράς στο Δίκαιο της Θάλασσας και της υποχρέωσης των τρίτων κρατών που γειτνιάζουν με κράτος μέλος να σέβονται τα οριζόμενα από αυτό, έκτον την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν με την περαιτέρω συμβολή ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν ενεργή παρουσία και στην χώρα μας, όπως ο FRONTEX, και, έβδομον την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων.
«Η τροποποίηση του κώδικα Σένγκεν που σήμερα υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ επιφέρει νέες σημαντικές βελτιώσεις που μπορούν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη φύλαξη των συνόρων και στον έλεγχο και περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών», επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την θέσπιση μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) επανεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος».