Πολιτική
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 19:23

Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/3/2003) Μέρος 4/5

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:10 – 12:10

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μας είπε δυο-τρία πράγματα για τον εαυτό του. Μας είπε ότι το δημοσίευμά του είχε κι άλλες πληροφορίες αλλά το περιέκοψε ο αρχισυντάκτης του και περιέκοψε τις λεπτομέρειες μάλιστα. Δεν ξέρω αν ο αρχισυντάκτης του και ο Διευθυντής διαβάσουν στο internet αυτά που είπε εδώ πέρα πώς θα νιώσουν, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι έτσι, ειδικά από έναν δημοσιογράφο που είπε ότι είναι σχετικά ψηλά στην ιεραρχία της εφημερίδας και η δουλειά του είναι να κάνει περικοπές των κειμένων των υπολοίπων και ότι ήρθε και η αστυνομία η οποία τότε ερευνούσε δύο φόνους που τους είχε κάνει η 17Ν και αρκέστηκε στον αυτόπτη μάρτυρα να κάνει μία σύνοψη του δημοσιεύματός της.

Αυτά τα λέει ένας μορφωμένος, έξυπνος και ευέλικτος μάρτυρας. Δεν καταλαβαίνει ο ίδιος τί λέει; Βεβαίως καταλαβαίνει. Αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε άλλο, γιατί λείπουν πράγματα και υπάρχουν αντιφάσεις. Απλώς αυτό είναι η ευφυία του στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι δίνει μια δικαιολογία: «παιδιά, έχω και προϊστάμενο, φταίει και ο προϊστάμενος λίγο για το ότι δεν τα έγραψα σωστά, εγώ σωστά τα είχα στο κεφάλι μου›.

Θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε και καταλαβαίνω τη λογική που τοποθετήθηκε ο κ. Πρόεδρος στις αντιφάσεις εχθές, θα μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε σ’ έναν αμόρφωτο άνθρωπο, σε έναν απλό άνθρωπο, ήρθε εδώ εξετάστηκε και η γυναίκα του Ρουσσέτη, προφανώς μια γυναίκα σ’ αυτή την κατάσταση, μπορεί να σου πει και δυο και πέντε αντιφάσεις και να πεις «έχει κάθε δικαίωμα να αντιφάσκει›. Εκεί το βλέπεις αυτό το πράγμα.

Γι αυτό είπα ότι καταλαβαίνουμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τα ίδια εδώ. Βλέπεις ποιες αντιφάσεις είναι παραδεκτές σε έναν μάρτυρα και ποιες όχι. Μου έκανε εντύπωση και κάτι ακόμα σ’ αυτόν τον άνθρωπο: Ότι αυτός εμφανίστηκε τον Οκτώβρη και λέει ότι «αναγνωρίζω τον Γιωτόπουλο›, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας ανάκρισης κι είναι ο πρώτος που έρχεται και λέει, και τελευταίος που έρχεται και λέει ότι «αναγνωρίζω το Γιωτόπουλο σε μια ενέργεια›. Και δεν υπάρχει μια ερώτηση: «Πώς τον αναγνωρίζεις ρε παιδί μου; Τί είδες;›

Είναι δηλαδή ουσιαστικά η θέση του για τον Γιωτόπουλο, 10 λέξεις με τα άρθρα μαζί. Αυτό είναι όλο-όλο για τον Γιωτόπουλο στην κατάθεσή του. Ο κ. Ζερβομπεάκος δεν ήξερε να κάνει τη δουλειά του; Εγώ δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα. Την έζησα και καλά την ανάκριση με τον κ. Ζερβομπεάκο. Κάθε άλλο. Τόσα μπορούσε να του βγάλει. Εγώ θεωρώ ενιαία την ανάκριση, υπήρχε ο Ανακριτής, και οι δύο Επίκουροι Ανακριτές, γι αυτό αναφέρομαι στον επικεφαλής. Επίκουροι ήταν έτσι κι αλλιώς οι άλλοι δύο.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ότι δεν ήξερε να κάνει τη δουλειά του και μπορεί να είπαμε ότι η αστυνομία, το είπε και ο κ. Πρόεδρος εχθές, η αστυνομία παρέλειψε πολλά πράγματα, το είπε και η Πολιτική Αγωγή ότι παρέλειψε να κάνει καλό σχεδιάγραμμα, καλή Έκθεση Αυτοψίας. Παρέλειψε και ο Ανακριτής τον Οκτώβριο, όταν είχε βουίξει ο τόπος; Τόσα μπορούσε να βγάλει απ’ τον μάρτυρα. Ως γνωστό, η κατάθεση είναι το θετικό μέρος του μάρτυρα, δεν είναι το αρνητικό μέρος. Τόσα μπορούσε να βγάλει. Γι αυτό δεν του επιδεικνύει ούτε φωτογραφία.

Είδατε, επέδειξαν φωτογραφία και την έχουν συνημμένη και στους πιο άσχετους μάρτυρες. Σ’ αυτόν που αναγνωρίζει, δεν του επιδεικνύει φωτογραφία του Γιωτόπουλου, να τον προστατέψει και λίγο. Είδατε κι ένα άλλο σημείο στην κατάθεση. Έχει σημασία, γιατί αφού κρίνεται με την αρχή της ηθικής απόδειξης -και μερικά πράγματα πρέπει να τα προσέχετε- στην ίδια την ανακριτική κατάθεση, υπάρχει «η λέξη ‘ταυτίζεται’ το πρόσωπο αυτό με τον Σάββα Ξηρό, διαγράφεται λέξη μία και τίθεται ‘προσομοιάζει’›.

Προφανώς η λέξη πια δεν υπάρχει, διαγράφηκε. Αλλά καταλαβαίνετε, εγώ μπορώ να υποθέσω εδώ πέρα ότι και πάλι ο Ανακριτής προσπάθησε να προστατέψει τον μάρτυρα, του είπε «είσαι σίγουρος;› Γιατί ο Ανακριτής είχε την εικόνα του φακέλου στο κεφάλι του και ήξερε ότι ο Σάββας Ξηρός δεν μπορούσε τότε να σχετίζεται με τη 17Ν, που αυτός δεν το ήξερε. Καταλαβαίνετε πώς γίνονται τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, αναγιγνώσκονται τα έγγραφα. Πρώτον: Ιατροδικαστική Εκθεση νεκροψίας-νεκροτομίας του Μομφεράτου Νικολάου, εκδότη.

Νεκροψία λοιπόν:

«Δύο τραύματα εκ βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, κατά τα έξω τοιχώματα του αριστερού ημιθωρακίου ανώμαλου κυκλικού σχήματος, διαμέτρου 1-2 εκ., το μεν ένα στο ύψος του 8ου μεσοπλεύριου διαστήματος κατά τη μέση μασχαλιαία γραμμή και το άλλο στο ύψος του κάτω χείλους της πλευράς και 10ο μεσοπλεύριο διάστημα κατά την οπίσθια μασχαλιαία γραμμή. Τα χείλη των τραυμάτων τούτων εισέχουν, εμφανίζουν κυκλοτερή εκχυμωτική άλω και αποτελούν το μεν α’ πύλη εισόδου διαμπερούς τραύματος με πύλη εξόδου τραύμα ανώμαλου σχήματος κατά την έξω και οπίσθια επιφάνεια της βάσεως του δεξιού ημιθωρακίου.

Το τραύμα β’ αποτελεί την πύλη εισόδου τυφλού τραύματος ανευρισκόμενου του βλήματος στα μαλακά μόρια αμέσως κάτωθι του δέρματος, της έξω και οπίσθιας επιφάνειας της βάσεως του δεξιού ημιθωρακίου της πύλης εισόδου α’. Δύο τραύματα εκ βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος κατά την έξω επιφάνεια του κάτω τριτημορίου αριστερού βραχίονος, ανώμαλου κυκλικού σχήματος, αριστερού πάλι, διαμέτρου 1-2εκ. περίπου.

Τα χείλη των τραυμάτων τούτων εισέχουν, εμφανίζουν κυκλοτερή εκχυμωτική άλω, και αποτελούν την πύλη εισόδου διαμπερών τραυμάτων με πύλη εξόδου ανώμαλων κυκλικών σχημάτων στην έσω επιφάνεια του κάτω τριτημορίου του βραχίονος. Διά των διαμπερών τούτων τραυμάτων του βραχίονος, προεκλήθη συντριπτικό κάταγμα του βραχιονίου οστού κατά το κάτω τριτημόριο, σχηματισθέντων δύο τραυματικών πόρων.

Αυλακοειδές κατεφαπτόμενο τραύμα αριστεράς παραστερνικής χώρας απολήγον σε κυκλικό στο ύψος του δεύτερου μεσοπλεύριου διαστήματος με χείλη εκχυμωτικά, εισέχοντα, αποτελούν την πύλη εισόδου διαμπερούς τραύματος εκ βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος με έξοδο τραύμα ανωμάλου κυκλικού σχήματος, φωτ. 3-5, ολίγον κατωτέρω και έξω της θηλής του δεξιού μαστού. Μεταξύ των δύο τούτων τραυμάτων σχηματίζεται τραυματικός πόρος ο οποίος διέρχεται διά των μαλακών μορίων του προσθίου θωρακικού τοιχώματος.

Επιπόλαιο αυλακοειδές κατεφαπτόμενο τραύμα οπίσθιας επιφάνειας αριστερού ημιθωρακίου, κατωτέρω της κάτω γωνίας της αριστεράς ωμοπλάτης. Το τραύμα τούτο έχει μήκος 7 εκ. περίπου και σχήμα ισοσκελούς τριγώνου και βάση 1,2 εκ. περίπου προς τα έξω και την κορυφή προς τα έσω, με φορά εκ των άνω προς τα έξω και κάτω και έσω.

Νεκροτομή:

«Κεφάλι, μαλακά μόρια, οστά και εγκέφαλος χωρίς κάκωση ή αλλοίωση, στόμα λαιμός ελεύθερα, θώρακας, πνεύμονες, εκ των δύο τραυμάτων πυλών εισόδου της έξω επιφανείας του αριστερού ημιθωρακίου, αρχίζουν δύο τραυματικοί πόροι με φορά εκ των άνω και αριστερά προς τα κάτω και δεξιά και απολήγουν ο μεν ένας στο τραύμα της πύλης εξόδου και ο άλλος στο σημείο ανευρεύσεως του βλήματος.

Η πορεία του πόρου του αρχόμενου από το α’ τραύμα υπήρξε: τοίχωμα αριστερού ημιθωραίου - 8ο μεσοπλεύριο διάστημα – κάτω λοβός αριστερού πνεύμονος – αορτή – κάτω λοβός δεξιού πνεύμονος – δεξιό ημιδιάφραγμα – ήπαρ – δεξιό ημιδιάφραγμα – τοίχωμα δεξιού ημιθωρακίου και έξοδος.

Η πορεία του άλλου πόρου υπήρξε: τοίχωμα αριστερού ημιθωρακίου – 9η πλευρά και 10ο μεσοπλεύριο διάστημα – κάτω λοβός αριστερού πνεύμονος – 11ος θωρακικός σπόνδυλος – κάτω λοβός δεξιού πνεύμονος – τοίχωμα δεξιού ημιθωρακίου στα μαλακά μόρια του οποίου ανευρίσκεται το βλήμα υποδορρίως.

Οι πνεύμονες έξαιμοι. Ελεύθερο αίμα στα ημιθωράκια, καρδία αθυρωμάτωση αορτής και στεφανιαίων αρτηριών που είναι σκληρές. Εκτεταμένη ουλή οπισθίου τοιχώματος. Κοιλία γενικά, κηλίδωση άνω κοιλίας υπ’ ολίγου αίματος, διαμπερές τραύμα εκ πυροβόλου όπλου άνω επιφανείας ήπατος, με φορά εκ των αριστερών προς τα δεξιά. Σπλην χωρίς κάκωση, ο στόμαχος με χυλώδες περιεχόμενο, νεφροί χωρίς κάκωση, μικροκοκκειώδεις.

Παρατηρήσεις: Τα ενδύματα, παλτό, κουστούμι, εσώρουχα, παπούτσια, παρελήφθησαν από τη Δ.Ε.Υ. δι’ εξέτασιν ως και αίμα, τρίχες και το ανευρεθέν στο πτώμα βλήμα. Επισυνάπτονται πέντε φωτογραφίες του πτώματος, ελήφθη αίμα διά τοξικολογική εξέταση.

Η πορεία των τραυματικών πόρων είναι από αριστερά και άνω προς τα δεξιά και κάτω, έχουν δε προκληθεί δε εκ βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, τιθέντος εκ μικράς αποστάσεως. Αιτία θανάτου - συμπέρασμα: Πτώση σπλάχνων, θώρακος και κοιλίας διά βλήματος πυροβόλου όπλου.

Αθήνα 15/3/1985. Ο ιατροδικαστής›.

Επακολουθούν οι φωτογραφίες οι οποίες επεδείχθησαν και εργαστηριακή έκθεση τοξικολογικής εξέτασης αίματος. Ας δούμε το συμπέρασμα, δε μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα: «Το αίμα του πτώματος Μομφεράτου δεν περιέχει οινόπνευμα ή δηλητήριο που να ανήκει στις ομάδες δηλητηρίου που ερευνήθηκαν.

Η ιατροδικαστική έκθεση του Ρουσσέτη Παναγιώτη: Νεκροψία: «Πτωματικά φαινόμενα ανάλογα προς τον από του θανάτου παρελθόντα χρόνο. Τραχειόστομο, μέση, υπερομφάλιος, συνεραμμένη εγχειρηματική τομή, κολοστομία στην αριστερή μέση κοιλιακή χώρα, τρεις παροχετεύσεις δεξιά και αριστερά, στο αριστερό και δεξιό ημιθωράκιο χειρουργικές τομές κλειστής θωρακοτομής δι’ ενός ράμματος και εν πολλοίς συνεραμμένες.

Χειρουργικές τινές τομές στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού άκρου ποδός, αρτηριοφλεβώδης παράκαμψις και εν σχετική επουλώσει, πύλη εξόδου βολίδος πυροβόλου όπλου περί τον έξω σφυρό. Το άκρο έχει σχετική ρεβοποδία εκ παλαιού τραυματισμού (;) η δε κνήμη και ο μηρός είναι σχετικά ατροφικά. Χειρουργικές τομές, μία παρά το έσω σφυρό αριστερά και μία εγκάρσια στο άλλο τεταρτημόριο της άνω δεξιοκνημιαίας χώρας.

Εκχυμώσεις στον θώρακα, βελονυγμοί στα δύο άνω άκρα με περιφερικές εκχυμώσεις, εν πολλοίς εν σχετική απορροφήσει, εκχυμώσεις στη δεξιά μηριαία χώρα. Κάταγμα αριστερού βραχιονίου οστού.

1) Διαμπερές τραύμα αριστεράς ωμοβραχιονίου δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήτος, προκληθέν με πύλη εισόδου στη μεσότητα περίπου του δαλτοειδούς μυός, κυκλικό διαμέτρου 1,3 εκ. στα χείλη της οποίας είναι εν σχετική επουλώσει συνεπεία και της μακροχρονίου σχετικά χειρουργικής περιποιήσεως και νοσηλείας του θύματος και εξόδου τοιαύτην ανωμάλως κυκλικού σχήματος και μετά ανωμάλων εν σχετική επουλώσει χειλέων διαστάσεων δε 1Χ1,5 εκ. περίπου στο έξω τοίχωμα του μασχαλιαίου βόθου.

2) Διαμπερές τραύμα διαμέτρου 1-2 εκ. περίπου εκ βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος προκληθέν κυκλικώς στο άνω τριτημόριο του αριστερού πλαγίου του θώρακος και στη μέση μασχαλιαία γραμμή και δη στο ύψος του τέταρτου μεσοπλευρίου διαστήματος, έναντι ακριβώς ολίγον προς τα κάτω της πύλης εξόδου του υπ’ αριθμ. 1 διαμπερούς τραύματος του αριστερού βραχίονος, δηλαδή διά του αυτού βλήματος προκληθέν μετά την έξοδό του εκ του βραχίονος και στα χείλη του τραύματος αυτού εν σχετική επουλώσει.

3) Διαμπερές τραύμα διά βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήτος, προκληθέν ανωμάλως κυκλικού σχήματος με πύλη εισόδου αυτού στο άνω περίπου τεταρτημόριο της έσω επιφάνειας του αριστερού αντιβραχίονα, διαμέτρου 1,5 εκ. και εξόδου τοιαύτη των αυτών χαρακτήρων, εν σχετική επουλώσει, με τον της εισόδου 7 εκ. περίπου και έσω της πύλης εισόδου της βολίδος.

4) Ανωμάλως κυκλικού σχήματος εν σχετική επουλώσει διαμπερές τραύμα με πύλη εισόδου την αριστερά κατώτατη κοιλιακή χώρα, ύπερθεν του λαγονίου ακρολοφίας, διαμέτρου 1-3 εκ. περίπου. Το τραύμα τούτο προκλήθηκε από την έξοδο της βολίδος του διαμπερούς τραύματος αριστερού αντιβραχίου.

5) Ανωμάλως κυκλικού σχήματος τραύμα με εξέχοντα και εν σχετική επουλώσει ήδη χείλη περιοχής έξω σφυρού αριστερά.

6) 4 διαμπερή και ένα τυφλό τραύμα στην αριστερά πλάγια κοιλιακή χώρα με πορεία προς την οσφύ κατά σειρά από υποχόνδριο μέχρι και οσφυλαγονίου περιοχής, αποτελούντα πύλες εισόδου βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, σχεδόν κυκλικά και εν σχετική επουλώσει διαμέτρου 1,2-1,4 εκ. περίπου.

7) Τρία κυκλικά τραύματα στη δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα, αποτελούντα της πύλης εξόδου των υπ’ αριθμ. 6 διαμπερών τραυμάτων, κατά σειρά και άνω ευρισκόμενα εν σχετική επουλώσει και με χείλη ανώμαλα και σχετικώς εξέχοντα, διαμέτρου 1,5-1,3 περίπου.

8) Κυκλικό τραύμα διαμέτρου 1,3 εκ. περίπου, δεξιάς γλουτιαίας μετά χαρακτήρων της ως εκ πύλης εξόδου βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, προκληθέν και ευρισκόμενο εν επουλώσει.

Νεκροτομία:

Εκ της διανοίξεως απεδείχθησαν τα κάτωθι: Μαλακά μόρια – οστά άνευ κακώσεων, από τον εγκέφαλο και μετά της διατομής ουδέν το ίδιον μακροσκοπικώς. Στόμα-λαιμός ελεύθερα. Θώραξ, τοιχώματα, κοιλότης, αιμοθώραξ αριστερά, αιμορραγική διείχθηση 4ου και 7ου μεσοπλευρίων διαστημάτων. Κάταγμα 7ης και 8ης πλευρών αριστερού ημιθωρακίου. Τρώση αριστερού ημιδιαφράγματος εκ διελεύσεως βολίδος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος συρραφείσα.

Πνεύμονες, τρώση κάτω λοβού αριστερού πνεύμονος, λοβώδης πύκνωση του αριστερού κάτω λοβού. Το λοιπό παρέγχυμα αμφοτέρων των πνευμόνων σχετικά υπεραιμικό, καρδία, αγγεία μετά το συνήθες της ηλικίας αλλοιώσεων σχετικώς μαλακού ευφρήπτου μυοκαρδίου. Κοιλία, περιτοναϊκή κοιλότης, τα εκ της προμνησθείσης ερευνητικής εγχειρητικής διανοίξεως της κοιλίας.

Τελική αναστόμωσις, αριστερά κολοστομία παρά φύσιν έδρα, μεγαλοσπληνία, βάρος σπληνός 610 γρ., οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα. Πεπτικό σύστημα, λιπώδες ήπαρ με αιματώματα κεντρικών και δεξιών λοβών εκ διελεύσεως βολίδος πυροβόλου όπλου, των στομίων εξόδου και εσόδου συρραφέντων. Πολλαπλές συρραφές λεπτού εντέρου, μεσεντερίου, κατιόντος κώλου και σκωληκοειδούς αποφύσεως δι’ ελεύσεως βλημάτων.

Συνεραμμένο τρήμα εκ διελεύσεως βολίδος προσθίου τοιχώματος στομάχου και μη συνεραμμένου του οπισθίου τοιχώματος αυτού. Διέλευση βολίδος αιματώματα διά του πλείστου του παρεγχύματος του παγκρέατος, ουρογενητικό σύστημα, κάταγμα αριστερού ανωνύμου οστού λεκάνης, προκυστικό αιμάτωμα, πλήρης ασάφεια φλοιώδους μυελώδους ουσίας αμφοτέρων των νεφρών, εκφύλισις.

Πορεία τραυμάτων: Το υπ΄ αριθμ. 1 τραύμα αποτελεί την πύλη εισόδου διαμπερούς τραύματος του αριστερού βραχίονος διά βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήτος προκληθέντος, η πορεία του οποίου συνεχίζεται διά τραυματικού πόρου μέσω των μαλακών μορίων της περιοχής του βραχιονίου οστού εις το οποίο προκαλεί κάταγμα, εξέρχεται και τελευτά διά των μαλακών μορίων στην έξω επιφάνεια του μασχαλιαίου βόθου και αποτελεί και την πύλη εξόδου αυτού.

Επανεισέρχεται δε από την έσω επιφάνεια της μασχάλης στον θώρακα, στο ύψος του 4ου μεσοπλευρίου διαστήματος προς τα κάτω, έξω και πρόσω, διά του κάτω λοβού του αριστερού πνεύμονος, διαφράγματος, στομάχου, εντερικών ελίκων, προφανώς σκωληκοειδούς αποφύσεως ελάσσονος πυέλου και τελευτά στο υπ’ αρ. 8 τραύμα του δεξιού γλουτού και αποτελεί και την πύλη εξόδου του διαμπερούς τούτου τραύματος, δηλαδή είσοδο από αριστερό ημιβραχιόνιο διά του βραχίονος, θώρακος, κοιλίας, λεκάνης, δεξιού γλουτού, έξοδος.

Το υπ’ αριθμ. 3 διαμπερές τραύμα του αριστερού αντιβραχίου, άρχεται εκ της πύλης εισόδου αυτού και διά τραυμάτων πόρου, φερομένου διά μέσω των μαλακών μορίων της έσω επιφανείας του αντιβραχίου, τελευτά εις την πύλιν εξόδου αυτού και από εκεί διά της αυτής βολίδος συνεχίζεται δι εισόδου της στην αριστερά κατωτάτη πλαγία κοιλιακή περιοχή, ύπερθεν της λαγονίου ακρολοφίας ως προανεφέρθη, όπου άρχεται νέος τραυματικός πόρος με πύλη εισόδου του υπ’ αριθμ. 4 τραύματος και διά τραυματικού πόρου διά μέσω του αριστερού ανωνύμου οστού της λεκάνης, μαλακών ορίων του έξω τριτημορίου του αριστερού μηρού, έξω τμήματος της αριστεράς, μαλακών μορίων της αριστεράς κνήμης και διά του ταρσού, τελευτά στο υπ’ αρ. 5 τραύμα που αποτελεί και την πύλη εξόδου αυτού.

Η πορεία των τριών διαμπερών και ενός τυφλού τραύματος της αριστεράς πλαγίας κοιλιακής χώρας διά τραυματικών πόρων ποικίλλως φερομένων διαμέσου κοιλιακών σπλάχνων, εντέρων και οργάνων, τελευτά στις πύλες εξόδου αυτών στην τελευταία πλαγία κοιλιακή χώρα. Μια βολή ανευρέθη εντός του κήτους της κοιλίας υπό των χειρουργών, ως επληροφορήθην αρμοδίως.

Συζήτησις: οι χαρακτήρες των τραυμάτων, το είδος αυτών, η θέσις και η πορεία αυτών εντός του σώματος του θύματος, στα εν γένει νεκροψιακά και νεκροτομικά ευρήματα γενικώς, τα είδη των τρωθέντων σπλάχνων, οι διάμετροι των πυλών εισόδου και εξόδου των τραυμάτων, πείθουν ημάς ότι:

1) Το θύμα εβλήθη δι’ επτά βλημάτων πυροβόλου όπλου που προκάλεσαν σ’ αυτό έξι διαμπερή τραύματα, άρα το θύμα εβλήθη εκ ποικίλλων κατευθύνσεων και αποστάσεων, κειμένης εντός της ζώνης διαρρήξεως εξ αριστερών προς τα δεξιά.

Παρατηρήσεις: Επισυνάπτονται εν τη παρούση 4 φωτογραφίες του θύματος. Συμπέρασμα: Ως συνάγεται εκ των ευρημάτων της διενεργηθείσης νεκροψίας και νεκροτομίας, ο θάνατος του εξετασθέντος ατόμου επήλθε συνεπεία των πολλαπλών τραυμάτων διαμπερών και τυφλού θώρακος κοιλίας και αριστερού κάτω άκρου προκληθέντων δια βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος και βληθέντων εξ αποστάσεως κειμένης εντός της ζώνης διαρρήξεως με φορά εξ αριστερών προς τα δεξιά εκ ποικίλων δε κατευθύνσεων, επακόλουθος ανεπάρκεια πολλών ζωτικών οργάνων του σώματος. ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο ιατροδικαστής›.

Επακολουθούν φωτογραφίες οι οποίες επεδείχθησαν, του θύματος. Παρακαλείται ο κ. συνάδελφος να αναγνώσει και την άλλη Έκθεση.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 1985, ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 20.30. Εμείς, ο Αστυνόμος Α΄ Σαγόνας Βασίλειος παρουσία και του αστυνόμου Α΄ Κοτσίρη Παναγιώτη, πήγαμε στη διασταύρωση των οδών Τσακάλωφ – Βουκουρεστίου, 3ο Αστυνομικό Τμήμα Τάξης, όπου την 19:10 περίπου ώρα έλαβε χώρα θανάσιμος τραυματισμός δια πυροβόλων όπλων κατόπιν ενέδρας από άγνωστους δράστες, του εκδότη της Εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› Μομφεράτου Νικολάου του Γεωργίου και της Ελένης, γεννηθέντος το ’24 στην Αθήνα, κατοίκου στη ζωή επί της οδού Ηροδότου αριθμός 31, Κολωνάκι, ως και βαρύτατος τραυματισμός του οδηγού του Ρουσσέτη Παναγιώτη του Κωνσταντίνου και της Αλεξάνδρας, γεννηθέντος το ’40 στην Αμφιτρίτη Θηβών, κατοίκου στη ζωή Αθηνών οδού Μυκάλης 36 για να ενεργήσουμε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώσαμε το εξής:

1. Η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής. Η οδός Τσακάλωφ που άρχεται από την πλατεία Κολωνακίου και εξικνείται στην οδό Λυκαβηττού, στο πίσω μέρος του ιερού ναού του Αγίου Διονυσίου. Η οδός αυτή είναι ευθεία, ασφαλτοστρωμένη, μιας κατευθύνσεως και μετά τα υπ’ αριθμόν 28-29 Α οικοδομικά κτίρια αυτής τέμνεται καθέτως από την οδό Βουκουρεστίου.

Η οδός Τσακάλωφ έχει κατεύθυνση από την πλατεία Κολωνακίου προς τον ¶γιο Διονύσιο. Η οδός Βουκουρεστίου είναι επίσης μια κατεύθυνση και οδηγεί από τη πλευρά του λόφου Λυκαβηττού προς το κέντρο της πόλης, Σκουφά, Σόλωνος, Ακαδημίας.

Το πλάτος του οδοστρώματος της οδού Τσακάλωφ στο σημείο της εγκληματικής ενέργειας, είναι 4,5 μ. Το αριστερό πλάτος του δρόμου είναι 80 εκατ. του μέτρου, το δε δεξιό 1,20 μ. περίπου 2, κατάσταση χώρου εγκληματικής ενέργειας.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του Μομφεράτου Νικολάου, όπως και ο βαρύτατος τραυματισμός του οδηγού του Ρουσσέτη Παναγιώτη από τις αφηγήσεις των εις τον τόπο ευρεθέντων ατόμων, έλαβαν χώρα υπό τις εξής συνθήκες:

Ο Μομφεράτος επέβαινε του υπ’ αριθμόν ΖΚ1816 ΙΧ αυτοκινήτου MERCEDES, ιδιοκτησίας Εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› με οδηγό τον Ρουσσέτη Παναγιώτη και κατευθύνοντο μέσω της οδού Τσακάλωφ προς τα γραφεία της Εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› προερχόμενοι από την οδό Ηροδότου αριθμός 31, όπου διέμενε ο Μομφεράτος.

Ο Μομφεράτος καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα ακριβώς πίσω από τη θέση του οδηγού. Όταν το αυτοκίνητο εκινήθη στην οδό Τσακάλωφ και ευρίσκετο 4-5 μέτρα περίπου προ της διασταύρωσης της οδού αυτής με τη Βουκουρεστίου, υποχρεώθηκε από το υπ’ αριθμόν ΥΜ5719 Ι.Χ. αυτοκίνητο FIAT 128, το οποίο του έκοψε τον δρόμο να σταματήσει και κατέβηκαν από αυτό 2 τουλάχιστον άτομα, τα οποία αφού πλησίασαν το αυτοκίνητο MERCEDES έλαβαν θέση πλησίον των αριστερών φτερών του αυτοκινήτου και από μικρή απόσταση πυροβόλησε επανειλημμένα κατά του οδηγού Ρουσσέτη και του Μομφεράτου.

Το αυτοκίνητο MERCEDES μετά την εγκληματική πράξη κινήθηκε ακυβέρνητο στην πορεία του, επειδή πιθανόν ο οδηγός δεν είχε προλάβει να σηκώσει το χειρόφρενο και υπέπεσε στην προθήκη του καταστήματος του ζαχαροπλαστείου «GOODIVA› που ευρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τσακάλωφ, Βουκουρεστίου, έναντι του σημείου της εγκληματικής πράξης κινούμενο 12 μ. περίπου.

Μετά την πρόσκρουσή του στην ανωτέρω προθήκη την οποία κατέστρεψε, σταμάτησε. Οι δράστες συνέχισαν να πυροβολούν κατά των θυμάτων καθ’ όλη τη διαδρομή του αυτοκινήτου μέχρι την πρόσκρουσή του στο ανωτέρω κατάστημα και μετά την πράξη τους επιβιβάστηκαν του δικού τους FIAT αυτοκινήτου και κινήθηκαν στην οδό Τσακάλωφ προς τον ¶γιο Διονύσιο όπου και εξαφανίστηκαν.

Σημειώνεται ότι στη διασταύρωση των οδών Τσακάλωφ – Βουκουρεστίου υφίστανται τα εξής καταστήματα: στην οδό Τσακάλωφ ακριβώς στην ανωτέρω διασταύρωση και αμέσως αριστερά του χώρου εγκληματικής ενέργειας ευρίσκονται δύο παράθυρα του καταστήματος μόνο το οποίο είναι υπόγειο από την πλευρά της οδού ΤΣακάλωφ και ισόγειο από την οδό Βουκουρεστίου 50.

Αμέσως δεξιά του χώρου της εγκληματικής ενέργειας και ακριβώς στην διασταύρωση ευρίσκεται φαρμακείο το οποίο είναι υπερυψωμένο από την πλευρά της οδού Τσακάλωφ και ισόγειο από την οδό Βουκουρεστίου.

Διαγωνίως έναντι του χώρου εγκληματικής ενέργειας και αμέσως δεξιά μετά την διασταύρωση προς την οδό Τσακάλωφ, ευρίσκεται ισόγειο κατάστημα υποδημάτων με την επωνυμία «Kialpat› , αμέσως αριστερά μετά την διασταύρωση, ευρίσκεται κατάστημα Ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία «GOODIVA›, το οποίο είναι υπόγειο από την οδό Τσακάλωφ και ισόγειο από την οδό Βουκουρεστίου. Στο κατάστημα αυτό επέπεσε το αυτοκίνητο MERCEDES των θυμάτων, αμέσως μετά την εγκληματική ενέργεια.

Τρίτο. Διερεύνηση του χώρου εγκληματικής πράξεως, ευρήματα, ίχνη, πειστήρια. Το αυτοκίνητο MERCEDES και ο χώρος γύρω απ’ αυτό, διερευνήθηκε επισταμένως για ανεύρεση ιχνών και πειστηρίων. Το κρύσταλλο της θύρας του οδηγού ήταν σπασμένο, τεμάχια δε αυτού ευρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και του οδοστρώματος.

Στο κάθισμα του οδηγού υπήρχαν δυο οπές εισόδου βολίδων. Η μια στο κάτω μέρος της ράχης του καθίσματος του οδηγού, και η άλλη, στη βάση του. Στη ράχη του καθίσματος ευρέθη μια βολίδα 0.45 ίντσες. Η άλλη βολίδα που χτύπησε στη βάση του καθίσματος, την διαπέρασε και βρέθηκε στο δάπεδο.

Το κρύσταλλο της οπισθίας αριστεράς πόρτας ήταν ανοιχτό. Το δε τριγωνικό κρύσταλλο αυτής σπασμένο και τεμάχια αυτού εντός του αυτοκινήτου και στο οδόστρωμα. Στη ράχη του πίσω καθίσματος και στην θέση πίσω από τον οδηγό που καθόταν ο Μομφεράτος, υπήρχαν πέντε οπές. Κατά την αφαίρεση της ράχης του καθίσματος, ευρέθηκαν σ’ αυτή τρεις βολίδες, 45 εκατοστών της ίντσας και τεμάχιο περιβλήματος βολίδας ίδιου διαμετρήματος.

Στο μεταλλικό έλασμα πίσω από την ράχη του πίσω καθίσματος υπήρχαν τρεις οπές από βολίδες πυροβόλου όπλου. Οι δυο απ’ αυτές ήταν διαμπερείς και μετά από όση ήταν δυνατή έρευνα βρέθηκε μια βολίδα 0,45 ίντσες πίσω από το έλασμα, όπου είναι τοποθετημένο το ντεπόζιτο της βενζίνης. Συνολικά από το εσωτερικό του αυτοκινήτου χώρο και του γύρω απ’ αυτό οδοστρώματος ευρέθηκαν, 11 κάλυκες των 0,45 της ίντσας, ένας κάλυκας των 7,65 χιλιοστών ως και δυο βολίδες των 0,45 mm της ίντσας. Επίσης στο σημείο της εγκληματικής ενέργειας ευρέθηκαν, τρία αντίτυπα της προκήρυξης της επαναστατικής οργάνωσης 17Ν, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη της δολοφονίας. Κάθε αντίτυπο συνίστατο από τέσσερις σελίδες. Το κείμενο αρχίζει με τις φράσεις: «να χτυπήσουμε τους φασίστες πράκτορες της CIA στο χώρο του Τύπου, που κοροϊδεύουν, δηλητηριάζουν και εξαπατούν καθημερινά τον ελληνικό λαό.› Και καταλήγει με τις φράσεις: ? «να ξεσκεπάσουμε και να χτυπήσουμε τους πράκτορες της CIA και των μπάτσων μέσα στον Τύπο. Για αντιλαϊκή εξουσία και σοσιαλισμό. Ο αγώνας συνεχίζεται. Επαναστατική Οργάνωση 17Ν.›

Τέταρτο. Επικρατούσα κατάσταση εξ απόψεως φωτισμού, κυκλοφορίας, καιρικών συνθηκών κλπ.

Οι καιρικές συνθήκες κατά τον χρόνο διάπραξης της εγκληματικής ενέργειας ήταν καλές και η κυκλοφορία των πεζών ήταν αραιά. Η κίνηση των οχημάτων πυκνή και διακόπηκε κατά τον χρόνο της εγκληματικής ενέργειας, λόγω του αποκλεισμού της οδού από το όχημα των δραστών, που στάθμευσε στην διασταύρωση των οδών Τσακάλωφ – Βουκουρεστίου, αλλά και λόγω του αιφνιδιασμού και της συγχύσεως που επεκράτησε στους οδηγούς. Ο φωτισμός στο σημείο ήταν επαρκής, από τα υπάρχοντα φώτα του δήμου και των γύρω καταστημάτων.

Πέμπτο. Περισυλλογή ευρημάτων και λοιπές ενέργειες. Μετά την ενέργεια αυτοψίας, ελήφθησαν φωτογραφίες του χώρου από διάφορες πλευρές. Όλα τα ανευρεθέντα και περισυλλεγέντα ανωτέρω πειστήρια, συσκευασθέντα κατάλληλα, θα αποσταλούν με σχετική αναφορά στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για λεπτομερέστερη εξέταση, ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων, παραβολή τούτων κλπ, αφού τεθούν δια του σκοπού αυτού ειδικά ερωτήματα.

Επίσης στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα αποσταλούν και οι ανευρεθείσες προκηρύξεις της Οργάνωσης της 17Ν, για την εργαστηριακή ως και την γραφολογική εξέταση – σύγκριση, από ειδικό πραγματογνώμονα μετά των σχετικών ερωτημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι τόσον ο χώρος, όπου διαπράχθηκε η εγκληματική ενέργεια, όσο και ο γύρω απ’ αυτόν χώρος, διερευνήθηκαν σπιθαμή προς σπιθαμή, προς αναζήτηση πειστηρίων, ιχνών ή άλλων διαγνωστικών σημείων.

Παράλληλα οι ανωτέρω χώροι διερευνήθηκαν και από ειδικά συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η αυτοψία άρχισε την 20:00 της 21/2/85, περατώθηκε την 23:00 ώρα της αυτής, η δε σύνταξη της παρούσης την 09:00 ώρα της 22 κλπ. Αναγνώστηκε, ο ανακριτικός υπάλληλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επίσης οι φωτογραφίες οι οποίες επιδείχθηκαν σε όλους, νομίζω ότι σας τις παραδώσαμε και το δημοσίευμα που φέρατε και το χθεσινό δημοσίευμα, αναγνώσθηκαν τότε, εκείνα τα έχουμε καταχωρήσει βέβαια. Έχω σημειώσει ότι έχουν αναγνωσθεί και τα δυο και ότι άλλο έχετε για ανάγνωση παρακαλώ πάρα πολύ. Να τελειώσουμε πρώτα την ανάγνωση των εντός της δικογραφίας και μετά έχετε το λόγο ότι θέλετε.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να διαβάσετε του κ. Καλατζή.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Το από 26 Φεβρουαρίου 1995 είναι έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Εργαστηρίου. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής – Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Τμήμα 1 με τα 439, 440, 442 Φ 656 κλπ έγγραφα, απέστειλε 11 κάλυκες 0.45 ίντσας, ένα κάλυκα 7.65 m.m., 2 βολίδες καλ. 0.45 που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που δολοφονήθηκε ο Μομφεράτος Νικόλαος και τραυματίστηκε ο οδηγός του Ρουσσέτης Παναγιώτης, μια βολίδα καλ. 0.45, που βρέθηκε στο σώμα του πρώτου και 2 βολίδες καλ. 0.45 που βρέθηκαν στο σώμα του δευτέρου και ζήτησαν να εξετάσουν στα εργαστήρια τις βολίδες και τους κάλυκες, για να διαπιστώσουμε το όπλο από το οποίο προέρχονται και σχετίζονται με τα πειστήρια άλλων δολοφονιών που έχουμε στα αρχεία μας.

Ο υπογραφόμενος αστυνόμος Β΄ Δημήτριος Καλατζής, έκανε την σχετική διερεύνηση του αυτοκινήτου των ανωτέρω πυροβοληθέντων, ενήργησε τις εξετάσεις των ευρεθέντων καλύκων – βολίδων και τις συγκρίσεις των ιχνών του, με τα πειστήρια των άλλων δολοφονιών που έχουμε στα εργαστήρια και εκθέτουμε τα εξής:

Ι. Διερεύνηση του αυτοκινήτου.

Α) Στο κάθισμα του οδηγού υπήρχαν δυο οπές εισόδου βολίδων. Η μια στο κάτω της ράχης του καθίσματος και η άλλη στη βάση του. Στη ράχη του καθίσματος βρέθηκε μια βολίδα 0.45 της ίντσας. Η άλλη βολίδα που χτύπησε τη βάση του καθίσματος, την διαπέρασε και βρέθηκε στο δάπεδο. Οι δυο βολίδες αυτές είναι εκείνες που αναφέρονται στα 439 6565 από 22.2.85 έγγραφο, σαν ευρεθείσες στο χώρο της δολοφονίας. Για διάκρισή τους σημάνθηκαν τα στοιχεία Κ.Ο δηλαδή κάθισμα οδηγού και τον αριθμό της υποθέσεως 1020. Η πορεία των βολίδων μέσα στο κάθισμα δείχνει το σημείο πυροβολισμού τους, που είναι το παράθυρο της πόρτας του οδηγού του οποίου το κρύσταλλο ήταν σπασμένο.

Β) Στη ράχη του πίσω καθίσματος και στη θέση πίσω από τον οδηγό όπου καθόταν ο Μομφεράτος, υπήρχαν 5 οπές. Για την αφαίρεση της δράσης του καθίσματος βρέθηκαν σ’ αυτή τρεις βολίδες καλ. 0.45 της ίντσας και τεμάχιο περιβλήματος βολίδας ιδίου διαμετρήματος. Στο μεταλλικό έλασμα πίσω από την ράχη του πίσω καθίσματος, υπήρχαν 3 οπές από βολίδες πυροβόλου όπλου. Οι δυο απ’ αυτές, λόγω ανοίγματος πρέπει να ήταν διαμπερείς. Δηλαδή να επέτρεψαν στις βολίδες να διαπεράσουν το έλασμα και να μπουν στο χώρο πίσω από το έλασμα, όπου είναι τοποθετημένο το ντεπόζιτο της βενζίνης. Από μικρό άνοιγμα στο έλασμα, ερευνήθηκε ο χώρος αυτός, όσο ήταν δυνατόν και βρέθηκε μια βολίδα 0.45. Οι ανωτέρω βολίδες για διάκρισή τους σημάνθηκαν με τα στοιχεία ΠΚ, δηλαδή πίσω κάθισμα και τον αριθμό της υποθέσεως 1020.

Από την πορεία των βολίδων στην ράχη του πίσω καθίσματος και των ιχνών στο μεταλλικό έλασμα, προσδιορίστηκε η προέλευσή τους μέσα από το παράθυρο της πόρτας, πίσω από εκείνη του οδηγού, της οποίας το κρύσταλλο βρέθηκε κατεβασμένο και άθικτο και μέσα από το τριγωνικό κρύσταλλο της ίδιας πόρτας που βρέθηκε σπασμένο.

Γ) Οι βολίδες που βρέθηκαν στο σώμα του οδηγού και είναι καλ.0.45 της ίντσας για διάκρισή τους σημάνθηκαν με τα στοιχεία Σ.Ρ. (σώμα Ρουσσέτη) και τον αριθμό της υποθέσεως 1020.

Δ) Η βολίδα που βρέθηκε στο σώμα του Μομφεράτου για διάκρισή της, σημάνθηκε με τα στοιχεία Σ.Μ. (σώμα Μομφεράτου) και τον αριθμό της υποθέσεως 1020.