Πολιτιστικά
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 10:13

Σινεμά: Μάγοι, ντοκιμαντέρ, Μόργκαν Φρίμαν, Γουίλ Σμιθ και υιός

Πέντε καινούργιες ενδιαφέρουσες ταινίες και μια βραβευμένη επανέκδοση, απαρτίζουν το νέο, πλούσιο κινηματογραφικό μενού.

Οπτικές ψευδαισθήσεις με καταιγιστική δράση μαζί με μια φουτουριστική περιπέτεια για το μέλλον της Γης, μια γαλλική κωμωδία, μια τρισδιάστατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, ένα πολυβραβευμένο δράμα και μια επιτυχημένη μεταφορά  λογοτεχνικού κειμένου στη μεγάλη οθόνη, βραβευμένη στις Κάννες πριν από 53 χρόνια, απαρτίζουν το νέο, πλούσιο κινηματογραφικό μενού.

«Η συμμορία των μάγων»

Το θρίλερ του γάλλου σκηνοθέτη Λουί Λετεριέ («Hulk», «Τιτανομαχία») είναι ένα εντυπωσιακό κράμα οπτικών ψευδαισθήσεων και καταιγιστικής δράσης, με εκπληκτικά εφέ και τη δυνατή μουσική των Κέμικαλ Μπράδερς.
Με τους Μόργκαν Φρίμαν, Ντέιβ Φράνκο, Ίσλα Φίσερ, Μαρκ Ράφαλο, Γούντι Χάρελσον, Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μάικλ Κέιν, Μέλανι Λοράν και Ελίας Κοτέας, μία συμμορία μάγων συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς καταφέρνει να συναρπάζει τους θεατές, ληστεύοντας τα καλύτερα φυλασσόμενα χρηματοκιβώτια του κόσμου με τη χρήση απίστευτων τεχνολογικών τρικ, παίζοντας με τη δύναμη της φαντασίας και του μυαλού, αλλά και με τα νεύρα των διωκτικών αρχών.

«After Earth»

Ο ινδοαμερικανός σκηνοθέτης Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, ο οποίος, μετά την αξιομνημόνευτη «Έκτη αίσθηση», ακολούθησε μία καθοδική πορεία με τις επόμενες δημιουργίες του, επιστρέφει με μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει αυτήν την ταινία σαν «ένα ντοκιμαντέρ για το μέλλον της Γης».

Ο Γουίλ Σμιθ και ο πραγματικός του γιος, Τζέιντεν Σμιθ, πλαισιωμένοι από τους Ιζαμπέλ Φέρμαν και Ζόι Κράβιτζ, μας μεταφέρουν στο 2066, σε έναν καινούργιο πλανήτη, όπου αναγκάστηκαν να μετοικήσουν οι κάτοικοι της Γης. Μετά τη μακρόχρονη απουσία του για μία αποστολή, ένας στρατιώτης προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον 13άχρονο γιο του. Όμως, κάνοντας μία βόλτα με το διαστημόπλοιό τους, συντρίβονται στην αφιλόξενη και εχθρική πια Γη. Προσπαθώντας να σώσει τον πατέρα του, ο μικρός έρχεται αντιμέτωπος με νέα εξελιγμένα είδη του πρώην πλανήτη μας και με ένα σκληρό εξωγήινο τέρας.

«Ο φοιτητής»

Η πρώτη ταινία του αργεντινού σκηνοθέτη Σαντιάγο Μίτρε – με τους Εστέμπαν Λαμότε και Ρομίνα Πάουλα - διερευνά τα στοιχεία που μπορούν να ανεβάσουν κάποιον στην ιεραρχία της πολιτικής σκηνής.
Σε αυτό το δράμα, που έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ, ένας νέος φοιτητής πολιτικοποιείται σχεδόν αμέσως σε μία από τις αριστερές οργανώσεις του πανεπιστημίου του. Μόνο που τα κίνητρά του είναι περισσότερο ερωτικά…

«Γλυκά μας λάθη»

Η γαλλική κωμωδία της Νοεμί Λβόβσκι - με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους Σαμίρ Γκουεσμί και Τζούντιθ Τσέμλα στο πλάι της - απέσπασε το Βραβείο Ένωσης Συγγραφέων και Σεναριογράφων στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών 2012 και ήταν υποψήφια για 13 βραβεία Σεζάρ. Η ηρωίδα της ταινίας, προδομένη από τον σύζυγο της που την εγκαταλείπει για μία άλλη γυναίκα μετά από 25 χρόνια, ταξιδεύει στο παρελθόν, όπου ξαναζεί την ιστορία τους από την αρχή. Θα προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία στις ζωές τους ή θα τον ερωτευτεί ξανά, παρόλο που ξέρει τι θα συμβεί;

«Epic /  Το μυστικό βασίλειο του δάσους»

Οι δημιουργοί των ταινιών «Ρίο» και «H Εποχή των Παγετώνων» και ο -βραβευμένος με Όσκαρ - σκηνοθέτης Κρις Ουέτζ, επιστρέφουν με μία τρισδιάστατη οικογενειακή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, με τις φωνές των Μπιγιονσέ, Αμάντα Σέιφριντ, Κόλιν Φάρελ και Τζος Χάτσερσον.
Σε ένα μυστικό σύμπαν, όπου οι δυνάμεις του καλού μάχονται με εκείνες του κακού προκειμένου να προστατέψουν τη φύση, ένα κορίτσι θα συμμαχήσει με μερικά μοναδικά και αστεία πλάσματα, για να μπορέσει να σώσει τον κόσμο.

«Η κυρία με το σκυλάκι»

Η ασπρόμαυρη ταινία του πολυβραβευμένου σοβιετικού σκηνοθέτη Γιοσίφ Κέιφιτς  θεωρείται η πιο επιτυχημένη μεταφορά  λογοτεχνικού κειμένου στην οθόνη και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1960. Βασισμένη στο ομώνυμο κλασσικό διήγημα του Άντον Τσέχοφ, η ταινία – με τους Ίγια Σαβίνα και Αλεξέι Μπατάλοφ - έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή του και σκιαγραφεί τη δύναμη του έρωτα, ο οποίος σπάει τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά, ταυτόχρονα, παγιδεύεται σε αυτά και γίνεται αδιέξοδος και καταδικασμένος.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]