Περιβάλλον
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 00:23

Προϊστορική σαύρα πήρε το όνομα... Τζιμ Μόρισον

«I am the Lizard King, I can do anything» («είμαι ο βασιλιάς των σαυρών, μπορώ να κάνω οτιδήποτε»), έλεγε ο θρυλικός Τζιμ Μόρισον στο Celebration of the Lizard.

«I am the Lizard King, I can do anything» («είμαι ο βασιλιάς των σαυρών, μπορώ να κάνω οτιδήποτε»), έλεγε ο θρυλικός Τζιμ Μόρισον στο Celebration of the Lizard και θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του, επιστήμονες έδωσαν το όνομά του σε μια τεράστια σαύρα που ζούσε στη νοτιοανατολική Ασία πριν από 36 εκ. έως 40 εκ. χρόνια.

«Ανακαλύψαμε μια βασιλική σαύρα και εκείνος ήταν ο βασιλιάς των σαυρών, συνεπώς της ταιριάζει το όνομα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο παλαιοντολόγος Τζέισον Χεντ από το πανεπιστήμιο Νεμπράσκα-Λίνκολν, μέλος της ομάδας που περιγράφει το προϊστορικό ερπετό στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B και οπαδός του αμερικανικού συγκροτήματος.

Τα απολιθώματα της αρχαίας σαύρας ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1970, αλλά όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έμειναν ξεχασμένα σε κάποιο μουσείο για να μελετηθούν τελικά μετά από σχεδόν μισό αιώνα.

Η Barbaturex morrisoni (Γενειοφόρος Βασιλιάς Μόρισον), η μεγαλύτερη φυτοφάγος σαύρα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, είχε μήκος περίπου 1,8 μέτρων και ζύγιζε σχεδόν 30 κιλά. «Το μεγάλο μέγεθος του Βασιλιά των Σαυρών οπωσδήποτε τον προστάτευε από πολλούς θηρευτές», εξηγεί ο Χεντ. «Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι τα σαρκοφάγα θηλαστικά της εποχής τον κυνηγούσαν».

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο «βασιλιάς» αναπτύχθηκε τόσο παρά τον ανταγωνισμό με τα φυτοφάγα θηλαστικά και την απειλή των σαρκοφάγων. Όπως λέει ο Χεντ, άλλες μεγάλες σαύρες συμπεριλαμβανομένου του Δράκου του Κομόντο, είναι σαρκοφάγοι.

Εξάλλου, οι σαύρες είναι ψυχρόαιμα ζώα και εξαρτώνται από τη θερμότητα του περιβάλλοντος, η οποία ανεβάζει τη θερμοκρασία τους κάνοντάς τις πιο δραστήριες και βοηθώντας τις να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σήμερα είναι κατά περίπου 2,5 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με πριν από 40 εκ. χρόνια, η κλιματική αλλαγή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερα ερπετά.