Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 07:21

Χερσαίες δυνάμεις εισβάλουν στο Ιράκ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων, μετρά ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Δώδεκα Βρετανοί και τέσσερις Αμερικανοί κομάντος, σκοτώθηκαν στη συντριβή ελικοπτέρου στο Κουβέϊτ, του τρίτου από την έναρξη των επιχειρήσεων. Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής, ενώ τον θάνατο των στρατιωτών, επιβεβαίωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» συνεχίστηκε τη νύχτα με νέους βομβαρδισμούς της Βαγδάτης και εισβολή των χερσαίων αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Νότιο Ιράκ, όπου συνεχίζεται έως αυτήν την ώρα η επέλασή τους.

Τα ξημερώματα, πολύ ισχυρές εκρήξεις που προέρχονται από την κατεύθυνση του λιμανιού της Βασόρας, στο Νότιο Ιράκ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονται στο Κουβέϊτ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την ιρακινή πόλη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ότι συγκλονίζεται από εκρήξεις η πόλη της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, λίγο έξω από τη ζώνη που ελέγχουν οι Κούρδοι και περίπου 100 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ, ήχησαν οι σειρήνες στη Βαγδάτη για να ακολουθήσουν καταιγιστικοί βομβαρδισμοί κυβερνητικών κτιρίων, τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Βόμβες έπληξαν και το σπίτι του Ιρακινού ηγέτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί πεζοναύτες και βρετανικές δυνάμεις με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων, εισέβαλαν στο Νότιο Ιράκ και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέϊτ, κατέλαβαν την πόλη Ουμ Κασρ, νοτίως της Βασόρας, αλλά και θέσεις στρατηγικής σημασίας για τη διακίνηση του πετρελαίου.

Ακόμη δύο αμερικανικά ελικόπτερα συνετρίβησαν στο Κουβέϊτ, το ένα καταστράφηκε από τα αμερικανικά μαχητικά, για να μην πέσει στα χέρια των Ιρακινών, ενώ οι Ιρακινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ακόμη ένα ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι.

Πηγές από τις βρετανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι βρετανικά υποβρύχια, εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ, εναντίον στόχων στη Βαγδάτη. Επίσης, τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν.

Σε γραπτή του δήλωση την οποία μετέδωσε σήμερα ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σαντάμ Χουσεΐν φαίρεται να καταριέται τους εχθρούς και να δηλώνει ότι ο Θεός θα βοηθήσει το Ιράκ να αντέξει την εισβολή που ξεκίνησε από το Κουβέϊτ.

«Επίκειται μεγαλύτερη επίθεση»

Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι η μεγαλύτερη επίθεση επίκειται και κάλεσε τους Ιρακινούς στρατιώτες να μην υπακούσουν σε διαταγές του καθεστώτος για χρήση χημικών όπλων.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αμίρ Ρασίντ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Ράμσφελντ, πως τα ιρακινά στρατεύματα ανατίναξαν πετρελαιοπηγές κοντά στη Βασόρα.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Μαζικές αντιπολεμικές διδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία του βρετανικού κοινοβουλίου στο Λονδίνο, όπου η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις, ενώ οι Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους και άλλων πόλεων της χώρας.

Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη, τη Βενετία, το Μιλάνο και τη Φλωρεντία, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη, την Κοπεγχάγη, το Τόκυο, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϋ.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στον αραβικό κόσμο, και συγκεκριμένα το Κάϊρο, τη Βηρυτό, το Ισλαμαμπάντ, το Ραμπάτ, τη Δαμασκό και τη Ράφα της Δυτικής Οχθης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, ξένοι στην πλειονότητά τους, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, όπου πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση, εναντίον της επίθεσης στο Ιράκ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η θέση των 15 της Ε.Ε.

Από τις Βρυξέλλες, οι 15 Ευρωπαίοι, σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο παρουσίασε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κώστας Σημίτης, τονίζουν ότι είναι προσηλωμένοι στη δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, τον πλήρη αφοπλισμό του ιρακινού οπλοστασίου και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ιρακινού λαού, καθώς και των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.

Στο ίδιο ανακοινωθέν οι 15 επισημαίνουν ότι ο ΟΗΕ, πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αλλά και μετά από αυτές και το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει εντολή στον Οργανισμό να κινητοποιηθεί, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της σύγκρουσης.

Επίσης, υπογραμμίζουν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις υπόλοιπες χώρες, που θα υποστούν τις συνέπειες της σύγκρουσης. Οι 15 καλούν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής των συγκρούσεων, να απόσχουν από ενέργειες, που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη αστάθεια.

Ο κ. Σημίτης δήλωσε, ότι, οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν χθες. Γι αυτό, όπως είπε, έπρεπε να δούμε προς άλλη κατεύθυνση. Δεν συζητήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Διαπιστώσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σήμερα, θα συνέλθει εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ρομάνο Πρόντι, για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ. Ηδη είναι διαθέσιμα 21 εκατ. ευρώ, για άμεση χρήση, ενώ όπως είπε ο κ. Πρόντι, υπάρχει περιθώριο να αντληθούν επιπλέον πόροι, από το αποθεματικό του κονωνικού προϋπολογισμού.

Νωρίτερα χθες, ο Κώστας Σημίτης και ο Ρομάνο Πρόντι, αφού εξέφρασαν τη λύπη τους για τις εξελίξεις, τόνισαν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να εμπιστεύεται σε άλλους την άμυνα, και την εξωτερική της πολιτική.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης, ότι εάν άλλαζε η ατζέντα της συνόδου, θα δινόταν η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άγεται και φέρεται.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν χθες το βράδυ και στην έκτακτη σύνοδο του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να προβληματιστούμε για τα επόμενα βήματά μας, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κινητοποιήσεις στη χώρα

Στην Αθήνα χιλιάδες διαδηλωτές, πλημμύρισαν το κέντρο της πρωτεύουσας και παρέμειναν συγκεντρωμένοι μέχρι αργά χθες το βράδυ, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Επίσης, ολονυχτία, πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα νεαρών, επιτέθηκε σε κατάστημα ταχείας εστίασης Mc Donald's και προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ πυρπολήθηκαν με βόμβες Μολότωφ σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σήμερα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ακινητοποιούνται 12 με 3 μ.μ. τα αστικά λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, 1 μ.μ. με 3 μ.μ. τα τρόλλεϋ, 1 μ.μ.-4 μ.μ. το μετρό και 11 π.μ. με 3 μ.μ. τα ταξί, ενώ προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα το κακό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος δέχθηκε τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ