Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 08:05

Συλλήψεις διαδηλωτών στο Σαν Φρανσίσκο

Περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές, στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, συνέλαβε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, τις περισσότερες σε μια μέρα στην πόλη εδώ και 22 χρόνια, καθώς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

«Αν αυτό συνέβαινε σε κάθε πόλη (των ΗΠΑ), θα έπρεπε να κηρύξουν το στρατιωτικό νόμο ή να σταματήσουν τον πόλεμο», δήλωσε ένας φοιτητής του Μπέρκλεϊ, ο οποίος αλυσοδέθηκε μαζί με 16 άλλους διαδηλωτές σε κεντρικό δρόμο του Σαν Φρανσίσκο.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις απ'άκρου σ' άκρο των ΗΠΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκές και ασιατικές πρωτεύουσες. Στην Ουάσινγκτον, περίπου 100 διαδηλωτές διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στην Κι Μπριτζ, σημαντική οδό από την Βιρτζίνια στο Τζορτζτάουν. Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν. Εκατοντάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο.

Στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση «Οικογένειες των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για ένα Ειρηνικό Αύριο», καταδίκασαν αυτόν που αποκάλεσαν παράνομο και ανήθικο πόλεμο των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Time Square κλείνοντας εντελώς το Broadway για αρκετή ώρα. «Πριν από ενάμιση χρόνο ήσασταν ήρωες», φώναξαν οι διαδηλωτές προς τους αστυνομικούς, «μην γίνετε εχθροί μας τώρα».

Μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στο Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ, επίκεντρο του αντιπολεμικού κινήματος τις δεκαετίες του '60 και του '70 και το Πίτσμπεργκ, όπου η αστυνομία συγκρούσθηκε με τους διαδηλωτές.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Γερμανία, ενώ μαζικές κινητοποιήσεις υπήρξαν επίσης στην Βρετανία, αλλά και στο Παρίσι, όπου πάνω από 10.000 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, έκαναν πορεία στην πόλη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας εναντίον της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ έχει θέσει τουλάχιστον 2.000 άνδρες στη διάθεση των «συμμαχικών» δυνάμεων.

Στο Πακιστάν, η ισλαμική αντιπολίτευση κάλεσε τους οπαδούς της σε εθνική απεργία και διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, αλλά και το Καράτσι. Βίαιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.