Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 08:47

Σε ιρακινό έδαφος οι χερσαίες δυνάμεις

Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης έχει διεισδύσει 150 χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος, χωρίς να συναντήσει αντίσταση και χωρίς να έχει συλληφθεί κανείς, όπως μεταδίδει πολεμικός ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που ακολουθεί τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η φάλαγγα αυτή κατευθύνεται βόρεια, προς τη Βαγδάτη. Βρισκόμαστε περίπου 150 χιλιόμετρα μέσα στο Ιράκ. Δεν έχουμε συναντήσει αντίσταση, ούτε έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι, μετέδωσε ο Λιούκ Μπέϊκερ, προσθέτοντας ότι η εισβολή «γίνεται με την κάλυψη ελικοπτέρων Απάτσι».

Ο Λιούκ Μπέϊκερ ακολουθεί τη φάλαγγα της Τρίτης Ταξιαρχίας Πεζικού, που αριθμεί περισσότερα από 2.000 τανκς. Η φάλαγγα άρχισε την προώθησή της από τις θέσεις που είχε στο Κουβέιτ περίπου στις εννέα χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο την ίδια ώρα, μία άλλη φάλαγγα, που μπήκε στο ιρακινό έδαφος από άλλο σημείο, έχει ακινητοποιηθεί καθώς δέχθηκε αντιαρματικά πυρά από τους Ιρακινούς.

Οι μονάδες αυτές των Αμερικανών πεζοναυτών που εισέβαλαν στο νότιο Ιράκ ακινητοποιήθηκαν από αντιαρματικά πυρά 200 μέτρα μετά την διείσδυσή τους στο ιρακινό έδαφος.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή πυρών», μετέδωσε ο Αντριαν Κροφτ. «Μας έβγαλαν από το όχημά μας. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ζητήσει κάλυψη από το βρετανικό πυροβολικό, το οποίο πλήττει τις ιρακινές θέσεις», πρόσθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Οι Ιρακινοί ακινητοποίησαν τις αμερικανικές δυνάμεις βάλλοντας με ανταρματικούς πυραύλους Σάγκερ, σοβιετικής κατασκευής. Ο ανταποκριτής του Reuters, δεν έχει πληροφορίες για το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν υποστεί απώλειες, ούτε μπορεί να διευκρινίσει σε ποιό ακριβώς σημείο βρίσκονται οι πεζοναύτες που έχουν μπει στο ιρακινό έδαφος.