Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 11:08

Στο Ιράκ προς βορράν προωθούνται οι συμμαχικές δυνάμεις

Η αμερικανο-βρετανική χερσαία επίθεση συνεχίζεται σήμερα το πρωΐ στο Νότιο Ιράκ με μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού, ενώ τουλάχιστον 12 Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή μεταγωγικού ελικοπτέρου, στο Βόρειο Κουβέϊτ.

Μονάδες των Αμερικανών πεζοναυτών της Τρίτης Μεταρχίας Πυροβολικού έχουν διεισδύσει σε βάθος 40 χιλιομέτρων στο Ιράκ και συνεχίζουν την προώθησή τους προς βορράν, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Τα τεθωρακισμένα άρματα του πρώτου εκστρατευτικού σώματος των πεζοναυτών κατευθύνονται προς το κέντρο του Ιράκ ενώ η Τρίτη Μεραρχία Πυροβολικού κατευθύνεται προς το ανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας, ότι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις πόλεις.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συναντήσει ασθενή αντίσταση και η προώθησή τους είναι ταχεία.

Οι μονάδες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων έχουν διασφαλίσει τον έλεγχο των σταθμών άντλησης πετρελαίου της χερσονήσου Φάο, ανακοίνωσε Βρετανός στρατιωτικός και κατευθύνονται προς τη Βασόρα.

Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές επόμενοι στόχοι της χερσαίας επιχείρησης θα είναι στρατηγικά σημεία στον Τίγρη και τον Ευφράτη, η διασφάλιση των πετρελαιοπηγών του Ιράκ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.