Πολιτιστικά
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 16:58

Ένας ελληνικός «μήνας» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Ευχάριστη είδηση, για το ελληνικό σινεμά, αποτελεί η συμμετοχή του «September» στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Ευχάριστη είδηση, για το ελληνικό σινεμά, αποτελεί η συμμετοχή του «September», της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Ένα από τα πιο ανήσυχα και πρωτοπόρα Φεστιβάλ

Μετά την πολυβραβευμένη πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: O μπαμπάς μου» (2002) , η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επανέρχεται με μία ιστορία δυνατών συναισθημάτων. Το φιλμ «September» βρίσκεται ανάμεσα στα 12 έργα του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενός  από τα παλαιότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1946) αλλά και από τα πιο ανήσυχα και πρωτοπόρα  στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Πώς ορίζει κανείς την ευτυχία;

Στην υπόθεση του έργου παρουσιάζεται η ιστορία της 30χρονης Άννας (Κόρα Καρβούνη), που ζει στην Αθήνα μόνη, παρέα με τον σκύλο της, τον Μανού. Όταν ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο της απέναντι οικογένειας. Ο ξαφνικός θάνατος του ζώου ανατρέπει την ήσυχη καθημερινότητά της. Η ευτυχισμένη οικογένεια με τον μεγάλο κήπο, γίνεται για λίγο το καταφύγιό της. Πώς ορίζει όμως κανείς την ευτυχία;

Συντελεστές

Στην ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας, συμμετέχουν επίσης οι: Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Αναστάσιος Τζερτζεμέλης, Ειρήνη Κολλιάκου. Το σενάριο συνυπογράφουν η Κάλλια Παπαδάκη και η Πένυ Παναγιωτοπούλου. Διεύθυνση φωτογραφίας έχει κάνει ο Γιώργος Μιχελής, μοντάζ ο Πέταρ Μάρκοβιτς και καλλιτεχνική διεύθυνση η Λιλή Κεντάκα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι συμπεριλαμβάνει μια ελληνική ταινία στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, μετά τη συμμετοχή - στην περσινή διοργάνωση - της δημιουργίας του Έκτορα Λυγίζου,  «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού». Δύο χρόνια πριν, στο διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ, συμμετείχε η «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη.