Συμφωνία ως προς την ανάγκη να πραγματοποιούνται οι μικρές διαδηλώσεις κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα, διαπιστώθηκε στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Συμφωνία ως προς την ανάγκη να πραγματοποιούνται οι μικρές διαδηλώσεις κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα, διαπιστώθηκε στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων, ο Γ.Γ. Τουρισμού, εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ, της ΕΣΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν αφορά τους επιχειρηματίες, αλλά κυρίως τον έλληνα πολίτη, ο οποίος κινείται στο κέντρο της Αθήνας.
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε μάλιστα ότι το 2012, 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός, που όπως είπε, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στο κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας ότι ούτε οι πολίτες πολίτης - όση υπομονή και αν έχουν- δεν μπορούν να αντέξουν «μια τέτοια ταλαιπωρία».
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Δένδιας, θα ήταν σωστό να μην περιοριστεί η ρύθμιση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά να αφορά όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, άνω των 100.000 κατοίκων.
Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα υπογραφεί και το οποίο θα αφορά «τις ιδιαιτέρως μικρές διαδηλώσεις» θα υπάρχουν -σύμφωνα με τον υπουργό- αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης.
Τη σημασία της πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος.
«Όταν κάποιος βλέπει αυτή την αναστάτωση που περιέγραψε ο υπουργός στην Αθήνα θεωρεί ότι και αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα σε όλη τη χώρα. Δεν μιλάμε λοιπόν εδώ μόνο για το γεγονός ότι έχουμε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο (…) Εδώ συζητάμε ότι ουσιαστικά ακυρώνουμε τους επισκέπτες της χώρας μας, η οποία περιμένει αυτή τη στιγμή την οικονομική της ανάκαμψη από τον τουρισμό», παρατήρησε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε «προς τη σωστή κατεύθυνση» την πρωτοβουλία για τις μικρές διαδηλώσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι άμεσης προτεραιότητας για το δήμο είναι δύο ακόμη ζητήματα, αυτό της αντιμετώπισης της παράνομης πορνείας και των κέντρων διασκέδασης.
«Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά το ίδιο ισχύει και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΕΒΕΑ είχε τοποθετηθεί επανειλημμένα σχετικά με το θέμα των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την πραγματοποίησή τους.
Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης, επισημαίνοντας την «τεράστια ήττα που έχει υποστεί η εικόνα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια». «Αναμφισβήτητα έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτά τα συχνά κλεισίματα του κέντρου και είναι απαραίτητο να ληφθεί μία μέριμνα», πρόσθεσε.
«Το πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή, δεν είναι το τι απαγορεύω να γίνει αλλά το τι βοηθώ να γίνει», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι πώς «μπορούν να εκφραστούν τα οποιαδήποτε αιτήματα χωρίς να διαλυθεί ο ιστός της πόλης».
«Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της συγκέντρωσης, της πορείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δημοκρατίας μας. Όμως πιστεύουμε επίσης ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού, ειδικά από ολιγομελείς ομάδες κάτω από τα 200 άτομα, πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να μην δημιουργεί ζητήματα ευρύτερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Ρέτσος.
Εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Γ. Ζησιμάτος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο δεν θα έχει τόσο τον χαρακτήρα των αστυνομικών μέτρων όσο των μέτρων κατανόησης της κοινωνίας.
«Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός, να υπάρχει ένας περιορισμός ίσως σε μια λωρίδα. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις και εντάσεις», σημείωσε.
«Δεν πρέπει να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, αλλά δεν πρέπει να κλείνουν οι δρόμοι, πράγμα το οποίο έχουμε πληρώσει πάρα πολύ όλοι μας», υποστήριξε τέλος ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ) Δημήτρης Νικολακόπουλος.