Πολιτιστικά
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 18:03

«Φωτίστηκαν» οι διαστάσεις του Λευκού Πύργου

Ποια είναι άραγε η διάμετρος του Λευκού Πύργου; Ποιο είναι το ύψος του σημαντικότερου μνημείου της Θεσσαλονίκης; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει μια εικαστική εγκατάσταση  στη συμπρωτεύουσα.

Ποια είναι άραγε η διάμετρος του Λευκού Πύργου; Ποιο είναι το ύψος του σημαντικότερου μνημείου της Θεσσαλονίκης; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει μια εικαστική εγκατάσταση  στη συμπρωτεύουσα.

Μια ομάδα η οποία πειραματίζεται με το φως, οι «Beforelight», δημιούργησαν μια πρωτότυπη εγκατάσταση στη Φιλικής Εταιρείας, την οδό που «καδράρει» το σύμβολο -μνημείο της Θεσσαλονίκης και «φώτισαν» τις διαστάσεις του.

Η εγκατάσταση έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Θεσσαλονίκη Αλλιώς - Made in Thessaloniki #2» που διοργανώνει το περιοδικό Παράλλαξη και θα παραμείνει για 6 μήνες, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τη Λέσχη Αξιωματικών του Γ.Σ. Στρατού.

Με την τέχνη της ψευδαίσθησης

Η ομάδα, χρησιμοποιώντας την τέχνη της ψευδαίσθησης στην οπτική αντίληψη, σε συνδυασμό με τη φωτιστική τεχνολογία των LED, τοποθέτησε, τρισδιάστατα στο χώρο, τις διαστάσεις του μνημείου ως φωτεινές γραμμές και αριθμούς.
Οι αριθμοί ευθυγραμμίζονται με το μνημείο από έναν «σημαδεμένο» χώρο θέασης στον δρόμο, που καλεί τον επισκέπτη να σταθεί εκεί, παρατηρώντας από μια διαφορετική οπτική γωνία τον Λευκό Πύργο.

Αναζητώντας νέους τρόπους απόδοσης της εμπειρίας του φωτός

Τα μέλη της ομάδας «Βeforelight», τα οποία έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσουν την εμπειρία του φωτός, έχουν ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.  Έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο αρκετών πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά και το Ρότερνταμ.

Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων της Αθήνας) και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης.

Την ομάδα απαρτίζουν οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.