Πολιτική
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 16:24

Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε μία Τουρκία εσωτερικά σταθερή

Τη σημασία της εσωτερικής σταθερότητας στην Τουρκία επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε παρέμβασή του με αφορμή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Τη σημασία της εσωτερικής σταθερότητας στην Τουρκία επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε παρέμβασή του με αφορμή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

«Θέλουμε μία Τουρκία εσωτερικά σταθερή. Μία Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η Τουρκία είναι αξιόπιστος και ασφαλής συνομιλητής για μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων  των Περιφερικών Ενοτήτων του Πειραιά.

«Θέλουμε μία Τουρκία που δεν εξάγει κρίση, θέλουμε μία Τουρκία η οποία μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα κατά νου τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και την εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι χθες ενημερώθηκε από τον  υπουργό Περιβάλλοντος για τις έρευνες σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την περιοχή νοτίως της Κρήτης, στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα, στο δυτικό Πατραϊκό, ενώ την άλλη εβδομάδα, όπως είπε, ψηφίζεται το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα στηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία  μέσα από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων.

«Αυτό είναι και εξωτερική πολιτική και ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να  διδαχτούμε και από την εμπειρία της Κύπρου και στο θέμα αυτό», παρατήρησε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε  τι γίνεται στην Τουρκία».

Για τον Πειραιά

Στη διάρκεια της συνάντησης με τους φορείς του Πειραιά ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την ομόφωνη στάση όλων να αναδειχθεί το λιμάνι» και τόνισε ότι η περιοχή έχει ανάγκη σεβασμού της γεωγραφικής του υπόστασης αλλά και της ιστορίας του.

Για την ανάπτυξη του λιμανιού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν τάσσεται υπέρ της λεγόμενης μεγάλης παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αλλά υπέρ της παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

«Η λύση είναι ένας λιμένα που ανήκει στο δημόσιο, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους φορείς που ασχολούνται με τη ναυτιλιακή οικονομία και τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία μια ανεξάρτητης αρχής λιμένων», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο ιδιωτικός τομές μπορεί να έχει λαμπρή παρουσία και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, μέσα από τις παραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα κοντέινερς».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι υπάρχουν νέα δεδομένα και πρωτοβουλίες, για τα οποία δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του συγκυβερνώντος κόμματος.

Για την κρουαζιέρα, ανέφερε ότι ο ΟΛΠ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις υποδομές του προκειμένου να αποτελέσει κόμβο, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, τόνισε ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να σωθούν.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας είπε ότι θα επιδιωχθεί να φύγουν κάποια κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και να κατευθυνθούν στο κοινωνικό ταμείο ώστε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπάρξουν μεγάλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτοαπασχόληση.

Για το αντιρατσιστικό

Με αφορμή τις διαφωνίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι τίθεται ξανά επί τάπητος το θέμα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης, της Βουλής και των προοπτικών της χώρας.

«Ο αγώνας που δίνουμε για τα ζητήματα της Χρυσής Αυγής, της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, είναι ένας αγώνας που στην πραγματικότητα συνδέεται με την προσπάθεια η Ελλάδα να μείνει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι να βρεθεί στο περιθώριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ