Να κατευνάσει τους δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, απολογούμενος για την καταστολή των πρώτων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ.
Να κατευνάσει τους δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε ολόκληρη την Τουρκία επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντζ, απολογούμενος για την αστυνομική καταστολή των πρώτων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ την περασμένη Παρασκευή.
Τα σχόλια του κ. Αρίντζ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της απουσίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική για διακρατικές επαφές από τη Δευτέρα, έρχονται σε μερική αντίθεση με την αρχική γραμμή του τούρκου πρωθυπουργού περί «εξτρεμιστών και βάνδαλων» διαδηλωτών.
«Η υπερβολική χρήση βίας από το πρώτο επεισόδιο ενάντια σε εκείνους οι οποίοι επεδείκνυαν ευαισθησία για το περιβάλλον ήταν λάθος και άδικη. Ζητώ συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο κ. Αρίντζ.
«Δε νομίζω ωστόσο ότι οφείλουμε κάποια συγγνώμη σε όσους έχουν προκαλέσει φθορές στους δρόμους και προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους ανθρώπους την ελευθερία», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μερικούς εκ των διοργανωτών της αρχικής διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη γύρω από το ζήτημα της πλατείας Ταξίμ, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για την εκδήλωση πρωτοφανούς λαϊκής οργής κατά του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος.
Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων
Οι βιτρίνες καλύφθηκαν την Τρίτη στην μεγαλύτερη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης η οποία οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα την διέσχιζαν.
Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε περιφερειακές οδούς οι οποίες οδηγούν στην πλατεία, ενώ η μυρωδιά των δακρυγόνων πλανάται παντού στον αέρα του κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης.
Νεκρός από σφαίρα νεαρός κεμαλικός
Ένας 22χρονος, μέλος της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, έχασε τη ζωή του από σφαίρα η οποία τον έπληξε στο κεφάλι, σε διαδήλωση στη νότια πόλη της Αντάκιας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το βράδυ της Δευτέρας.
Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο διαδηλωτή από την έναρξη των αντικυβερνητικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.
Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Αμπντουλάχ Κομέρτ, όπως ονομαζόταν ο διαδηλωτής, είχε δεχθεί σφαίρα.
Η εκτεταμένη χρήση βίας στην καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων έχει επιφέρει ρήγμα ακόμη και ανάμεσα στους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος Τζον Κέρι, εξέφρασαν ανησυχία και ζήτησαν διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποίηση διαδηλωτών.
Απεργία στο δημόσιο τομέα
Ο βασικός συνδικαλιστικός πυλώνας των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, το συνδικάτο KESK, το οποίο εκπροσωπεί 240.000 μέλη, έχει κηρύξει για σήμερα και για την Τετάρτη 48ωρη προειδοποιητική απεργία, η οποία αρχικώς αφορούσε εργασιακά ζητήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής καταστολής.
«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας έχουν πνίξει τη χώρα στα χημικά αέρια. Ο πρωθυπουργός έχει γίνει τόσο άφρονας που περιγράφει τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εξασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σαν μια χούφτα περιθωριακών βανδάλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους κοσμικούς αντιπάλους του ως υποκινητές των διαδηλώσεων, με στόχο την υπονόμευση του ισλαμιστικού του ρεύματος, στο οποίο συμμετέχουν κεντροδεξιά, αλλά και εθνικιστικά στοιχεία.
Πηγή: Reuters