Πολιτική
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/3/2003) Μέρος 1/6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:06

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:04 – 10:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Είναι όλοι εδώ;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του έχει δοθεί αντιβίωση. Μισό λεπτό για να δούμε την παρουσία πρώτα. Θα τα πούμε κ. Τζωρτζάτο. Καθίστε ένα λεπτό και θα τα πούμε.

...........: Ο Σάββας Ξηρός δεν αισθάνεται καλά ακόμη. Έχει πρόβλημα με το χέρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει πρόβλημα με το χέρι. Γράψτε τη δήλωση του Υπαρχιφύλακα για τον έναν και για τον άλλον. Τον κ. Κωστάρη ποιος τον εκπροσωπεί.

..........: Ο κ. Σταμούλης αλλά δεν έχει έρθει ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε Συνήγορο λοιπόν. Δεν έχει πρόβλημα, τον εκπροσωπεί ο κ. Ρουμελιώτης. Ένα λεπτό κ. Κούρτοβικ γιατί μας ζήτησε ένας εκ των κυρίων κατηγορουμένων, ο κ. Τζωρτζάτος το λόγο.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σημειωθούν αυτά και κατόπιν τούτου τι προτείνετε κ. Εισαγγελεύ; Να εκπροσωπηθούν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπει την εκπροσώπηση δια των Συνηγόρων.

Έχετε το λόγο τώρα. Ο κ. Τζωρτζάτος.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από χθες ξεκίνησε η απρόκλητη και παράνομη επίθεση -σφαγή του εξουθενωμένου από το 12χρονο εμπάργκο του Ιρακινού λαού, με εκατομμύρια νεκρούς. Στόχος των νέων αποικιοκρατών της Αμερικάνικης αυτοκρατορίας και των λακέδων τους είναι ......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ενδιαφέρουν εμάς.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σαν διαμαρτυρία σ’ αυτή την εγκληματική ενέργεια, σαν αλληλεγγύη σε έναν ταλαιπωρημένο λαό που σφαγιάζεται ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι 12:00 με 15.00 θα απέχουμε από την Συνεδρίαση του Δικαστηρίου. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν έχετε δικαίωμα να απέχετε αλλά κάνατε μία δήλωση η οποία καταχωρήθηκε. Ο Συνήγορός σου; Δεν έχεις Συνήγορο αυτή την ώρα; Ποιος τον εκπροσωπεί; Εδώ ποιος είναι; Η κα Κούρτοβικ τον εκπροσωπεί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να πω κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι θέλετε μπορείτε να το πείτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχα θέσει ένα ζήτημα σε σχέση με την σημερινή ημέρα, διότι είναι μία ημέρα πανευρωπαϊκών -και ίσως όχι μόνο πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων αντιπολεμικών- να απόσχουμε συνολικά, να πάρουμε μία απόφαση, να πάρετε κι εσείς, να πάρουμε κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο δεν μπορεί να κάνει πολιτικές κρίσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς δεν μπορείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν πολίτες κι εμείς ενδέχεται να έχουμε απόλυτα ταυτότητα απόψεων αλλά εδώ δεν είμαστε πολιτικό όργανο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν αμφιβάλλω κ. Πρόεδρε. Φαντάζομαι ότι είναι πανεθνικά τα αντιπολεμικά συναισθήματα. Είναι πανεθνικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δυνατόν να πει κάποιος «ωραίος ο πόλεμος;›!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι πανεθνικά τα αντιπολεμικά συναισθήματα αυτή την στιγμή. Εγώ έχω ένα άλλο πρόβλημα που θέλω να θέσω στο Δικαστήριό σας.

Στις 11:00 σταματούν τα πάντα, συγκοινωνίες, ταξί. Όποιος συνάδελφος, όποιος παράγοντας της δίκης ακόμα και οι Αστυνομικοί που βρίσκονται εδώ, όποιος δεν έχει μέσο για να κινηθεί δεν μπορεί να φύγει από το χώρο του Δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να λάβει υπόψη το Δικαστήριο σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς να τα λάβω αυτά υπόψη;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεδομένου ότι δεν θα μπορούμε, όσοι δεν έχουν αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να φύγουν από το χώρο του Δικαστηρίου μετά τις 11:00. Δεν ξέρω, το θέτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, αν καθίσουμε μέχρι τις 15:00 μετά αρχίζουν όλα και ξεκινούν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μετά τις 16:00 κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά τις 15:00 δεν είπατε; Πάλι το γυρίσαμε 16:00;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι. Μετά τις 16:00 και μετά τις 17:00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί το Δικαστήριο να επηρεάζεται τόσο πολύ από εξωγενείς παράγοντες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταλαβαίνω το πρόβλημα. Το θέτω όμως γιατί είναι ένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δίκη ετούτη εδώ εκ της φύσεώς της έχει σπονδυλωτά διαρθρωμένα τα θέματά της, θα είναι μακρά κλπ. Εάν κάθε τι εξωγενές -γιατί είναι εξωγενές, δεν είναι βέβαια ενδογενές στη δίκη- μας επηρεάζει αναβλητικά, δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ. Εγώ βλέπω ότι δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Ήδη σας εκφράζω το φόβο μου ότι δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η δίκη. Διότι σήμερα το Ιράκ, αύριο θα συμβεί κάτι άλλο. Είναι συμβάντα πολλά. Δυστυχώς ο ρους της ιστορίας δεν καθορίζεται από μας, ούτε δικαιοκρατικά απ’ ότι ξέρετε. Καθορίζεται πολιτικά από άλλα κέντρα αποφάσεων και δεν πρέπει εμείς να επηρεαζόμαστε σε μία συγκεκριμένη δίκη την οποία έχουμε να κάνουμε. Γι αυτό παρακαλώ την κατανόησή σας. Εμείς θα κάνουμε εδώ τη δουλειά μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, θέτω το ζήτημα με κάθε συστολή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είδα, σας είδα πώς το λέτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεδομένου ότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα στην πρόοδο της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ να πω και κάτι: Σήμερα η διαδικασία δεν νομίζω ότι πρέπει να έχει δυσχέρεια. Ας προχωρήσει λίγο και θα τα δούμε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα μετακίνησης των παραγόντων της δίκης προς την Αθήνα και προς τον τόπο κατοικίας τους μετά την λήξη της Συνεδρίασης λόγω της κατάστασης που δημιουργείται από την γενική απεργία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω; Το βλέπω ότι είναι πρόβλημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με προβληματίζει γιατί βλέπω ότι και ελάχιστοι Συνήγοροι βρίσκονται εδώ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πρόβλημα πραγματικό, αλλά θα το δούμε στην ώρα του. Αφήστε να κυλήσουμε λίγο, αφήστε να προχωρήσει λίγο η διαδικασία.

Ο κ. Παπαδάκης έχει έρθει, είναι εδώ.

..........: Πάει να τηλεφωνήσει στον κ. Παξινό τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τηλεφωνήσει. Τον Πρόεδρο του Συλλόγου εννοείτε.

..........: Ναι αυτό εννοώ.

..........: Έχουμε δύο κομμάτια αναγνωστέα για την υπόθεση Μομφεράτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει ανεγνώσθησαν δύο βεβαιώσεις ότι ο Νικόλαος Μομφεράτος ήταν Εκδότης της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ› και Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία ανήκε η Εφημερίδα το ΄80. Από το ΄81 ήταν εκπρόσωπος της Ανώνυμης Εταιρείας, Εκδόσεις «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ› στην Ένωσή μας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας διατέλεσε μέχρι από 22-6-83 μέχρι της δολοφονίας του 21-2-85.

Παρόλο ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών των Ανωνύμων Εταιρειών που εκδίδουν Εφημερίδες θεσπίστηκε μετά το θάνατό του είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Μομφεράτος ουδέποτε υπήρξε μέτοχος της Ανώνυμης Εταιρείας. Και βεβαίως όπως προκύπτει από της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ› πρακτικό των Γενικών Συνελεύσεων της Εταιρείας μας από το ΄81 έως το ΄85 δεν εμφανίζεται να συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στις Γενικές Συνελεύσεις, Τακτικές ή Έκτακτες της Εταιρείας μας, δηλαδή των μετόχων της Γενικής Συνέλευσης εννοείται, ο Νικόλαος Μομφεράτος ως μέτοχος της Εταιρείας.

Δεν ήταν μέτοχος κατά τα χαρτιά τουλάχιστον, αυτά τα οποία διαβάσαμε. Ο κ. Εισαγγελεύς μας δίνει έναν συμπληρωματικό κατάλογο. ΕΤΕ Πετραλώνων. Ανθρωποκτονία Μάτη. Νικόλαος Ματζούνης. Αυτός νομίζω εξετάστηκε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον έχω αυτόν κ. Εισαγγελεύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Τα εκφωνήσαμε στην αρχή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι άλλους;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους έχουμε αυτούς. Δεν μου το έχετε δώσει συμπληρωματικό κατάλογο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αυτό; Εγώ νομίζω εκφώνησα κ. Εισαγγελεύ. Δεν το έχουμε εδώ μέσα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η εντύπωσή μου είναι ότι δεν τον έχετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν τον έχουμε, φυσικά πρέπει να τον εκφωνήσουμε. Νάτο. Συμπληρωματικώς που δεν έχουν κλητευθεί; Τον έχετε. Τον έχουμε εκφωνήσει; Θα τον εκφωνήσουμε τώρα. Νικόλαος Ματζούνης, Ελένη Τσαμπαρλάκη, Νικόλας Σκούφος, Κυριάκος Πούλος, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρούσσος, Ελένη Παπακώστα, Γεώργιος Μπούας-Σιάνος, Εμμανουήλ Νικολάου, Σάββας Τσεκούρας, Δημήτριος Χασούρας, Αθανάσιος Ζήκος, Μαρίτα Νικολάου, Βασιλική Ξυνογαλά, Θεοφανία Γκούσκου, Ξάνθης Ιωάννης, Θεώνη Τζιώρου, Ρόζα Γκοφινά, Μιχαήλ Κατσιγιάννης και Πέτρος Βραχάτης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, την κλήτευσή τους θέλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προτείνει και άλλους μάρτυρες ο κ. Εισαγγελεύς. Εμένα μου είχαν δώσει ένα χαρτί αλλά δεν τους είχαμε εκφωνήσει. Είπαμε υποθέσεις ΕΤΕ, Ανθρωποκτονία Μάτη. Νικόλας Ματζούνης. Τον εξετάσαμε αυτόν;

..........: Δεν θυμόμαστε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θυμάμαι κι εγώ. Εξετάστηκε. Ελένη Τσαμπαρλάκη, για την ανθρωποκτονία Μπακογιάννη. Ρόναλντ Στιούαρντ, Νικόλας Σκούφος, ανθρωποκτονία Περατικού. Πούλος Κυριάκος, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρούσσος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πρέπει να κάνετε καθαρό για ποια υπόθεση είναι αυτά και θα δούμε εμείς τι θα κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράφει μία-μία σε ποια υπόθεση. Αυτή την στιγμή ζητάει ο κ. Εισαγγελεύ την κλήτευση. Θα σας δώσουμε αντίγραφο να το μελετήσετε και θα δούμε την άλλη φορά τι θα πούμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Υπήρξε συμπληρωματικός κατάλογος. ¶λλος δεύτερος συμπληρωματικός δηλαδή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δεύτερος κ. Εισαγγελεύ; Δεύτερος είναι.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ερώτηση για να διευκολύνω και την συζήτηση και την γενικότερη εξέλιξή της;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βλέπω ότι ο κ. Εισαγγελεύς έχει δώσει ονόματα μαρτύρων για διάφορες υποθέσεις που βεβαίως ακόμη δεν έχουν εξετασθεί. Θα προκύψουν και σε άλλες υποθέσεις που δεν έχει δώσει ονόματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε θα τα πούμε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η αναγκαιότης κλήσεως νέων μαρτύρων. Μήπως αυτό θέλετε να γίνει νωρίτερα ή θα γίνει στην ώρα που θα συζητηθεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ώρα εκείνη εκεί. Όπως είδατε ζήτησαν προχθές. Τώρα εμείς θα αποφασίσουμε να διατάξουμε την κλήτευση εφόσον είναι νόμιμη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος, να τα έχω ξεχάσει. Ο κ. Εισαγγελέας μπορεί να προτείνει σε οποιοδήποτε στάδιο οποιουδήποτε μάρτυρες θέλει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα το εξετάσουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είχε ένα διάστημα στην προδικασία στο οποίο εδικαιούτο να προτείνει όσους μάρτυρες ήθελε και έκρινε αναγκαίους. Οι άλλοι μάρτυρες που προτείνονται σε αυτό το στάδιο από οποιαδήποτε πλευρά πρέπει να προκύπτουν από την διαδικασία και να κρίνει το Δικαστήριό σας ότι είναι αναγκαία η κλήτευσή τους για να εξετασθούν. Αλλιώς θα έρχεται ο καθένας και θα λέει, θέλω 5 μάρτυρες εδώ, 15 μάρτυρες από κει κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο τους μάρτυρες υπερασπίσεως μπορεί να τους φέρνεται εσείς στο τέλος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μόνο οι μάρτυρες και χωρίς να παραβιαστεί. Εγώ είμαι και πιο συντηρητικός, χωρίς να παραβιαστεί ο κανόνας της ισότητας των όπλων. Όταν θέλουμε να προτείνουμε καινούριους μάρτυρες πρέπει να προκύψουν από την διαδικασία ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν μια οποιαδήποτε ανάμειξη στην ανάπλαση των πραγματικών περιστατικών και μετά θα κρίνετε εσείς αν είναι αναγκαίοι ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως λόγου χάρη αν έχουν εξεταστεί ανακριτικά, επί παραδείγματι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και πάλι αυτό πρέπει να προκύψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, να προκύψει. Θα επισκοπήσουμε την δικογραφία επομένως. Διότι άμα είναι ένας που για πρώτη φορά εμφανίζεται....

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σύμφωνοι. Εγώ ήρθα σήμερα, λέω «τελείωσαν οι τρεις υποθέσεις που αφορούν τον εντολέα μου›. Ας πω μία κουβέντα-εκτίμηση και μετά μου λέτε «θα σας φέρω και 5 μάρτυρες›. Έχετε κρατήσει και 5 άλλα έγγραφα τα οποία θα τα αξιολογήσετε αν είναι ή δεν είναι καλά. Έτσι διασπάται η ενότητας της ακροαματικής διαδικασίας και το δικαίωμα Υπερασπίσεως. Αυτά τα στοιχειώδη θα τα βάλουμε σε μία τάξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ένα λεπτό μόνο. Το άρθρο 327 παρ. 1 του Κ.Π.Δ. επιτάσσει ο Εισαγγελέας και ο Δημόσιος Κατήγορος οφείλουν να κλητεύουν στο ακροατήριο όλους τους ουσιώδεις μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Εκτός από τις αποδείξεις που έχουν συλλεγεί κατά την ανάκριση μπορούν να προσκομίσουν στο ακροατήριο νέους μάρτυρες και άλλες αποδείξεις.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και τι λέει κ. Πρόεδρε αυτός ο κανόνας;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό ακριβώς που πράττω κι εγώ.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πώς ερμηνεύεται αυτός ο κανόνας; Επειδή βλέπω ότι είστε πολύ κοντά στις συστατικές ερμηνείες. Ότι πρέπει να διασπαστεί η δυνατότητα Υπερασπίσεως του κατηγορουμένου και να αιφνιδιάζεται ο κατηγορούμενος σε κάθε στάδιο προτείνοντας μάρτυρες που θέλει ο κ. Εισαγγελέας; Αν είχε την δυνατότητα –αυτό λέει η αρχή της δίκαιης δίκης– ότι αν είχε την γνώση αυτών των στοιχείων, τα προσκομίζει. Αν δεν την είχε και προέκυψε τώρα πρέπει να κριθεί τι είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιλέγετε λοιπόν στην κλήτευση και το Δικαστήριο επιφυλάσσεται να αποφασίσει. Κι εσείς αντιλέγετε. Μην λέμε τώρα πολλά λόγια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Για την περίπτωση Παπαναστασίου αν μας αφορά. Δεν μας αφορά, οι άλλοι συνάδελφοι δεν ξέρω, ότι θέλουν ας κάνουν.

???.: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχει αρχίσει η συζήτηση καμιάς υπόθεσης, ούτε της δολοφονίας Μπακογιάννη, ούτε του Ρόναλντ Στιούαρτ, ούτε Περατικού κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει εξεταστεί κ. Παπαδάκη που μου λέτε για Μπακογιάννη. Έχει εξεταστεί ανακριτικά.

..........: Ναι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα έχει εξεταστεί ορίστε. Μπορείτε να πείτε ότι δεν προκύπτει;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμένα δεν με αφορά. Αν με αφορά ομιλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ακούμε κ. Παπαδάκη.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε αυτό το οποίο ήθελα να συμπληρώσω απλώς είναι το εξής: παρακολούθησα την πρόταση του κ. Εισαγγελέως με το άρθρο 327 και εκείνο το οποίο περίμενα να ακούσω –και αποτελεί εδώ κριτήριο- είναι εάν η διάταξη αυτή του 327 παρ. 2 που λέει ότι εκτός από τις αποδείξεις που έχουν συλλεγεί κατά την ανάκριση μπορούν να προσκομίσουν ο Εισαγγελέας δηλαδή και ο δημόσιος κατήγορος νέους μάρτυρες και νέες αποδείξεις, υπόκειται ή δεν υπόκειται στον περιορισμό του 326 παρ. 1 το οποίο μιλά για προ πενθημέρου γνωστοποίηση των μαρτύρων αυτών στο κατηγορούμενο πριν από τη δίκη.

Είναι καταφανές ότι δεν καταργείται η διάταξη του 326 παρ. 1 η οποία τάσσεται υπέρ των κατηγορουμένων για να αποτρέπει τον αιφνιδιασμό του, το 327 λέει ότι ο Εισαγγελέας μπορεί να καλεί άλλους μάρτυρες πλην όσων κατέθεσαν στην ανάκριση. Καμία αντίρρηση. Όχι όμως χωρίς να τους γνωστοποιεί 5 ημέρες πριν από τη δίκη. Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε λέτε εσείς μόνο με το 353 ότι μπορούμε να τους φωνάξουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν προκύψουν. Όπως εσείς προτείνατε μερικούς, «κύριε έχουν εξεταστεί και να ψάξετε τη δικογραφία και να τους βρείτε› και μου προτείνατε 5 μάρτυρες. Αυτοί όμως –μου λέτε- ότι είναι μέσα και πράγματι θα ψάξαμε και είδαμε ότι είναι μέσα. Έχουν εξεταστεί οι άνθρωποι. Εδώ, είναι άλλο το θέμα και άλλο να βγάζουμε ένα μάρτυρα τώρα στον αέρα, διότι έτσι μας ήρθε. Οπότε ή θα το φέρει η Υπεράσπιση σαν μάρτυρα Υπεράσπισης. Αυτό λέτε. Αυτή είναι η θέση σας. Εντάξει; Για να καταλάβω τι λέει ο καθένας. Ή, αν προκύψει από την κατάθεση ενός μάρτυρα «ξέρεις, ήταν και ο τάδε› τότε είναι άλλο πάλι θέμα. Πάλι πάει στο 353. Αυτή είναι η δική σας θέση δηλαδή. Εντάξει.

Ο κ. Πέτσος.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε πάντως για τις περιπτώσεις που με αφορούν υπόθεση Πέτσου και υπόθεση Περατικού, υπάρχει η πιθανότητα να κληθούν και να υποβληθεί αίτημά μας κι άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν ανακριθεί στο παρελθόν, αλλά δεν κλήθηκαν από την τελευταία ανάκριση του Εφέτη. Αυτό, μας κάνει βέβαια εντύπωση, το επισημαίνουμε αυτή τη φορά και βεβαίως κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, το αίτημά μας θα υποβληθεί. Γι’ αυτό συμφωνώ με την πρόταση του κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Επιφυλάσσεται το Δικαστήριο, μόνο θα απαντήσουμε σε ένα αίτημα που είπατε, για να κληθούν κάποιοι άνθρωποι.

Το Δικαστήριο διατάσσει κλήτευση μαρτύρων κατά το 353 που εξετάστηκαν ανακριτικά, γιατί προκύπτει εκεί ότι έχουν σχέση με την υπόθεση και ζητήθηκε από την Υπεράσπιση και από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής 5 συν 3 μάρτυρες. Απορρίπτει όμως το αίτημα του συνηγόρου του κ. Ραχιώτη για την κλήτευση Μαρκουλάκου, η οποία δεν προέκυψε από τη διαδικασία, αν προκύψει ότι ήταν αυτή παρούσα, θα την καλέσουμε. Να το πει όμως κάποιος εδώ. Διότι αλλιώς κατά αυτό τον τρόπο όλοι οι μάρτυρες Υπεράσπισης έχουν φυσικά σχέση με την υπόθεση και θα τους φέρνουμε πριν από την ώρα τους.

???.: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δει η Εισαγγελία τι θα κάνει και ας το ξέρουμε να το πούμε δυο τρεις ημέρες νωρίτερα

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχουμε συγκεκριμένους κατηγορουμένους και δεν μπορεί να είμαστε εδώ συνεχώς. Θα θέλαμε να το ξέρουμε τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Αυτό είδατε ότι το διαφυλάσσω ως κόρη οφθαλμού να μην σας έχω όλο το 24ωρο εδώ.

Για τον Μπορόβα ο οποίος δεν ήρξε, διατάσσεται η βιαία προσαγωγή του. Θα έρθει εδώ να τα πει και αυτό πάλι σε δικάσιμο που θα την ξέρουμε βέβαια νωρίτερα. Θα την ξέρετε κι εσείς. Όχι εμείς. Εμείς τι να την κάνουμε; Εσείς, για να είστε εδώ να τον ρωτάτε. Δεν θέλω να σας δημιουργώ προβλήματα και το ξέρετε αυτό.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υποθέτω ότι η εξέταση αυτών των μαρτύρων και του κ. Μποροβά θα γίνει ενιαία, θα γίνουν όλοι μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπίζω να τους φέρουν όλους μαζί και αυτό είναι το ορθολογικό, να έρθουν όλοι μαζί. Έτσι κι αλλιώς διασπάται, διότι από απόψεως κλητεύσεως φαίνεται ότι κάπως μαζεύτηκαν, τους είδαν πολλούς και δεν τους κάλεσαν όλους. Αλλά εμείς τους βλέπουμε απαραίτητους τώρα και εσείς και εσείς τους είδατε απαραίτητους.

Την αλήθεια ψάχνουμε όλοι κύριοι. Δεν σημαίνει ότι επειδή είστε σε αυτά τα έδρανα και οι άλλοι είναι από εκεί, δεν θέλουν την αλήθεια, ή δεν θέλετε την αλήθεια. Και η αλήθεια θα βγει, από την αποδεικτική διαδικασία βέβαια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση ότι για τον κατηγορούμενο που εκπροσωπώ τον κ. Παπαναστασίου Νικόλαο, ότι στην ουσία έχουν ολοκληρωθεί οι αποδείξεις, εκτός της παρεμπίπτουσας απόφασης που εκδώσατε τώρα, με την οποία λέτε ότι θα καλέσετε και τρεις – τέσσερις άλλους γι’ αυτή την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το δούμε καλύτερα. Δεν έχει ολοκληρωθεί για κανέναν η διαδικασία. Θέλουμε δεν θέλουμε πρέπει να τα δούμε αυτά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δυο ενότητες έχει η διαδικασία: εκδικάζεται ανθρωποκτονία και εμείς είμαστε απλοί συνεργοί κατά τις αποδείξεις σε τρεις υποθέσεις τις οποίες υπάρχει κατηγορία για μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν παρενέβην. Ό,τι θέλατε ελευθέρως οι μάρτυρες καταθέτουν και αναγνώσατε τα έγγραφα τα οποία προσκομίζει ο κ. Εισαγγελέας. Έχει ολοκληρωθεί, εκτός από αυτό το τμήμα που είπατε σήμερα, η εξέταση των βασικών στοιχείων, για να στηριχθεί ή για να μην στηριχθεί η κατηγορία.

Γι’ αυτό παίρνω τον λόγο να πω ότι από το σύνολο αυτού του αποδεικτικού υλικού που έχετε εξετάσει σήμερα, για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο Παπαναστασίου, δεν υπάρχει κανένα δεδομένο το οποίο να το συνδέει και να αποδεικνύει με οποιοδήποτε τρόπο τη συνέργιά του -στη μορφή της απλής συνέργιας- που του αποδίδεται η κατηγορία, με τις πράξεις που του αποδίδονται. Αυτό είναι ένα σημαντικό δεδομένο και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό το στοιχείο.

Γιατί ξέρω ότι υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο το οποίο όμως υπόκειται σ’ ένα περιορισμό το δεύτερο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο υπόκειται στον περιορισμό του 211α. Εκεί λοιπόν έχετε κάνει κι ένα περιορισμό άλλο, ώστε δεν δέχεστε να συζητηθούν αυτές οι προανακριτικές απολογίες κι άλλο υλικό που έχετε, σε αυτό το στάδιο. Αλλά πότε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν εκκρεμές. Εφόσον προσβάλλεται η γνησιότητά του.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σύμφωνοι και σωστά προσεβλήθη. Το αφήσατε όμως. Όταν θα φτάσουμε μετά από μερικό καιρό και δεν ξέρω σε ποιο στάδιο το Δικαστήριό σας αποφασίσει να πει «τώρα το παίρνω υπόψη μου›?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να μην το πάρουμε καθόλου υπόψη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όταν φτάσετε όμως σε αυτό το στάδιο να μην πάρετε καθόλου, ή να το πάρετε, γιατί το σωστό είναι να μην το πάρετε, αλλά αν το πάρετε, εκεί, πάλι παραβιάζεται ο κανόνας της αμεσότητας γιατί δεν μπορείτε μετά 5 μήνες να έρχεστε να μου λέτε «παίρνω τώρα σ’ αυτό το στάδιο υπόψη μου αυτά τα δεδομένα, χωρίς, στο στάδιο που γίνεται η κύρια σύγκριση του αποδεικτικού υλικού, να τα έχω εγώ προς χρήση και να τα χρησιμοποιήσω αν ταυτίζονται ή δεν ταυτίζονται›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιλαμβάνεστε, η φύση της υπόθεσης, το θέμα είναι ενιαίο, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ενιαία είναι η δίκη, αλλά ενιαία ως προς το στάδιο που κρίνουμε τα σημαντικά στοιχεία κάθε βασικής υπόθεσης πρέπει να είναι στη διάθεση του κατηγορούμενου για να κάνει την κατ’ αντιμωλία δίκη και να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Κάνω λοιπόν την παρατήρηση σε συνάρτηση με το δεδομένο ότι δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει ανθρωποκτονίες, συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες.

¶ρα λοιπόν, η μεθοδολογία που θα ακολουθήσετε στη διαδικασία του 211 άρθρου, αν υπάρξει, ως προς τον πελάτη μου, είναι ένα σημαντικό στοιχείο ενόψει αυτού που βεβαιώνεται σήμερα, ότι αντικειμενικό δεδομένο που να τον συνδέει με την πράξη της ανθρωποκτονίας δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σημειώσαμε κ. Φυτράκη. Εσείς λέτε πάντα λίγα. Λοιπόν το σημειώσαμε αυτό και γι αυτό είναι σημαντικό φυσικά, είναι πολύ σημαντικό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μα γι αυτό το είπα. Σε ευρεία ερμηνεία, γιατί δεν ξέρω ποια είναι η βασική τάση. Είδα τη βασική τάση στο πολιτικό αδίκημα. Αλλά είδατε ότι καμιά φορά και η ιστορία μας διαψεύδει αυτοστιγμεί στην άποψη που έχουμε την πολύ συσταλτική του πολιτικού εγκλήματος. Τα γεγονότα που συμβαίνουν έξω, δείχνουν ότι οι βασικές τρομοκρατικές πράξεις προέρχονται από κρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα απ’ την υπερδύναμη και ότι η τρομοκρατία του τέταρτου επιπέδου, που λένε οι θεωρητικοί ομάδων οι οποίοι θέλουν να ρίξουν το πολιτικό στάδιο, είναι πολύ περιορισμένη.

Και εκεί είναι μια συζήτηση, αν είναι πολιτικό ή όχι. Αλλά την είδα την άποψή σας.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πατρίδα μας, όπως ξέρετε, το ICC, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ που ιδρύθηκε, το έχει κυρώσει.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αλλά θα δούμε και πώς θα λειτουργήσει αργότερα ερμηνευόμενο το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σ’ αυτές τις υποθέσεις. Γι αυτό σας είπα ότι και στο 211 από αυτά που με νοιάζουν εμένα για την περίπτωση του πελάτη μου, ποια ερμηνεία θα έχουμε. Θα έχουμε μια διεύρυνση τώρα και θα πούμε «αρκεί που ακούσαμε ότι υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες›, ή θα έχουμε την ερμηνεία προσέγγισης σε αποδεικτικό δεδομένο που θα συνδέσουμε......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθει η ώρα θα τα δούμε.

Ελάτε κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μια λίγο καθυστερημένη αξιολόγηση, φεύγω απ’ το κλίμα του γενικού που έβαλε ο συνάδελφός μου. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου εντολέα, νομίζω ότι δεν έχει μέχρι στιγμής όντως προκύψει κάτι σε σχέση με την υπόθεση που έχετε διερευνήσει, πλην όμως επειδή έτυχε και ήμουν εγώ η οποία έθεσα το ζήτημα και τις ερωτήσεις σε σχέση με την ιδιότητα του θανόντος Μομφεράτου ως ιδιοκτήτη της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› και επειδή στην προκήρυξη που διαβάσατε φέρεται από τα στοιχεία που επικαλείται η προκήρυξη εναντίον του, ακριβώς αυτό το στοιχείο της ιδιοκτησίας της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ›, το οποίο μάλιστα δεν πρόκειται το πώς κατά την προκήρυξη δεν προκύπτει με ποια κεφάλαια ή αποδίδονται εν πάση περιπτώσει τα κεφάλαια με τα οποία αποκτήθηκε, προσκόμισε η Πολιτική Αγωγή κάποια στοιχεία απ’ τα οποία προκύπτει ότι δεν ήταν ιδιοκτήτης.

Θέλω να επισημάνω βεβαίως ότι το γεγονός, η πεποίθηση ότι ήταν ιδιοκτήτης, είναι προφανές ότι ήταν διάχυτη τότε στην ελληνική κοινωνία και το κατέθεσε και ο μάρτυρας Μπακατσέλος ο οποίος, όντας άνθρωπος του Τύπου, όντας δημοσιογράφος εκείνη την περίοδο, αυτή την ίδια πεποίθηση είχε, ότι ο θανών ήταν, πέραν του ότι ήταν και ο Πρόεδρος -ήταν και αυτό που συνηγορούσε- της Ένωσης Ιδιοκτητών....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως κάναμε λάθος;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχει «επομένως› και δεν υπάρχει «κάναμε› αν απευθύνεστε σε μένα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, η Οργάνωση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προφανώς φαντάζομαι ότι αυτός ο πληθυντικός δεν αφορά την ομιλούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, ποτέ, εσείς είστε απρόσωπος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δεν αναφέρομαι σε κανένα λάθος. Να διευκρινίσω: Επειδή εγώ έκανα την ερώτηση σε σχέση με το ιδιοκτησιακό και απάντησε η Πολιτική Αγωγή ότι θα προσκομίσει στοιχεία, προσκόμισε πράγματι τα στοιχεία, εγώ εξηγώ ότι η πεποίθηση περί του ότι ήταν ιδιοκτήτης, ήταν διάχυτη εκείνη την περίοδο στους ανθρώπους του Τύπου, στον κ. Μπακατσέλο δηλαδή, στον δημοσιογράφο που κατέθεσε ως μάρτυρας. Αυτή την παρατήρηση κάνω. Δεν υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο δικαιολόγηση μιας ενέργειας, αλλά επειδή εκ των πραγμάτων ερευνά το Δικαστήριό σας τον τρόπο με τον οποίο φθάνει κάποιος στην εγκληματική ενέργεια, οφείλει να ερευνήσει και αυτό το στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Ο κ. Παναγιώτης Μυτιλούδης.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μου επιτρέπετε; Στο στάδιο αυτό θα ήθελα να σας ζητήσω εάν είναι εύκολο, το Δικαστήριό σας να διακόψει για 10’ διότι υπάρχει μια δήλωση των κατηγορουμένων ότι θα απέχουν από τη διαδικασία 12:00-15:00. Επειδή όπως γνωρίζετε εσείς δικονομικές συνέπειες, γνωρίζουμε κι εμείς δικονομικές συνέπειες, παρακαλώ δώστε μας εδώ το περιθώριο, δεν έχουμε δει τους εντολείς μας καθόλου απ’ το πρωί, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους γι αυτό το θέμα, το οποίο μάλλον πρόβλημα θα δημιουργήσει στο Δικαστήριό σας, παρά θα διευκολύνει.

Γι αυτό σας ζητώ μια σύντομη διακοπή. Δε χρειάζεται καν το Δικαστήριό σας ενδεχομένως να αποσυρθεί, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τους εντολείς μας γι αυτό το ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί λέτε κ. Εισαγγελεύ; Να συνεννοηθούν με τους εντολείς τους διότι έχουν πάρει κάποια απόφαση. Νομίζω 10’ είναι αρκετά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Ελάτε κα Κούρτοβικ, είπατε ότι θα συνεννοηθείτε κτλ.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Κάτι για να ανακοινώσουμε στο Δικαστήριο, όχι κ. Πρόεδρε. Ο καθένας κατηγορούμενος θα τηρήσει τη στάση που θέλει όταν θελήσει. Ενημέρωση έγινε έτσι κι αλλιώς.

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, σε αυτή την υπόθεση υπάρχει ο Διονύσιος Γεωργακόπουλος που δήλωσε το πρώτον παράσταση Πολιτικής Αγωγής ενώπιόν σας, ψυχική οδύνη για το θάνατο του αδελφού του Νικολάου Γεωργακόπουλου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν είχε εξεταστεί. Μήπως θα πρέπει να τον καλέσουμε;

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς με συμπληρώνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Θα τον φωνάξουμε μετά. Δεν ήταν παρών στο συμβάν. Δεν σας έχει νομιμοποιήσει;

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Σαφέστατα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού έχει νομιμοποιηθεί, δεν είναι θέμα. Ας τον αφήσουμε λοιπόν, να προχωρήσουμε στον κ. Μυτιλούδη.

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Επειδή είναι κάτοικος επαρχίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά τον μάρτυρα τον φωνάζω.

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς θα τον φωνάξετε και καλώς, αλλά αυτός είναι κάτοικος επαρχίας, στην Ανδραβίδα Ηλείας και του είναι δυσχερές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας έρθει μια άλλη μέρα, αν όμως έχει κάτι να πει για τη διαδικασία. Έχει να πει κάτι για τη διαδικασία εδώ;

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Να εισφέρει, καταλαβαίνετε, επί της ουσίας κάτι, όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν έχει, αφήστε τον τον άνθρωπο, μην του ξύνουμε πληγές ποτέ του άλλου, εάν δεν έχει να εισφέρει στη διαδικασία.

Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ Καλώς. Τη Δευτέρα τότε εγώ θα του πω να είναι εδώ. Ευχαριστώ.

Β. ΞΗΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Βασίλειος Ξηρός λέει δεν μπορεί να ανέβει στην αίθουσα αυτή την ώρα, μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον κ. Αγιοστρατίτη. Αδυνατεί αυτή την ώρα. Ας το θεωρήσουμε ότι είναι κώλυμα, τον άνθρωπο μην τον φέρουμε....

Οι άλλοι μάρτυρες, παρακαλούνται όλοι να βγουν έξω. Δε θέλω μάρτυρες εδώ οι οποίοι θα εξεταστούν. Μη δημιουργήσουμε προβλήματα. Γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν το γνωρίζουν. Δεν έρχεται καθένας ως μάρτυρας κάθε μέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, αυτοί δε νομίζω ότι αναγνωρίζουν κανέναν, εκτός όταν κάποιος κάτι λέει για κάποιον, εκείνον θα τον ψάξουμε. Τώρα οι άλλοι, ότι ήταν μέσα στο λεωφορείο, ότι έγινε η έκρηξη, ότι τραυματίστηκαν κτλ., δε νομίζω ότι θα πρέπει αν σας δίνει έναυσμα να ρωτάτε..... Για την οικονομία, μια και οι συγκυρίες των ημερών πρέπει να διευκολύνουν κι εσάς για κάποιους άλλους ακτιβισμούς που έχετε, έχετε και κάποιον πολιτικό ακτιβισμό ορισμένοι, τον οποίο εγώ δεν μπορώ να τον αποκλείσω. Αλλά εδώ, ας διευκολύνουμε τουλάχιστον λίγο τη διαδικασία σας παρακαλώ.

κ. ΤΑΟΥΞΗΣ: Ας τους κρατήσουμε το Σαββατοκύριακο τους μάρτυρες να εξεταστούν. Τί είναι αυτά που λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ταουξή, απλώς καθυστερούμε με το να λέμε μια κουβέντα παραπάνω.

Ελάτε κ. μάρτυς. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λοιπόν, υπηρετούσατε εκείνη την εποχή –μιλάμε για ένα συμβάν που έλαβε χώρα πότε;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: 26/11/1985.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το βραδάκι;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Το βράδυ και περί ώρα 21:50 περίπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πού βρισκόσαστε;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Εγώ ήμουν επικεφαλής της 16ης Διμοιρίας και καθόμουν ακριβώς δίπλα στον οδηγό, συνοδηγός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού πηγαίνατε;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Πηγαίναμε να αναλάβουμε υπηρεσία στο θέατρο «ΑΛΦΑ› στην Πατησίων, εκεί ήταν το σημείο που θα παραμέναμε το βράδυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο θέατρο;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Όχι στο θέατρο μέσα, σ’ εκείνο το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε κανένας λόγος να είστε εκεί κοντά;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Είχαμε τότε κάποια, αν θυμάμαι καλά, επεισόδια στο Πολυτεχνείο, κάπου στην πλατεία Εξαρχείων και εμείς κάπου πιο απομακρυσμένοι...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιο πρόβλημα υπήρχε δηλαδή κι έπρεπε να είστε εκεί κοντά. Πήρατε εν πάση περιπτώσει να πάτε εκεί. Από πού ξεκίνησε το λεωφορείο σας;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Απ’ την έδρα μας. Από τη Χίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Χίου πού είναι;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Στην Καισαριανή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατεβαίνατε λοιπόν προς τα κάτω. Στο «ΚΑΡΑΒΕΛ› κοντά;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Στο «ΚΑΡΑΒΕΛ› και πριν απ’ το φανάρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ταχύτητα μεγάλη, μικρή;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Μικρή ταχύτητα γιατί ήταν το φανάρι εκεί και ο οδηγός δεν μπορούσε να τρέξει σ’ εκείνο το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έγινε λοιπόν κάποια στιγμή;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Εκεί έγινε έκρηξη. Στην αρχή έγινε μια έκρηξη και αργότερα, σε δυο τρία λεπτά που βγήκαμε έξω, διαπιστώσαμε ότι είχε παγιδευτεί κάποιο αυτοκίνητο εκεί, γιατί φαινόταν μόνο το κουφάρι του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μου πείτε εσείς τί καταλάβατε, πώς το αντιληφθήκατε απ’ τις αισθήσεις σας. Καταλάβατε μια έκρηξη. Το αυτοκίνητο που πηγαίνατε, κλυδωνίστηκε; Αναποδογυρίστηκε;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Το αυτοκίνητο, ο οδηγός βέβαια το κράτησε αλλά είχε χαθεί ο έλεγχος ήδη απ’ το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η έκρηξη έγινα όταν περνούσατε δίπλα από το μετέπειτα διαπιστωθέν παγιδευμένο όχημα;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Ναι, δίπλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή έγινε ακριβώς την ώρα που περνούσατε δίπλα;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας χτύπησε από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Αριστερά και προς τα πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αυτοκίνητο λοιπόν κλυδωνίστηκε....

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Κλυδωνίστηκε και σταμάτησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού κατέληξε;

Π. ΜΥΤΙΛΟΥΔΗΣ: Σταμάτησε, κανονικά.