Πολιτική
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/3/2003) Μέρος 5/6

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Όταν σήκωσε νεκρό στα χέρια του, το να έχει καεί η στολή του ή το μαλλί του, του φαινόταν αστειότητες, μπροστά σ’ αυτά που είδε στα μάτια του. Νεκρό και ο άλλος ήταν ημιθανής σχεδόν και έζησε την τελευταία στιγμή. Συνεπώς μην προσπαθούμε από εξάψεις οι οποίες υπό το κράτος της ταραχής και του πανικού τον οποίον έζησε, να πούμε τι, ότι δεν ήταν παρών; Τι αμφισβητείτε τελικώς μ’ αυτή σας την ερώτηση; Τι προσπαθείτε να πείτε, ότι είναι αντίφαση, αν είπε λίγο τα μαλλιά, ή αν ήταν κάπως περισσότερο, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν πήγε ούτε καν να κοιταχτεί μετά την έκρηξη.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όλα αυτά μπορείτε να τα πείτε στην αξιολόγησή σας. Αν θέλετε κύριε συνάδελφε, πείτε μου και ποια ερώτηση θέλετε να υποβάλω στη συνέχεια, θα με διευκολύνετε πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ερώτηση την διαμορφώνει, αλλά η απάντηση όμως μας ενδιαφέρει που θα δοθεί, η οποία δόθηκε εδώ. Είπε, «κάηκα στα μαλλιά μου›. Του παρατηρήθηκε ότι έχει πει, «κάηκα λίγο›. Ποιο είναι λέει αλήθεια, το λίγο ή το πολύ;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Λέει καταστράφηκε η στολή μου και λέει επίσης ότι πήρε λίγο η στολή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό; Αυτό είναι το ερώτημα το δικό μου. Και τι χρειάζεται αυτό;

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Εάν αυτό αποτελεί αντίφαση, έχει καλώς, θα το κρίνει το Δικαστήριό σας. Από εκεί και πέρα το να συνεχίζει να το εντοπίζει και να λέει το ίδιο πράγμα?

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε συνάδελφε, πέρα από το να μου υποδεικνύετε τις ερωτήσεις που θα κάνω, μήπως θέλετε να καταθέσετε κιόλας να σας ρωτήσω; Αν θέλετε και αυτό μπορεί να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη γίνεστε επιθετική σας παρακαλώ. Ο κ. συνήγορος ασκεί τα καθήκοντά του.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν παρενέβην, άκουγα ερωτήσεις οι οποίες με ενοχλούσαν και με έθιγαν, δεν παρενέβην, για ποιο λόγο πρέπει να παρεμβαίνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας είπε έτσι, αλλά ο μάρτυρας είναι εδώ, για να διευκρινίζει αυτά που λέει, αλλιώς θα διαβάζαμε τις καταθέσεις όλων και θα βγάζαμε και την απόφαση εκεί στο σπίτι μας και θα σας την στέλναμε, αλλά δεν γίνονται αυτά. Εδώ έχει διαδικασία.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είμαστε 17 χρόνια μακριά από τα γεγονότα. Εγώ θεωρώ δεδομένο και θεωρώ δεδομένο ότι το θεωρεί και το Δικαστήριό σας, ότι μετά από 15 , 18 χρόνια οι μάρτυρες δεν θυμούνται τι έγινε. Επομένως θα πρέπει να βρούμε, να ανατρέξουμε στις μαρτυρικές καταθέσεις για να βρούμε το μέτρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το εάν κάηκε λίγο περισσότερο, ή λίγο λιγότερο, τώρα εσάς τι σας πειράζει;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας πω τι με πειράζει. Είναι σαφές και νομίζω ότι προέκυψε και από τις ερωτήσεις που έκανε ο κ. Εισαγγελέας νομίζω, ότι δεν υπήρχε φωτιά, μέσα στο λεωφορείο. Υπήρξε μια φλόγα, η οποία διαπέρασε τα σπασμένα παράθυρα και προκάλεσε στιγμιαία κάποια αποτελέσματα, είχε κάποια αποτελέσματα, πλήττοντας μόνο τον αστυνομικό, ο οποίος στεκόταν όρθιος μέσα, δεν άναψε όμως φωτιά μέσα στο λεωφορείο.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

???.: Λέει ο μάρτυρας επακριβώς πήρε φωτιά το λεωφορείο. Η προηγούμενη παράγραφος που διάβασε η κα Κούρτοβικ, ας την διαβάσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέει κύριε Ταουξή η προηγούμενη παράγραφος;

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Να αναγνωστεί ολόκληρη η προηγούμενη παράγραφος κ. Πρόεδρε απ’ αυτή που διάβασε ο κ. Εισαγγελέας. Και ο κ. Εισαγγελέας λέει ακριβώς αυτά, ότι πήρε φωτιά το λεωφορείο. Λέει, «είδα να παίρνει φωτιά το λεωφορείο και παχύς καπνός.›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχει πει από τότε κυρία Κούρτοβικ, ότι πήρε φωτιά το λεωφορείο και καπνός. Και εσάς ίσως σας διέφυγε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει μια φωτιά, η οποία όμως αναφέρεται αυτό το πράγμα, η οποία όμως δεν έχει κάψει τίποτα άλλο, ακριβώς όπως λέτε, εκτός από λίγο τα μαλλιά του συγκεκριμένου μάρτυρα και λίγο την στολή του. Επομένως θα πρέπει να αξιολογήσουμε περί του τι φωτιά ήταν; Μια φωτιά, την οποία σημειωτέον, ο προηγούμενος μάρτυρας, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής, ο οποίος επιστρέφει επίσης στο αυτοκίνητο, δεν την έχει πάρει είδηση καθόλου.

Ο προηγούμενος μάρτυρας ερωτήθηκε και είπε, «εγώ δεν θυμούμαι φωτιά›.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: ?και βγήκαν και από τα σπασμένα παράθυρα και μας έκαψαν όλους, είπε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μα τι λέτε κύριε Ταουξή!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε τώρα στον μάρτυρα, αφήστε τη διαδικασία να προχωρήσει λίγο, σας παρακαλώ όλους. Ο μάρτυρας λέει αυτά, είναι εδώ παρών. Ρωτάτε τον αυτά που λέει τώρα εδώ. Και μετά θα κάνουμε εμείς αξιολόγηση των καταθέσεων και θα τα δούμε. Μπορεί να πει, ελάτε εδώ κύριε, είχε πει άλλα τότε. Αλλά εάν θέλετε για αντιφάσεις, θα διαβάζουμε τα κομμάτια όπως είπαμε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποια είναι η διάταξη που έχει το λεωφορείο, πώς ακριβώς είναι;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Η διάταξη του λεωφορείου. Στη μέση είχαμε τραπέζι και από εδώ και από εκεί από τα πλαϊνά είχαμε καθίσματα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πόσο εύρος είχε; Πόσο μήκος είχε αυτό το τραπέζι;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Κατά μήκος του λεωφορείου είναι αυτά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάθετα δεν υπάρχουν;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Κάθετα όχι δεν έχουν, των ΜΑΤ δεν έχουν κάθετα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε κανένα σημείο του λεωφορείου;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Μόνο του οδηγού και του συνοδηγού είναι αλλιώς.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι μήκος έχουν αυτά τα καθίσματα;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Τι μήκος δεν ξέρω, τα λεωφορεία αυτά είναι 11 μέτρα, τα μεγάλα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι μήκος έχουν τα καθίσματα;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Το κάθισμα να είναι, επτά, οκτώ μέτρα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το λεωφορείο είναι αυτό. Η έκρηξη το έχει πλήξει εδώ.

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Εδώ ναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Που είναι η ασπίδα;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Εδώ.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει ειδικός χώρος;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Ειδικός χώρος ναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ειδικός χώρος στο πίσω μέρος.

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Εμένα. Εγώ ήμουν ακριβώς απέναντι από τις ασπίδες. Εδώ είναι οι ασπίδες και από την απέναντι μεριά των ασπίδων είναι η πόρτα, που ήμουν εγώ όρθιος.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς ήσασταν όρθιος εδώ και ήσασταν ο μόνος όρθιος;

κ.ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Ναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιον βλέπατε;

κ. ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Αυτόν που καθόταν δίπλα από εμένα. Γιατί τα κομμάτια της έκρηξης δεν έφυγαν όλα μαζί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι δεν σκοτώθηκαν και οι 15 άνθρωποι, γιατί μας προστάτευαν οι αψίδες. Ρωτώ: Ποιον προστάτευαν οι ασπίδες που βρίσκονταν εδώ, όταν, απ’ ό,τι μου περιγράφετε υπάρχουν δύο καθίσματα κατά μήκος του λεωφορείου στα οποία κάθεστε;

κ. ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Απέναντι απ’ τις ασπίδες, είναι κάθισμα που κάθονται δυο-τρία άτομα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δυο-τρία άτομα καθόσαστε εκεί κι εσείς όρθιος και οι δύο οδηγοί μπροστά, 6. Οι υπόλοιποι 8 δηλαδή κάθονταν, όλα αυτά τα καθίσματα χρησίμευαν.....

κ. ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Εκείνο το βράδυ δε μπήκαμε 20 άτομα που ήμαστε καθημερινά, μπήκαμε 15, διότι οι άλλοι περίμεναν αλλού.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς είπατε ότι υπήρχαν καθίσματα κατά μήκος. Καθόσαστε κατά μήκος;

κ. ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Κάποιοι από δω και κάποιοι απέναντι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς ήσαστε όρθιος πίσω. Τί κάνατε εκεί όρθιος;

κ. ΤΣΑΠΑΛΙΑΣ: Έβλεπα έξω. Δεν ήθελα να καθίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτερος έχει να ρωτήσει κάτι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον κ. Κουφοντίνα να ρωτήσω, τον κατηγορούμενο. Κατηγορούμενε, αυτή εδώ την ανακοίνωση από 4/12/85 την ξέρετε; Ανακοίνωση-προκήρυξη. «4/12/85. Επαναστατική Προκήρυξη 17Ν.›

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τη γνωρίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επίσης την άλλη, από 26/11/85.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί θέλετε να ρωτήσετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα σας πω. Στην από 4/12 γράφετε σχετικά με το χτύπημα στα ΜΑΤ: «Η ενέργειά μας είχε για στόχο τα ΜΑΤ-ΜΕΑ και μόνο αυτούς χτύπησε. Το έχουμε ξαναπεί, ότι τα θεωρούμε ένοπλη συμμορία και σαν τέτοια θα τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί λέει παρακάτω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Η ενέργειά μας είχε για στόχο τα ΜΑΤ-ΜΕΑ και μόνο αυτούς χτύπησε. Το έχουμε ξαναπεί ότι τα θεωρούμε ένοπλη συμμορία στην υπηρεσία των μεγαλοαπατεώνων καπιταλιστών και σαν τέτοια θα τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν›. Τί λέτε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λέει παρακάτω: «Τους άλλους μικρούς, απλούς αστυφύλακες δε θα τους χτυπάμε γιατί δεν τους θεωρούμε....›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε μ’ απασχολεί αυτό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μ’ ενδιαφέρει εμένα. Διαβάστε εσείς κ. Πρόεδρε, θα μάθετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορούμενε Κουφοντίνα σε ακούω.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, δολοφονήθηκε ένα 15χρονο παιδί από έναν δολοφόνο ο οποίος πόσα χρόνια τον έβαλε η ελληνική δικαιοσύνη σας;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το είπατε αυτό, εγώ άλλο ρωτάω.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εμένα αυτό μ’ ενδιαφέρει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορείτε να απαντήσετε εδώ πέρα που σας ρωτάω;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δε θα απαντήσω σε καμία άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δικαίωμα να μην απαντήσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε επίσης: «Αυτή την ένοπλη συμμορία θα την αντιμετωπίσουμε με τραγική βία, μέχρις ότου διαλυθούν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθει ο κ. Μηλιώνης παρακαλώ.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχω κώλυμα για τη Δευτέρα και εκπροσωπώ τους αμέσως δύο μετά τον κ. Μηλιώνη, θα παρακαλούσα να κληθούν ο κ. Γιαννίκος και ο κ. Αδαμόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους κάποιου. Αντί του κ. Μηλιώνη να έρθει ο κ. Γιαννίκος Θωμάς.

Μία δήλωση Παπαδάκη Κωνσταντίνου και Παρασκευόπουλου, για όσους καταγγέλει ότι τον ξυλοκόπησαν και τον βασάνισαν στη ΓΑΔΑ στις 18/7 και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με όσα περιγράφει στη μήνυση:

«Αποχώρησε από το ακροατήριο ανενόχλητος και έτσι χάθηκε η δυνατότητα λήψης των στοιχείων του από το Δικαστήριο που θα ήταν σημαντική συμβολή στη διερεύνηση της αλήθειας..... Για την ανενόχλητη αυτή αποχώρηση και μη ικανοποίηση.... εκφράζω την απογοήτευσή μου και επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματος του εντολέα μου προς απόδοση ευθυνών. Τέλος ζητούμε κατά το άρθρο 38, σύνταξη και διαβίβαση στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να συσχετισθεί με τη μήνυσή μου και να δοθεί η ευχέρεια διενέργειας.....›

Όταν έχετε όμως οι ίδιοι την ευχέρεια να υποβάλλετε μήνυση, το ζητάτε απ’ το Δικαστήριο. Αλλά να δούμε ο άλλος, έφυγε πράγματι ο άλλος; Μπορούμε να τον βρούμε όμως, σαφέστατα μπορούμε να τον βρούμε, μη νομίζετε. Δεν τον ξέρει κανένας εδώ πέρα; Τον ξέρει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη αλίμονο εμείς να νομίζουμε ότι υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια κατά κάποιου και να μη βοηθήσουμε στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι περίεργη η νοοτροπία της καχυποψίας και έναντι ακόμα του Δικαστηρίου, μετά από τόσες μέρες διαδικασίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως κ. Πρόεδρε όλα αυτά αποτελούν απόπειρα τρομοκράτησης των μαρτύρων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν είναι μάρτυρας αυτός. Αυτός λένε ότι ήταν ένας που υπηρετούσε στην Ασφάλεια και έχουν καταγγείλει αγνώστους και τον είδαν εδώ πέρα. Αυτό είναι άλλο. Θα τα δούμε στην ώρα τους.

(διαλογικές συζητήσεις)

Πιστεύω ότι εδώ τηρούνται όλοι οι κανόνες. Αν αποφασίζουμε ορθά ή όχι, υπάρχουν και άλλοι περαιτέρω να τα κρίνουν. Εμείς είμαστε στη μέση και κρατάμε όλες τις αποστάσεις.

Κύριε Ταουξή, εκπροσωπείτε τον μάρτυρα, είστε πολιτικός ενάγων; Δεν ορκίζεστε κ. μάρτυς. Λοιπόν, ήσαστε εκείνη την ημέρα μέσα στο λεωφορείο, για να μη ρωτάμε τα ίδια πάλι, γιατί μας τα είπαν, αλλά θέλω να δω αν είναι έτσι πράγματι. Είχατε ξεκινήσει από πού;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ξεκινήσαμε από την έδρα μας τα ΜΑΤ και στο πρώτο στενό στρίψαμε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόσταση μεγάλη;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Περίπου 100μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν περάσατε λοιπόν από κάποιο σημείο, ποιο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν λίγο πριν τον σηματοδότη που υπάρχει εκεί, περίπου 40μ., υπήρχε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αριστερή πλευρά, το οποίο εξερράγη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρετε από ποιον.

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Δεν ξέραμε τίποτα εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάθατε μετά από εφημερίδες κτλ. ότι ήταν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εσείς σε ποιο σημείο καθόσαστε;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Καθόμουν στη δεξιά πλευρά, απέναντι από τον Γεωργακόπουλο, τον θανόντα, στην αριστερή πλευρά, εγώ ήμουν ακριβώς απέναντι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί αισθανθήκατε εκείνη την ώρα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μια λάμψη, μια φοβερή έκρηξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός από λάμψη, ένα ωστικό κύμα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ένα ωστικό κύμα, ολόκληρο το σώμα μας τραντάχτηκε και πεταχτήκαμε κάτω. Πέσαμε κάτω. Όχι οικειοθελώς δηλαδή. Έπεσα κάτω εγώ και είχα μείνει αναίσθητος, μέχρι που ήρθαν και με πήραν με το ασθενοφόρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέσατε αναίσθητος; Δεν καταλάβατε τίποτε άλλο; Φωτιά είδατε μέσα στο αυτοκίνητο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Τρομερή λάμψη ήταν, δεν ξέραμε από τί ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε φωτιά;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν μια τρομερή λάμψη, εμείς εκείνη τη στιγμή νομίζαμε ότι ήταν επίθεση με μολότωφ, γιατί δεν ξέραμε περί παγιδευμένου αυτοκινήτου. Όπως γίνεται μια επίθεση με μολότωφ, νομίζαμε ότι αυτό ήταν εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς μείνατε αναίσθητος;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήμουν αναίσθητος κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έβγαλαν;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να πείτε κάτι που να έχει σχέση, να αξιολογήσουμε κι εμείς; Πώς σταμάτησε βέβαια το αυτοκίνητο δεν μπορείτε να το πείτε εσείς, γιατί πέσατε αναίσθητος. Τί πάθατε από αυτή την έκρηξη;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχαν καεί τα μαλλιά μου, το πρόσωπό μου είχε γεμίσει γυαλιά και είχα χτυπήσει στο σώμα και στα πόδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε φωτιά μέσα στο λεωφορείο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας χτύπησε εσάς στο πρόσωπο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχε γεμίσει και θραύσματα και είχε καεί λίγο η επιδερμίδα μου. Παρέμεινα 20 ημέρες στο νοσοκομείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γυαλιά;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Και γυαλιά, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο αντικείμενο σφηνώθηκε επάνω σας;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν μια λαμαρίνα η οποία είχε σφηνωθεί στο γόνατο. Είχα θραύσματα από λαμαρίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πού προερχόμενη η λαμαρίνα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ή από το παγιδευμένο αυτοκίνητο ή απ’ το δικό μας αυτοκίνητο θραύσματα, γιατί είχε διαλυθεί η αριστερή πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε την καλοσύνη να ρίξετε μια ματιά εδώ; Διάλυση είναι αυτό ή απλώς τραυματισμός της πλευράς;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχε φύγει όλο αυτό το κομμάτι, γιατί εδώ ακριβώς στο κέντρο ήταν το ωστικό κύμα, εδώ ήταν ο Γεωργακόπουλος και απ’ την απέναντι πλευρά ήμουν εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φαίνεται ότι έχει φύγει η λαμαρίνα εδώ; Ή ότι έχει τρύπες; Γιατί εδώ δείχνει ότι έχει τρύπες, δε δείχνει ότι έχει ξηλωθεί.

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Έχει ξηλωθεί το κάτω κομμάτι ολόκληρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ να το δω πάλι;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είναι το κάτω, έχει φύγει ολόκληρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κάτω έχει φύγει; Δε φαίνεται τέτοιο πράγμα.. Αυτό το κενό που φαίνεται είναι λέτε, έτσι; Μάλιστα. Πείτε μου τώρα, ένας άνθρωπος που βάζει έναν τέτοιο μηχανισμό, ας πούμε προσωρινά ότι δεν τον ξέρουμε, και περιμένει να περάσει ένα λεωφορείο με τα ΜΑΤ και την ώρα που περνάει, πατάει ένα κουμπάκι, ένας εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιείται μέσα σε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και δημιουργεί αυτή την κατάσταση, τί πρόθεση είχε; Να σκοτώσει; Να τραυματίσει; Να εκφοβίσει; Ή απλώς να γίνει μια φασαρία;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Όταν έχουν παγιδεύσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο και έχουν βάλει, απ’ ότι διαβάσαμε μετά, τσιμέντο γύρω-γύρω ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το λεωφορείο, είχαν σαφή στόχο να σκοτώσουν και τους 15 που ήταν μέσα στη διμοιρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η δική σας αντίληψη. Δεν έχω τίποτε άλλο. Κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ουδέν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι από της έδρας, ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελεύς; Ο κ. Πρόεδρος να ρωτήσει κάτι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τραυματίστηκαν άλλοι επιβάτες;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Όλοι είχαν τραυματιστεί, εκτός του νεκρού δύο ήταν σοβαρά και οι άλλοι ελαφρότερα. Κάθισαν 3, 4, 5 μέρες, εγώ είχα μείνει 20 μέρες στο νοσοκομείο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είσαστε γνώριμοι μεταξύ σας, γνωστοί; Συνυπηρετούσατε στην ίδια διμοιρία;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήμαστε περίπου ενάμισι χρόνο οι περισσότεροι και μετά βγήκε μια σειρά και προστέθηκαν δυο τρεις ακόμη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έναν Δολιανίτη τον ξέρατε; Ήταν μέσα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μάλιστα. Είναι μια σειρά μετά από μας, ήταν περίπου 3 μήνες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός έπαθε τίποτα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχε τραυματιστεί κι αυτός.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Νομίζω στο πρόσωπο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόταν στο λεωφορείο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Καθόταν από τη δεξιά πλευρά, αν θυμάμαι καλά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Είπατε ότι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση αυτοί που παγίδευσαν το αυτοκίνητο και προκάλεσαν την έκρηξη. Γιατί όμως είχαμε μόνο ένα νεκρό και οι υπόλοιποι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο γλίτωσαν; Τί συνέβαλε στο να γλιτώσετε; Ήταν μικρή η έκρηξη; Είχαν μικρά εκρηκτικά;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Η έκρηξη ήταν τόσο πολύ εκκωφαντική, που ακόμη και ο Τζωρτζάτος στην προανακριτική του κατάθεση λέει ότι ήταν τόσο δυνατή που τρελάθηκε μ’ αυτή την έκρηξη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο μάρτυρας γνωρίζει την προανακριτική κατάθεση κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να του πω εγώ τώρα να το πει ή να μην το πει ο μάρτυρας; Από εκεί και πέρα συνεκτιμάται και αν είναι έγκυρη ή δεν είναι έγκυρη του Τζωρτζάτου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ εκπλήσσομαι, πώς ο μάρτυρας έχει γνώση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην εκπλήσσεστε, εδώ απ’ ότι έβλεπα εκεί γινόταν ανάκριση και μόνο μία εφημερίδα που παίρνω εγώ δεν έγραφε σχεδόν τίποτε γι αυτούς. Εδώ οι περισσότεροι μου έλεγαν ότι τις ήξεραν αυτολεξεί τις καταθέσεις και βέβαια και εγώ διερωτήθην πού τα μάθαιναν.

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› συγκεκριμένα που διαβάσαμε την προανακριτική του κατάθεση, έλεγε αναλυτικά ο κ. Τζωρτζάτος πώς τοποθέτησαν το καλώδιο και τί έκαναν κτλ. Το έχουμε βγάλει και φωτοτυπίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εφημερίδα λοιπόν το λέει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς λαμβάνουμε υπόψη σαν Δικαστήριο, αυτές οι βεβαιότητες δεν μεταφέρθηκαν εδώ μέσα. Σας είπα, σε μένα τουλάχιστον δεν μεταφέρθηκαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου).

(διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι αυτά είπε ο άνθρωπος εδώ πέρα, ότι είδε στις εφημερίδες. Εμείς από κει και πέρα το εκτιμούμε αυτό.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Είπατε η έκρηξη είναι μεγάλη. Μάθατε εκ των υστέρων αν προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, σε πολυκατοικίες, σε πολύ μεγάλη απόσταση;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Έσπασαν απ’ ότι είχαμε ακούσει μετά από τους αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί απ’ αυτούς οι οποίοι έρχονταν στα νοσοκομεία να μας δουν, ότι είχαν σπάσει τζάμια σε μεγάλη ακτίνα κι από εκεί καταλαβαίνω και πόσο μεγάλη ήταν η έκρηξη και το βενζινάδικο που ήταν στη γωνία, έπαθε και αυτό μεγάλες ζημιές.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Δίπλα από το λεωφορείο το δικό σας, υπήρχαν παρκαρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Στο σημείο εκείνο όχι. Υπήρχε δίπλα στο παγιδευμένο. Επί του δρόμου δεν υπήρχαν.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Αυτά υπέστησαν σημαντικές, μικρές ή μεγάλες ζημιές;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Πάρα πολλές ζημιές.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Μάθατε με ποιο τρόπο ήταν παγιδευμένο το αυτοκίνητο; Δηλαδή ήταν με ερασιτεχνικό τρόπο;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν με επαγγελματικό τρόπο. Είχαν βάλει τσιμέντο γύρω-γύρω ώστε το ωστικό κύμα να έρθει κατευθείαν πάνω μας.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Στην προκήρυξη διαβάσατε ότι δεν χτύπησαν το πρώτο πούλμαν γιατί εκείνη τη στιγμή περνούσαν πεζοί, μάλιστα ένας με έναν σκύλο, κάτι τέτοιο και δεν ήθελα να έχουν θύματα άλλους πλην των ΜΑΤ;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Εκείνη την ώρα έφευγαν 8 λεωφορεία. Αυτοί ήθελαν ένα λεωφορείο, ένα, δύο, τρία λεωφορεία, δεν τους ενδιέφερε ποιο συγκεκριμένο λεωφορείο. Ποιο θα τους ήταν πιο εύκολο να περάσει και να το χτυπήσουν. Βρέθηκε το δικό μας.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Είπατε πριν ότι η πρόθεσή τους ήταν να σας σκοτώσουν όλους. Το είχαν προβλέψει ότι θα υπάρχουν θάνατοι;

Θ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Δεν τους ενδιέφερε νομίζω καθόλου.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: ¶λλο λέω. Η ένταση της έκρηξης, ο τρόπος που είχαν παγιδεύσει, οι υπολογισμοί, η τοποθέτηση συγκεκριμένου είδους και συγκεκριμένης ποσότητας εκρηκτικών τί κατεδείκνυε; Ότι θα υπάρχουν θάνατοι ή θα είναι μια στράκα-στρούκα που θα τρομάξουν απλώς;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Η δύναμη που είχε το ωστικό κύμα, φαίνεται ότι θέλανε να σκοτώσουν όλους μέσα στο λεωφορείο και από τα κομμάτια οι λαμαρίνες που εκσφενδονιζόντουσαν δεξιά και αριστερά.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Το γεγονός ότι, αρκετοί συνάδελφοί σας μας το είπαν και πριν, αλλά το ρωτάω κι εσάς, ήσαν στο πίσω μέρος που ήταν όρθιες οι ασπίδες, αυτό συνέβαλε ώστε να μην υπάρχουν άλλοι θάνατοι; Δηλαδή οι ασπίδες απέκρουσαν ένα μέρος ?

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Νομίζω, ότι ήταν 2-3 άτομα μονάχα και δεξιά – αριστερά ήταν οι ασπίδες τυχαία, γιατί μόλις είχαμε ξεκινήσει δηλαδή, δεν είχαμε πάρει τις μόνιμες θέσεις μας.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Αν καθόσασταν οι περισσότεροι δίπλα στο Γεωργακόπουλο, ο θάνατος θα ήταν ένας ή θα ήταν περισσότεροι;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μα γι’ αυτό και οι περισσότεροι τραυματισμοί, οι πιο σοβαροί είναι από την πλευρά του Γεωργακόπουλου.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, θέλανε απλώς να χτυπήσουν κάποιους εκπροσώπους της Αστυνομίας ή συγκεκριμένα δυνάμεις των ΜΑΤ γιατί σας θεωρούσαν υπεύθυνους για το θάνατο του Καλτεζά;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Θέλανε να χτυπήσουν κάποιους αστυνομικούς, οποιουσδήποτε αστυνομικούς, νομίζανε ...

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Των ΜΑΤ εννοείτε;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Των ΜΑΤ μάλιστα.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Η προκήρυξη που βγήκε μετά την ίδια ή την άλλη μέρα και μετά από ένα μήνα έλεγε, ότι αυτό είναι η ανταπόδοση για το θάνατο του Καλτεζά; Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Νομίζω, αυτό έγραφε.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Πείτε μου κάτι, τι μισθό παίρνατε τότε;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: 30.000 δραχμές νομίζω.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Είχατε 1,5 χρόνο στην Αστυνομία;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ένα χρόνο ήμασταν.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Σε ποια περιοχή;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Στο Περιστέρι.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Οι άλλοι συνάδελφοί σας από ποιες περιοχές ήταν;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Από Καλαμπάκα, από ...

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Ήσασταν άνθρωποι των υψηλών εισοδηματικών τάξεων ή παιδιά του λαού, φτωχά παιδιά όλοι;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Παιδιά του λαού, μισθοσυντήρητοι είμαστε και διαταγές εκτελούσαμε.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Πείτε μου κάτι, περιμένετε μια έκφραση συγνώμης από τους κατηγορούμενους;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Βέβαια, ύστερα από 18 χρόνια αυτό περιμένουμε.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Περιμένετε μια απάντηση γιατί χτύπησαν εσάς, με ποια κριτήρια σας επέλεξαν;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ύστερα από 18 χρόνια λένε ότι είναι επιτιθέμενη αριστερά, αυτοί φοβούνται.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Σας βεβαιώνω ότι δεν το λένε.

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Να βγει κάποιος και να πει, ναι, κάναμε αυτό, θέλαμε να σας σκοτώσουμε, σκοτώσαμε ένα – δύο και μετά ζητάμε συγνώμη. Τίποτα.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Εξακολουθείτε να εργάζεστε όλοι;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μάλιστα. Όχι όλοι, οι μισοί.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Οι μισοί, κάποιοι έχουν προβλήματα ακόμα και τώρα. Μεγαλώνετε παιδιά, έχετε οικογένειες με το μισθό σας; Η υπηρεσία σας έδωσε κάποια τιμητική σύνταξη ή μια αποζημίωση κάποιων εκατομμυρίων;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Η υπηρεσία στην αρχή δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Κάναμε εμείς προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο.

Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Μήπως πληροφορηθήκατε ή αν αντιληφθήκατε αμέσως μετά το συμβάν την ύπαρξη βυτιοφόρου σταθμευμένου στο πρατήριο των υγρών καυσίμων; Το πρατήριο είναι δεδομένο ότι είναι κοντά.

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Για μια ματιά το είδα, αλλά δεν ήξερα τι μέγεθος είναι, αν είναι γεμάτο ή όχι. Λίγο το θυμάμαι.

Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Σαν απόσταση από την εστία της έκρηξης;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν πιο κοντά το βενζινάδικο, ήταν δίπλα σε ένα άδειο κτίριο και ήταν το βενζινάδικο.

Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Το βυτιοφόρο;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Το βυτιοφόρο δεν το θυμάμαι, ήταν δίπλα στο βενζινάδικο, ήταν μπροστά μάλλον κοντά στο σηματοδότη.

Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Δηλαδή ως προς την εστία της έκρηξης σε πόση απόσταση, αυτό ρωτώ;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: 30 μέτρα περίπου.

Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ: Και ένα τελευταίο, το ότι το λεωφορείο το δικό σας ήταν εν κινήσει κατά το χρόνο που πυροδοτήθηκε, επέδρασε είτε μειώνοντας, είτε επαυξάνοντας τα αποτελέσματα;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ίσως αυτό ήταν ευνοϊκό και μείωσε λιγάκι τους τραυματισμούς, γιατί άμα ήταν στάσιμο πιστεύω θα ήταν περισσότεροι οι νεκροί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση; Εσείς κ. Συνήγορε.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μάθατε μετά βέβαια την έκρηξη αν περίοικοι ή σύνοικοι της γειτονιάς προσήλθαν στην Αστυνομία και κατέθεσαν σχετικά ?

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχαν έρθει και πολλοί απ’ αυτούς στο νοσοκομείο, μας λέγανε ότι ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες, άλλοι λέγανε ότι καταθέσαμε, άλλοι είδαμε το συμβάν κλπ.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα σπίτια των ανθρώπων αυτών είχαν πάθει ζημιές, τα αυτοκίνητά τους εάν είχαν στην περιοχή;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ναι, είχαν πάθει ζημιά, τα τζάμια κυρίως.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω εάν μάθατε, εάν είχαν κάποιοι περίοικοι πάλι δει κάποια άτομα να κινούνται περιέργως τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχαν δει, αλλά δεν ?.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα – δύο – τρία άτομα, πόσα;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: ¶λλος έλεγε έναν άνθρωπο ψηλό, άλλος έλεγε ένα ζευγάρι, άλλος έλεγε δύο άτομα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των λεωφορείων των ΜΑΤ, κάτι συγκεκριμένο δεν είχε μπει στο νου τους μέχρι που έγινε η έκρηξη.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα λεωφορεία των ΜΑΤ πέρναγαν πάντα από την ίδια περιοχή;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ναι – ναι, από το ίδιον δρόμο.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ίδιο δρομολόγιο εκτελούσαν. Και κάτι τελευταίο, σχετικά με το φως, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μάθατε ?

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μάθαμε ότι είχε πλήρη συσκότιση εκείνο το βράδυ στην περιοχή, στο παρκάκι που ήταν εκεί πέρα δηλαδή.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και κάποιος ηλεκτρολόγος της ΔΕΗ όταν ?

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ναι – ναι, κάποιος ηλεκτρολόγος του Δήμου τους επισκέφτηκε να δει την ασφάλεια, ήταν καμένη η ασφάλεια.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκείνος μάθατε εάν είπε, ότι η βλάβη αυτή ήταν μια τυχαία βλάβη;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Δεν ξέρω να σας πω.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα κάτι τελευταίο, σχετικά με την όλη δομή του πως έγινε η έκρηξη, δηλαδή το ότι το ΒΑΝ είχε πολλά εκρηκτικά, είχε επίσης απ’ ότι λέει η οργάνωση στην προκήρυξή της καλυφθεί με τσιμέντο προκειμένου να δημιουργήσει μεγάλη βλάβη σ’ εσάς και επίσης ότι σας χτύπησαν στο μέσο, θεωρείτε ότι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης έκαναν το κάθε τι προκειμένου να επέλθει ο θάνατος;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ήταν η πρώτη περίπτωση παγιδευμένου αυτοκινήτου και πιστεύω ότι είχαν βάλει αρκετό υλικό εκρηκτικό μέσα. Είχαν φροντίσει ?

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ρωτώ το εξής, θεωρείτε ότι έκαναν το κάθε τι προκειμένου να επέλθει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βλάβη σ’ εσάς;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Αυτό τους ενδιέφερε, δεν τους ενδιέφερε μικρός τραυματισμός ή έκρηξη ζημιές σε ένα λεωφορείο. Θέλανε να υπάρχουν νεκροί για ανταπόδοση με τον Καλτέζα που υπήρχε νωρίτερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, μας διευκρινίζετε για το ζήτημα της κολώνας της ΔΕΗ, είπατε ήταν καμένη ή είχε αφαιρεθεί η ασφάλεια;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Απ’ ότι μας είπαν είχε αφαιρεθεί ασφάλεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, είναι καμένη προηγουμένως.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Όχι, είπε και το διόρθωσε αμέσως. Απλώς ήθελα να διευκρινίσω, γιατί ακούστηκαν και τα δύο, να δω σε ποιο τελικά καταλήγει η μαρτυρία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, για να ξέρω κι εγώ τι λέει, ποια είναι η θέση του;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Είχε αφαιρεθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶κουσε όμως. Από ποιον το ακούσατε;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Από διάφορους μάρτυρες που ήρθαν στο Νοσοκομείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρετε κανέναν;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά αν υπάρχει, θα βγει από κάποιον συγκεκριμένο, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την επίθεση;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Βέβαια, για να γίνει τυχαία αυτό, το βράδυ που χτυπήσανε ήταν από νωρίς σβηστό το φως.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τι, συσκότιση;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Συσκότιση για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Για πείτε μου κ. Μάρτυς, εγώ θα το πάρω από την αντίθετη πλευρά, ας πούμε λοιπόν, ότι η «17Ν› δεν είχε πρόθεση να σας σκοτώσει, αυτό θα μπορούσε να το εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο, θα μπορούσε δηλαδή να πυροδοτήσει πιο πριν το μηχανισμό πριν περάσει το λεωφορείο ή πιο μετά, αν δεν είχε σκοπό να σας σκοτώσει;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Θα μπορούσε. Και αν ήθελε θα πήγαινε και στο αμαξοστάσιο που ήταν 10 αυτοκίνητα και θα ?

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Θα έβαζε τσιμέντα μέσα στο ΒΑΝ προκειμένου να επιτύχει ότι το ωστικό κύμα θα πάει συγκεντρωμένο προς ένα σημείο;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Τα τσιμέντα ήταν για να έρθει το ωστικό κύμα επάνω μας.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Για να έχει δηλαδή πιο καίριο αποτέλεσμα και πιο ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα η επίθεσή της;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Αυτό θέλανε ακριβώς.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι στη συνέχεια βγήκαν οι προκηρύξεις;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Μάλιστα.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Ειπώθηκε και από άλλους συναδέλφους. Ας πούμε ότι κατά συμπτωματικό τρόπο και εκτός των προθέσεών της επήλθε ο θάνατος του Γεωργακόπουλου, κατά τον χρόνο κατά τον οποίον βγήκαν είχε ήδη επέλθει ο θάνατος, έτσι δεν είναι; Γιατί η μία που έχω στα χέρια μου είναι 4/12, δηλαδή περίπου 10 μέρες σχεδόν μετά. Ξέρετε σε κανένα σημείο αν ζητούν συγνώμη ή τέλος πάντων μνημονεύουν ότι από λάθος πάει ο Γεωργακόπουλος;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ούτε αναφέρουν καν. Νομίζω, ότι είναι μια μεγάλη προκήρυξη που αναφέρει άσχετα θέματα μ’ εμάς και στο τέλος λίγες γραμμές ?

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Αναφέρει, ότι φροντίσαμε να μην γρατσουνιστεί ούτε γάτα. Αναφέρει κάτι που να δείχνει ότι θλίβεται, ότι μετανιώνει, ότι πρόκειται για λάθος το ότι ο Γεωργακόπουλος απεβίωσε;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ούτε συγνώμη, ούτε τίποτα.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Τίποτα. Αυτό σημαίνει τι, ότι ήταν εντός των προθέσεών της ναι ή όχι;

Θ.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Ναι.

Κ.ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Τίποτε άλλο κ. μάρτυς.

Β.ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εάν μου επιτρέπετε μόνο, δεν θέλω να ρωτήσω, απλά να αναγνώσω μια σειρά από την έκθεση αυτοψίας ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ταουξή, θα την αναγνώσουμε στην ώρα της ολόκληρη.