Κοινωνική συνοχή σημαίνει κυρίως εργασία, γιατί χωρίς εργασία δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ημερίδα.
Κοινωνική συνοχή σημαίνει κυρίως εργασία, γιατί χωρίς εργασία δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Τεχνολογικό Λύκειο - Αγορά εργασίας και νέο αναπτυξιακό μοντέλο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται κρατικά προγράμματα παρέμβασης με ειδική χρηματοδότηση και για τη στήριξη υφισταμένων θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία νέων θέσεων, αρχικά προσωρινών με τη βοήθεια των Δήμων στην κοινωφελή εργασία, στην αυτεπιστασία, με τη βοήθεια των επιχειρήσεων και των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, αλλά και σε συνεργασία με επιχειρήσεις που έχουν προοπτική αυτές τις θέσεις να τις μετατρέψουν σε μόνιμες χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να θίξουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, πιστεύει στη δημόσια εκπαίδευση και στο ρόλο του εκπαιδευτικού λειτουργού ενώ πρόσθεσε πως όλες οι παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν από το Λύκειο.
«Άλλωστε έχουμε την ευκαιρία μέσα από το νέο Λύκειο να αναδείξουμε και το πόσες πολλές είναι οι σχολές και τα τμήματα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ στα οποία μπορεί να μπει ένα παιδί χωρίς εξετάσεις, μόνο με το απολυτήριο τίτλο του Λυκείου και να περιορίσει κανείς την εξέταση στοχευμένα σε σχολές υψηλής ζήτησης», σημείωσε.
Παράλληλα έκανε λόγο για «σύγχυση» θεσμών αναφερόμενος στις επαγγελματικές σχολές και τα επαγγελματικά Λύκεια, προσθέτοντας πως πρέπει να ενοποιηθούν όλα αυτά σε ένα Τεχνολογικό Λύκειο, το οποίο είναι ισότιμο και ισοδύναμο.
Το Τεχνολογικό Λύκειο πρέπει να έχει απόλυτη ευελιξία στις ειδικότητες, προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της αγοράς και στις ανάγκες κάθε περιοχής και βέβαια διασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από υπαρκτά και βεβαιωμένα προσόντα είτε επιπέδου 2 στα 3 χρόνια είτε και επιπέδου 3 με τον 4ο χρόνο.
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι τα παραπάνω συνδέονται και με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, την οποί ακατηγόρησε για «απροκάλυπτη και προσβλητική» παρουσία μέσα στο σχολείο, μέσα στο νοσοκομείο, στον περίβολο των εκκλησιών, στις λαϊκές αγορές οργανώνοντας αιμοδοσίες και άλλες κοινωνικές δράσεις, «τις οποίες ξεφτιλίζει, προσδιορίζονται ότι είναι φυλετικά στοχευμένες».
Όλα αυτά, κατέληξε, είναι προφανές ότι και στο εσωτερικό της κυβέρνησής μας, ενόψει της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, πρέπει να τα συζητήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο, πρέπει να τα συζητήσουμε και με την αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και φυσικά πρέπει να τα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, με την κοινωνία των πολιτών.