Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 07:17

Σφοδρή μάχη στη Νασιρίγια

ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες το κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να προηγηθεί συναγερμός.

Όπως μεταδίδει το BBC, αμερικανικά ελικόπτερα επέδραμαν εναντίον ιρακινών στρατιωτικών μονάδων, κοντά στην Καρμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης.

Εν τω μεταξύ ένα εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων φέρονται να εντόπισαν οι αμερικανικές δυνάμεις, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στην πόλη Ντατζάφ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Jerusalem Post», περίπου 30 Ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τις διαταγές ενός στρατηγού, περικυκλώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις σε εγκαταστάσεις που παράγονται χημικά όπλα. Ενας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, όταν εξερράγη παγίδα νάρκης, προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους χημικά παράγονται στο εργοστάσιο, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και το δίκτυο Fox News, οι Ιρακινοί είχαν προσπαθήσει να καμουφλάρουν το κτίριο, ώστε να μην αποτελεί στόχο και να μην είναι δυνατόν να εντοπιστεί από τον αέρα.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, μετέδωσε ότι η σύλληψη του Ιρακινού στρατηγού, είναι πιθανώς η χρυσή απόδειξη για τα όπλα που ο Σαντάμ λέει ότι δεν έχει. Ωστόσο η πληροφορία για τον εντοπισμό χημικών όπλων, δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Βρετανοί στρατιώτες φέρονται αγνοούμενοι, μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα οχήματά τους στο Ιράκ.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χθες οι πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στο στόχαστρο των μαχητικών αεροσκαφών βρέθηκαν η Βαγδάτη, η Μοσούλη και η Βασόρα.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε μία από τις πλέον σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και επλήγησαν κυβερνητικά κτίρια. Αεροπορικούς βομβαρδισμούς δέχθηκαν επίσης η πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ και η πόλη Τικρίτ.

Σήμερα, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52, απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στη Νοτιο-Δυτική Αγγλία.

Στις χερσαίες επιχειρήσεις οι Ιρακινοί προβάλουν σθεναρή αντίσταση, γεγονός που παραδέχθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προέβλεψαν ότι θα πάρει πολύ χρόνο, ωσότου πόλεις όπως η Βασόρα και η Νασιρίγια, περάσουν υπό τον έλεγχό τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, προειδοποίησε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή μιας σκληρής μάχης.

Οι απώλειες

Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι συμμαχικές δυνάμεις κοντά στην Νσιρίγια. Ο ιρακινός στρατός έκανε λόγο για 25 νεκρούς, η αμερικανική πλευρά ανέφερε ότι 12 στρατιώτες της αγνοούνται εκεί και άλλοι 10 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκαν έξι Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 50 τραυματίστηκαν στην περιοχή, όπου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, διεξάγεται η πιο σκληρή μέχρι στιγμής, μάχη.

Ο Γ. Παπανδρέου

Εκτενή αναφορά στον πόλεμο στο Ιράκ, έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκτίμησε ότι ο παρατεταμένος πόλεμος στην περιοχή, θα είχε συνέπειες σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΟΗΕ της ανασυγκρότησης του Ιράκ και προανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προγραμματίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε μυθοπλασίες και μικροκομματικά παιχνίδια, όσα ακούγονται περί διάστασής του με τον πρωθυπουργό για τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και δήλωσε με νόημα ότι για φιλοαμερικανισμό είχαν κατηγορήσει και τον πατέρα του.

Στον σταθμό μίλησε και ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ και έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής, εάν οι πολεμικές επιχειρήσεις υπερβούν το διάστημα των δύο μηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Ευθεία επίθεση σε βάρος των Αμερικανών εξαπέλυσε χθες στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι, αυτοί που τώρα πολεμούν τον Σαντάμ, είναι εκείνοι που τον εξόπλισαν.

Μιλώντας από τον Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε επίσης, ότι όσοι οι άνθρωποι βάζουν μπροστά το συμφέρον τους δεν θα υπάρξει αληθινή ειρήνη και αξιοπρέπεια.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ