Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 12:46

Ηλεκτρονικά τατουάζ και «φαγώσιμοι» κωδικοί

Η εξάπλωση των ψηφιακών συσκευών συνεπάγεται και την εξάπλωση της χρήσης κωδικών: κωδικοί χρήσης υπηρεσιών, ΡΙΝ, και διάφοροι άλλοι αριθμοί, συνδυασμοί και λέξεις που ο καθένας πρέπει να θυμάται για να πορευτεί στην καθημερινή ζωή του.

Η εξάπλωση των ψηφιακών συσκευών συνεπάγεται και την εξάπλωση της χρήσης κωδικών: κωδικοί χρήσης υπηρεσιών, ΡΙΝ, και διάφοροι άλλοι αριθμοί, συνδυασμοί και λέξεις που ο καθένας πρέπει να θυμάται για να πορευτεί στην καθημερινή ζωή του.

Η Ρετζίνα Ντούγκαν, στέλεχος της Motorola και πρώην στέλεχος της DARPA, πρότεινε, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης D11 μία (ή μάλλον, δύο) πρωτοποριακή λύση: τη χρήση χαπιών και τατουάζ για τις ανάγκες ταυτοποίησης του χρήστη. Κατά τα λεγόμενά της, η ταυτοποίηση είναι «βαρετή», και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να την αποφεύγουν, παρά το φόβο υποκλοπής δεδομένων στις συσκευές τους.

Η ιδέα που παρουσίασε ήταν ένα χάπι «βιταμινών- ταυτοποίησης». Ένας εκ των συναδέλφων της επέδειξε μία μικρή ταμπλέτα που περιέχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ. Μετά την κατάποσή της, το στομάχι λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης για την μπαταρία του τσιπ, ενεργοποιώντας το.

Το τσιπ διαθέτει ένα «διακόπτη» που το ενεργοποιεί και το απενεργοποιεί, παράγοντας ένα σήμα 18 bit σαν ηλεκτροκαρδιογράφημα: το τελικό αποτέλεσμα είναι η χρήση του ίδιου του ανθρωπίνου σώματος ως «μέσου επιβεβαίωσης». Η διαδικασία θα μπορεί να ενεργοποιείται μέσω αφής, καθώς το ανθρώπινο σώμα αποτελεί αγωγό του ηλεκτρισμού- ένα άγγιγμα στην ψηφιακή συσκευή (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ) θα ήταν αρκετό.

Οι βρώσιμοι αισθητήρες έχουν εγκριθεί από την FDA (Food and Drug Administration) – η Proteus Digital Health αναπτύσσει την τεχνολογία για ιατρικές εφαρμογές, όπως ο έλεγχος της τακτικής λήψης φαρμάκων. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί κάθε πότε πρέπει να λαμβάνεται αυτό το χάπι.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, πρόκειται για το ηλεκτρονικό τατουάζ. Πρόκειται στην ουσία για ένα αυτοκόλλητο, τοποθετείται στον καρπό (ή σε άλλα σημεία του σώματος), και χρησιμοποιεί νησίδες πυριτίου υψηλών επιδόσεων, συνδεδεμένων με δομές τύπου ακορντεόν, που επιτρέπουν στο τατουάζ να ακολουθεί την κίνηση του δέρματος, παραμένοντας ταυτόχρονα λειτουργικό και εξυπηρετώντας σκοπούς ταυτοποίησης.

Μακροπρόθεσμα, θεωρείται πως το όλο «πακέτο» ηλεκτρονικών κυκλωμάτων θα μπορεί να ενσωματώνεται στο ίδιο το ανθρώπινο δέρμα, καθιστώντας τον χρήστη του πραγματικά «βιονικό».