Περιβάλλον
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 12:32

ΟΗΕ: Καμία επίπτωση στην υγεία από τη Φουκουσίμα

Επιστημονική επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια που διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά από το ατύχημα του 2011 είναι απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Η επιτροπή που αποτελείται από 80 ειδικούς πρόκειται να δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεσή της εντός του έτους.

Επιστημονική επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια που διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά από το ατύχημα του 2011 είναι απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Η επιτροπή που αποτελείται από 80 ειδικούς πρόκειται να δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεσή της εντός του έτους.

«Η έκθεση στη ραδιενέργεια μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα-Νταϊτσί... δεν είχε άμεσες επιπτώσεις για την υγεία», σημειώνει μεταξύ άλλων η επιτροπή. «Είναι απίθανο στο μέλλον να υπάρξουν οποιεσδήποτε συνέπειες για την υγεία του κοινού και στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, η έκθεση των οποίων έχει αξιολογηθεί.»

Οι επιστήμονες συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να καταλήξουν στην τελική μορφή της έκθεσής τους, η οποία θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα συμπεράσματά τους δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας, σε αντίθεση με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος «έβλεπε» μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Επιπλέον, η έκθεση εξαίρει τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν το πυρηνικό ατύχημα, το Μάρτιο του 2011. «Οι ενέργειες των αρχών για την προστασία του κοινού μείωσαν σημαντικά την έκθεση στη ραδιενέργεια», αναφέρουν οι συντάκτες της.

«Στους 25.000 εργαζομένους στο σημείο δεν έχουν παρατηρηθεί θάνατοι που να οφείλονται στη ραδιενέργεια και δεδομένου του μικρού αριθμού των εργαζομένων που εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις, είναι απίθανο να παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μέσα στα επόμενα χρόνια», προσθέτουν.

Αναφερόμενος στα διαφορετικά συμπεράσματα των δύο μελετών, ο Βόλφγκανγκ Βάις, μέλος της επιτροπής που συνέταξε την τελευταία έκθεση, δήλωσε ότι αυτή βασίστηκε σε δεδομένα που καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από το ατύχημα. «Ο ΠΟΥ δεν είχε την πλήρη εικόνα», είπε ο Βάις. «Ούτε εμείς έχουμε την πλήρη εικόνα», παράδέχθηκε, «όμως έχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα ακόμη ενός έτους».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της καταστροφής με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε ραδιενέργεια κατά τα πρώτα στάδια του ατυχήματος, παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση για να διαπιστωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία τους.