Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 11:07

Βομβαρδισμοί στο έδαφος του Β. Ιράκ που ελέγχουν Κούρδοι

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του ιρακινού στρατού κοντά στην περιοχή Σαμ Σαμάλ, στα όρια με τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ.

Είναι η πρώτη επίθεση που γίνεται στην περιοχή αυτή από την ημέρα που εκδηλώθηκε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ο Μαμ Ροστάμ, διοικητής μίας μονάδας Κούρδων πολιτοφυλάκων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην πόλη Σαμ Σαμάλ, ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν οχυρά του ιρακινού στρατού στους λόφους γύρω από την πόλη.

Ο Κούρδος διοικητής πρόσθεσε ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις και προς την κατεύθυνση του Κιρκούκ, που βρίσκεται δυτικά της Σαμ Σαμάλ.

«Αεροσκάφη εκτελούσαν πτήσεις, αλλά δεν ξέρουμε πόσα. Είδαμε έξι εκρήξεις στους λόφους έξω από τη Σαμ Σαμάλ και ακούσαμε πολλές άλλες εκρήξεις από την πλευρά του Καραχανζίρ», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές σηματοδοτούν μία εντεινόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές του βορείου Ιράκ.

Η Τουρκία δεν επέτρεψε τη διέλευση αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφός της για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο, αλλά δημοσιογράφοι στη Σουλεϊμανίγια, που ελέγχεται από τους Κούρδους, είδαν χθες μία ομάδα Αμερικανών στρατωτών στην περιοχή.