Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 15:23

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και Βρετανίας στη Δαμασκό

Πέντε Σύροι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη Ράτμπα, στο δυτικό Ιράκ, όταν ένας πύραυλος επληξε λεωφορείο που μετέφερε ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεφαν στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το λεωφορείο διέσχιζε την ιρακινή πόλη Ράτμπα, που απέχει περί τα 160 χιλιόμετρα από τα συρο-ιρακινά σύνορα. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 37 σύροι υπήκοοι που επέστρεφαν στη Συρία.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε προς τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το περιστατικό. Η επίσημη συριακή διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε σήμερα στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Η Συρία καταδικάζει αυτή την ενέργεια και επιφυλάσσεται να ζητήσει αποζημίωση σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε επίσημη πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τους έγινε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με την επισήμανση ότι πρόκειται για «παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων κατά την διάρκεια πολέμου».